【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

744 回覆
7 Like 3 Dislike
請教一下 皮鞋鞋底幾時要換/加膠底?我有對Cheaney goodwelted 膠底 岩岩換後底 前掌有部分磨到無紋 車線開始有少少磨到
如果係皮底就磨到佢穿時換,膠底就磨到線都得返線頭時換
無特別推介
小弟本身有套s110 suit,想請教一下普通worsted, high twist同wsl係performance上有咩分別?假設三者都係9-10oz或以上,同埋自己鍾意drape得靚啲多過挺身啲

另外,foresee到年尾會轉工需要interview, 如果想慳返筆唔造多套,wsl係咪唔係一個好選擇?因為唔夠formal?
鞋抽咩牌子好
最近入手咗alden 嘅 split toe cordovan, 熄問雨各位高手 佢同普通牛皮喺休養上有咩唔同需要留意。

我暫時剩係知道落雨千祈唔好著
黑皮 penny loafers 有冇好介紹
筆直 $4000
上面幾個問題,建議睇返之前嘅post,大部份都係post頭就有答案。
有見到唔少巴打力推airesco,亦見到牛巴你有套loro wsl denim (好心動但唔知依家仲有冇呢隻布),不過worsted (eg. s130-s150), high twist, wsl三者嘅比較就搵唔到
我既認知,可能有錯:

wsl係隻布既材料,worsted 同 high-twist係處理塊布紗線既方式,所以將wsl同worsted high, twist拍埋一齊比較好似冇咩意思,

high twisted咪比較wrinkle resistant, 睇落casual d, worsted 就滑d,formal d, 其餘既好睇塊布幾重,點做finishing, 點織法,好難一概而論
Thanks巴打

我都知wsl係布料上已經唔同好難直接比較,不過我都想知有冇啲作為一套suit嘅表現可以討論下,例如wrinkle resistance上high twist一定優勝,但同一重量嘅話通爽程度同crease可以keep到幾耐等等有咩分別?

如果真係冇得比較嘅話都明白
Wsl 只係講左布混左咩料
比例係點,點織都會有唔同效果
香港賣鞋啲鋪全部都唔賣鞋帶,好撚難搵

咁多年嚟都淨係搵到地鐵站間 The Groom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞