【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

898 回覆
7 Like 3 Dislike
唔該晒巴打 我想問多樣 清潔鞋面塵 同埋上完cream/wax之後刷均 係咪用同一個鞋刷/普通馬毛刷就ok?
睇情況,如果對鞋係淺色,最好分開兩個刷
準備轉新工 先發現洋服店執左好多
廟街好好同灣仔超雅
收到 唔該晒巴打

分享下對loose fit alden
大左但係好舒服

大家會等到鞋底穿先換底定係按落去好軟就換
最近想整一件Single Breasted Navy Blazer for casual events

暫時決定:
Single Breasted Navy Blazer
Budget: 7-11k
Button: Benson Clegg Golden Brass
布: Holland and Sherry Hopsack

想請教一下布料同邊間整Blazer比較熟手同順眼
除咗Holland and Sherry Hopsack之外,巴打們仲有冇推介
同埋仲有咩要考慮下
求指教
考慮下樓主世二既promotion?
世二係邊
布:piacenza arequipa
Drapers montecarlo
早幾日睇過,佢隻hopsack同seersucker係幾吸引
不過揀左其他野
揀左咩
見過幾次有人推,ig都見到台灣新A兩個同事有整有相參考,師兄可唔可以簡單講講performance如何
想知香港邊到有g9 jacket 可以試?
除左中環間houxes
草泥馬毛空心,所以drape, 塑形同回彈力都好
非常滿意嘅一隻料
其實同空心關係不大,linen都空心的
穿先換啦
proposte giacche
原來如此,咁可以忽略個因果關係
呢塊正
揀左淺色啲個塊
我第一次睇個collection時都係諗住揀嗰塊,但發覺一路都無件brown odd jacket 所以轉軚

攞左衫未?

係呢2塊之間掙扎左好耐

星期2先落order咋
想問下拎條褲出去改褲長有咩要注意?
如果係regular fit係咪唔會有咩問題?反之,tapered pants係咪要小心改太短褲管會變大
睇完覺得arequipa blue 唔錯
見WWC都有件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞