【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

744 回覆
7 Like 3 Dislike
你攞幅相去香港搵一間好少少嘅tailor house
應該都可以做到差唔多嘅款
仲可以按自己要求adjust details
就算揀塊靚少少嘅布
個價可能都只係celine嘅2/3
有冇試過網上買 多唔多伏
見到有間鋪頭可以同皮鞋打鞋頭鐵 + 癡一塊簿簿哋嘅Vibram底。唔睇鞋底,外觀上睇唔到分別。

想請問如果日常著,大家覺得需唔需要咁做?
鞋面無爛就當然換底好過買過對。
呢啲其實係個人喜好,黐咗virbam無咁冼同襟啲,同埋唔使成個鞋底換,都會平啲,但有啲人就係唔鍾意個感覺同look.
$2000-$3000好可惜,在呢到唔入流,無人討論的.你睇啱著落舒服就OK.
反而重要嘅係擦令佢!
唔該晒你
Btw,呢兩樣嘢(打鐵同痴底)唔洗同時做
因為打鐵係為咗唔怕鞋底嘅頭易爛,而痴底唔怕鞋底有損耗?
如果兩樣一齊做,會唔會更耐用?
不建議
想問B&L loafer係咪都應該打鞋頭鐵?
你當佢室外鞋著咪打囉
如果受 budget 所限就去舊 post 查下流血級/叩門級嘅牌子

或者睇下https://shoegazing.com/2020/06/28/buyers-guide-low-priced-quality-shoes/

呢度啲巴打通常會叫你畀多少少買質素(造功,皮,style etc.)
唔係喎 呢個價位可以考慮 opera pumps 咁樣仲夾tux

不過就冇得日常用
請問日本有冇Keyword?唔知邊間會接外國單
唔該晒
試吓問union work
Sor,union works,漏咗個s
好奇下,大家願意投資幾多落對襪到?皮鞋洗唔洗話要配咩襪比較好?
想請教下,買左對JM 皮底loafer,應該要全新就拎去打掌定係著到個鞋底殘殘地先打?
$0,無著襪好耐,係打波先會考慮吓著襪
無乜所謂
B&L
打掌係連鞋頭的,所以基本上係無需要再打鞋頭鐵,當然你錢多,又或鍾意比錢補鞋佬使,他們係無任歡迎的。但我作為用家就唔覺得有咁嘅需要
個鞋底咁薄,打到咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞