【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

744 回覆
7 Like 3 Dislike
趕住轉新工用,搵到錢再買
去hackett睇吓
Danite底都好出名的,質量無問題
Danite底好野嚟
我宜家CJ都專攻Danite底買
呢度問低價rtw應該有啲難度,so far呢度聽得比較多係U記

或者加多少少Hackett都可以考慮吓?有時UK AMEX會有折,但感覺質素唔會好太多

如果真係要返啲質素既話,我諗應該要去到CAD,不過rtw都要過1k了
英國真係比較難,suit supply都貴過香港
你咩身形? 點解會難fit?
高175,以前偏肥8X kg嘅時候撐得起,瘦返再去MS到試就覺得大件唔太修身
我仲要唔係based倫敦想試都麻煩
慘,所以我係英國都係做過一間而已。好少少嘅bespoke已經係wwchan貴30%價錢但質素上又跟唔上。
所以不嬲都話香港造衫好平
一直都講緊wwc,ac,牛牛個價係好平。香港睇可能唔係但稍為留意下外國都唔會反對。
結婚想造成套西套一萬樓下得唔得?
Wwc好貴,各位有冇推介
睇返前幾個post既post頭
建議Po頭加個 「怎樣才算有資格問問題」
已經比人話西裝post ching好串
但呢d問題真係答到口都臭
咁始終唔係答緊同一個人
不過呢度跟返大佬is ok
咁多位師兄 想請教吓大家 10000 Linen 西裝有咩布料推薦?呢排夏天熱想做多件soft construction 嘅衫

搭單問埋,大家會點樣選擇WSL or Linen ?

我去好多裁縫舖都推WSL > Pure Linen
另外, WSL除Loro外,有冇其他牌子推薦?
見各大裁縫舖Loro Piana WSL (SummerTime)價錢都去到$15000+

過咗budget,本身預大約$10000
不如你講下你expect件衫係點? 你問 ‘’大家會點樣選擇wsl or linen’’ 呢個答案係由我喜好做出發點,我喜好唔一定match你喜好啵

仲有你衣櫃入面有咩衫又冇人知,到底係follow返本身有既野,定try sth new?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞