【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

898 回覆
7 Like 3 Dislike
詳情可以追返之前既post

一開始大家的確會追求全手工,full canvas各樣,
但係依家既我都因為睇多左,真係入左坑,我寧願買the armoury by Ring Jacket,機制rtw,都唔去幫襯香港9成「手造西裝」,因為armoury d野入流,著上身我覺得好睇,香港9成「手造西裝」唔入流,就算套野我點樣比指導佢地都造唔到我想要既野,著上身我覺得唔好睇,免費送我都唔著,就係咁簡單
想買對timberland 10061 premium boot 男裝 ,邊度買抵?
可唔可以講解下EG的loafers同其他loafers比較,比如Carmina, TLB, CJ,點解會好d,有邊d位係比起3-5k的loafers有優勢?
用料、輔料全部都好啲
因為呢排都有睇EG Piccadilly,不過就咁用肉眼睇真係分唔到EG同其他3-5k的分別係邊,變咗係度諗到底係咪品牌原因令到佢要成10k先買到
鞋係拎黎著,梗係著一輪先知最大分別係咩;呢度嘅巴打又唔係賣EG,我有賣鞋亦唔係賣EG,咁大家著完一輪同你講佢好,你信咪信唔信咪算囉
我對唔同brand 嘅comment可以參考番之前post頭
呢啲鞋你唔會見到有logo 唔會見到有特別design 唔係真係好熟鞋嘅人 係唔會分到牌子

當你真正着用一對鞋 踩過水 行過爛地 過咗三年四年要換底嘅時候 EG 係我毫不猶豫會選擇幫佢續命嘅鞋
明白謝謝兩位
loafer 記得試耐啲,試啱先好買
其實我試過好多牌子
一係試的時候唔啱size, Last唔啱/ heel位太長包唔實
一係就着出嚟太細隻,變咗小童鞋咁款

已經試咗
JM180 着出嚟睇落太細
CJ heel位包唔實
Alden 普通,但唔係好心動

買Loafers仲難過搵老婆咁
我自己嘅經驗嚟講 heel位其實唔使包太實
Loafer個底着軟咗就會自然跟腳
有時試完以為啱
最後隻腳都係會損
我最近買咗對JM都係loafers
試果時個last都包到實,個尾就少少甩(試鞋果時按住隻鞋同腳再提腳會提起少少腳踭位)

結果:着咗1個月,返工放工無事,但行多少少就發現腳趾尾有少少頂,個尾又唔係好覺佢甩(可能未break in,唔算嚴重,但腳趾尾有少少紅腫)

之後我又有對EG Dover,去泰國試個店員狂sell我話「90%的人都着錯鞋size,買大咗」 佢又話着鞋入果下應該要有少少放屁聲(我知道bespoke 應該要係咁)
最後我係無聽泰國sales講,買咗鬆少少的,因為我覺得太緊真係好辛苦

結果:着咗一年,着得好開心,又舒服 (唔洗break in都好舒服)

有冇大神分享下試鞋心得
(我知道買loafers一定要fit,買綁帶鞋就有少少位走盞的)
好難搵到個RTW last係perfect fit
一定有少少將就
著耐咗腳趾尾頂呢個問題我都有一對係咁
可以試吓著薄啲嘅襪,或者唔洗行/企太多先著
要行要企就揀同last但係suede嗰對,軟少少無咁頂
又有一對應該係俾鞋撐撐耐咗,闊咗少又唔同咗感覺
如果$2000 budget想買皮帶番工smart casual用下,有無咩推介?
我6年前又係信個d comment 去左LK 做左一套,個時覺得正正常常,今年去左GY做一套,我老婆係我拎個時同我一齊去,見到我著上身,講左句,嘩,同屋企個套差咁遠既,冇比較冇傷害,有比較,唔著西裝既人都睇得出
女人對衣著d美感一般都好過男人
佢知唔知個價錢差幾遠先
當然唔知,仲叫我做多套

咁要聽老婆話做多套
想做一件safari jacket, 有無師兄做過?
好耐之前唔係有個懶人包咩?
點解冇咗嘅?
有冇邊到可以睇返呀巴打
可以搵返舊post
搵到啦,唔該
搵多前兩個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞