【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

744 回覆
7 Like 3 Dislike
Ty 爸打
Ty爸打
想問下Savile Row Hong Kong啲西裝得唔得?
建議你一係搵最平Uniqlo, 一係就入門7,8千打上嗰d價位
好,多謝Ching!
想請教下大家
想訂造兩套透氣薄身smart casual blazer加長褲
因為天氣真係太熱 同tshirt 波鞋咁襯黎返工
一套6,7000左右可加可減 有冇邊間好推介
睇下啲舊 post #1 2 3
諗住去dB 做套西裝,秋冬著,係咪二線牌(hfw,dargo,vbc)高階料,好過一線牌(Scabal,hs)入門料,追左post,係咪hfw qz好,想挺身d
Budget 15k內
15K應該夠做HS,你一係講你budget同要求,叫店家介紹布料啦
Dargo算二線咩VBC應該都唔係二線嘛

Drapers Superbio幾好但唔知會唔會out budget
可以同你講嘅係愈貴嘅布愈應該去貴價裁縫做
Thanks , 咁我去G Y 睇下,但係咪冇ig fb, 想睇下佢style 先
直接過帝苑望吓囉
想問買佐對meermin tassels loafer 著佐一排break in佐 feel到有小小鬆 有咩解決方法
加鞋墊?
呢個post係咪另外有個tg grp有無清可以share下條link
早前係suit supply 買左件西裝
著著下都係覺得偏大
係咪可以拎返去改架?
點解你唔問返間鋪
返工西裝做單鈕定雙鈕好
雙鈕?感覺單鈕好似太過好 formal

不過你造衫都畀咗舊錢
不如直接同鋪頭傾下,攞下意見,好過聽我 9up
想問下 如果整左一條闊腳西褲想改做返窄腳
其實係咪要重造過條褲?
請問下英國成衣西裝推薦去邊度買,一路著開M&S,但個fitting差強人意,預budget 大概200-300鎊,買完對c&j好窮
儲多少少錢
£200-300 多數令你失望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞