【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

898 回覆
7 Like 3 Dislike
well said

不過好多巴打都係但求應付dress code,同埋搵舖頭的話,都好難一次就完美,坑太大,的確唔係咁易入
多謝巴打意見
我返銀行BO 好少需要著suit, 而家係想搵套唔錯既入門試下
一下拉去過10k真 budget一套係好有的難
所以先考慮緊ss
同意樓上 西裝個坑好深嫁 spend your money wisely

或者你問下d 同事邊度買西裝?有時候太突出唔係件好事

西裝要著得多先抵嫁 買黎唔著係浪費
我八萬蚊對落雨照著,都係鞋一對⋯⋯呢啲嘢睇個人,不過天有不測風雲,落雨呢味嘢有時話黎就黎
個人建議,buy the best you can afford
除非造個款好特別,其實買套好既西裝我唔覺得視覺上有咁突出,更加多既係著嚟自己開心

而家就算FO都少人著suit,如果唔係有個人興趣既話冇需要投資太多。但如果諗住當興趣玩落去慢慢level up,香港10k以下起步既鋪頭望返轉頭我覺得會唔上唔落

同埋好既鋪頭可以買埋審美,相對又可以著耐啲。之前見過朋友造過某啲so call bespoke,冇工藝可言,料又垃,審美上仲有股油膩感真係擺喺衣櫃都嫌阻訂
大家好,新手啱啱買咗第一對叫做好啲嘅皮鞋,鞋頭已經打咗鐵,請問仲有冇乜嘢要做,去保護對皮鞋?
打個蠟囉
Ss 香港我自己覺得有少少唔係好值
佢香港個價錢本身偏貴
加多少少,已經可以上去其他舖頭(assume full canvas option)
Ss 我自己覺得喺外國最大嘅優勢係相宜嘅價錢
比起其他舖頭快好多嘅時間比到一件質素可以接受嘅西裝

同埋我而家自己都係做BO
其實你想點着先
我覺得你想儲人生成就咁其實你自己想買邊間都冇咩所謂。
但係真係入門嘅,我覺得真係考慮吓大家介紹嘅
呢度你當其實已經係興趣級別,冇呢個budget其實體驗唔到幾多
舉報不太適合嘅例子,想體驗吓跑車你都唔想俾人俾部牛改裝honda 你試啦。
呢排想入手對JM WESTON 180
Easy dress up and down

但有冇師兄可以講下對鞋好唔好,同埋casual wearing 係咪都易襯,比如Jeans咁
正正係咁ss 係適合佢,價錢行先唔多過10k 成品又唔係差到咁,又有少少品牌效應,符合佢既需求呀
好似幾多㗎仔係咁襯

上網睇相,襯牛仔都幾好睇

利申無擁有過
新手問🙇🏻‍♂️工作需要 。想問下去supremesuit做一套西裝有冇伏?見佢依家做緊$1599一套
除非閣下做倫敦金,唔係真係u記 m&s算
U記係咪任何一間都可以度身?
應該全港澳分店都得
你問u係咪會比較直接呢

其實係咪JM WESTON180先做到casual wearing
係度諗緊Alden loafer, JM WESTON 180, Paraboot Michael

求意見
唔使成日著都會有著既時候
咁岩呢輪想想買套新既咪睇下的入門好少少既 (我以前都係著ZARA/ MS個類)
對我來講suit唔係興趣只係想搵隻似樣少少日常用
如果單純pick “似樣” 呢個key word,上面d ching冇講錯架啦
Anyway, 其實不如去西裝鋪直接話你考慮緊去搵佢做 vs suit supply唔知有咩分別,你搵個朋友一齊去問佢地拎件成品黎試下 自己感受下有咩分別, 拎埋件M&S 對比下

你又唔係去就一定要落訂買,間鋪無禁既耐性 佢做件出黎你都無信心啦
最近研究full canvassed 西裝,想問大家如果同樣都係full canvassed 西裝,手造比機造嘅好處係?

因為我睇返之前嘅post ,好多師兄都話Ring Jacket 係機做,冇咁好
牛巴 有無入門penny loafers 推介?
之前買左對gh bass
EG入門差唔多啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞