【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

744 回覆
7 Like 3 Dislike
睇樣似啲霉當時已發黑,霉根扎左入皮,如果係我講呢個情況基本上無得救。
唯有染咗佢做黑色啦
2000蚊budget 想買外套同褲 ,係唔係得G2000揀
香港唔係一個適合red wing嘅地方,連mink oil都唔好上
Uniqlo
呢兩個星期濕到癲,我有對皮鞋冇著過擺喺通風位都吽到輕微發霉
有得補望咗眼話無得搞,我想搏就買支清潔劑自己洗幾次,會淡色啲
你對鞋如果係旅行濕過水,之後返屋企唔即時處理

就冇得救,霉菌已經入咗皮芯
想問鞋帶除咗戲院里之外仲有邊度買好?
呢個月部抽濕機日日抽,每日倒幾筒水
可以點處理?我對red wing當水鞋着
你都當水鞋著,仲使咩保養
課金買新嘅咪得
霉根入到但除霉劑滲唔到咩道理
除到霉但清唔到漬好難理解咩?你殺左啲霉,但個dead body 清唔走呀嘛
有冇玩過The Last of Us 呀

有嘅就知霉菌好似植物咁,菌絲係會藤蔓式擴散入去皮革深層

話說早排對鞋濕咗,就多咗啲白色漬

想問係咪應該白醋溝水抹下佢,乾咗之後做返正常護理就 ok?

驚搞錯問題用錯方法
唔洗白百水,乾透擦走啲污糟正常落番conditioner同cream就ok
想請教下各位
現時我有兩對C&J
一對derby Highbury
一對loafer Sydney
loafer vamp位置比較緊且刮腳
而且兩對鞋著去上班
中午時份腳底已開始不舒服
可能係鞋底太硬?

我係係T記買的
當時店員確信我是fit size的
兩對鞋已經穿了過30次
係咪代表還未break in完呢
因為著落去根本不舒服
令我享受唔到著皮鞋的樂趣
現考慮多買一對oxford
大家覺得應該half size up嗎
定係大家有vamp位比較鬆軟的last推介?
我想指寬鬆唔係鬆軟
應該係個楦唔啱你,有無著上腳嘅相睇睇?
有啲皮鞋擺到發咗霉
唔同上面師兄嗰對Red wing
我係皮鞋面上有啲白色嘅點點 想問有冇得處理/拎出鋪搞唔搞到
係屋企就咁無著襪穿
勿見怪

用緊個鞋墊加shoe tree stretch 緊loafer
好似已經鬆咗一點
下圖中鞋內無放鞋墊的

白點乾布抹走,擺返去乾燥地方就可以
對鞋腳背太低、太窄,個楦唔啱你,買過第二對啦

大家會唔會有邊個brand既last會高D推薦一下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞