【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

898 回覆
7 Like 3 Dislike
手鍊、PS、cufflinks、tie、lapel chain etc.
利申:我是唔戴派
ascot chang係咪有賣底褲
是,best boxer in town
知唔知咩價位
有段時間無買,你打去問準啲
想問下Reda 既布係咪都係一般?同VBC比係差唔多定差啲?
睇你用咩標準睇。不過最少係送俾我都唔著嘅程度。
咁姐係VBC 會好過佢?感謝解答
我覺得唔可以單睇牌子而一概而論,似vbc都有n多系列,好多都正的,不過reda呢個brand一般而言大家知道都係做d精紡料,同時係精紡入面佢又唔算特別出色,呢d野基本上可以話冇咩character,純粹for商務返工

睇ching係想咩Occassion用,如果一般返工,最大路open weave high twist料都幾好,深藍深灰都係穩陣之選

我自己會鍾意d比較厚既同時有texture又襟用既料,呢d料仲要通常性價比好高,例如好似drapers隻Superbio and Beausoleil呢d咁既重磅偏低支精紡(370g 21 Micron wool)
料固然重要,但係西裝更加重要既係個版型,間間西裝鋪可以叫既料都一樣,真正用黎分高下既就係工藝同版型,工藝一般人可能唔係咁睇得出,但係件西裝版型好唔好睇,一著上身就會有主觀感受

如果我入到去間西裝淨係同我不斷講料,唔講任何關於佢地版型既野,我自己會直接掉頭走,因為呢d鋪頭多數正正因為版型冇料到先不斷講料(雖然係再前一步睇ig已經唔會去到間鋪,但係有時候都會比ig相fake左)

(非引戰,但求拋磚引玉)
見呢度好少人傾恤衫布,想請教吓大家,
免熨嘅係咪都唔方係好嘢?

另外保養上大家平時會點樣處理白恤衫衣領黃嘅問題?
都係唔可以一概而論既,因為最近見tm、alumo呢d大牌子都有出免燙恤衫,不過就我自己理解一般既免燙恤衫都會經過一d化學處理,有人會覺得比較焗比較唔透氣,有人覺得冇嘢

我自己就唔care恤衫皺唔皺,我比較在意舒適度,所以我都唔會揀免燙料

如果真係要方便打理的話,可以揀d相對冇咁易皺既織法例如twill,不過我自己就覺得twill既舒適度會比popline低,所以我自己返工恤衫都係會揀返popline

每次著完攞牙刷刷一刷,真係好黃既就試下攞洗衣液浸住個領一段時間再洗 or 攞梳打粉搓下個領

不過我自己覺得呢d野好小事,唔使太care,恤衫始終係消耗品,最好揀返自己可以接受到著兩三年就換一件既價錢去買,咁就著得最舒服
其實就,你當煮餸啦。布料同埋輔料就係食材,咁就料唔掂,個師傅曉飛天都冇用,同樣如果個師傅唔掂,再靚嘅食材都係浪費,係要兩者相輔相成,有冇話邊個重要過邊個嘅。
In general yes
買左對新皮鞋有冇話點樣搞佢鞋頭啲摺痕會好睇啲?定係就咁著可以?
我想請教一下
如果罐鞋臘裂到碎哂,其實係唔係等於我保存罐臘的方法有問題
因為次次未用到一半就裂到碎哂
應該唔關事 照用就得啦
追咗post一段時間,終於一口氣入手咗2對之前頭post介紹的皮鞋,一對Tricker’s,一對Carmina
覺得哽眼嘅話
好似可以加熱整溶佢變返一舊再攤凍用
https://youtu.be/irhFkr70ov8
恭喜入坑
其實溶左佢會揮發埋剩低哦溶劑,之後會更難用。本身佢裂就係因為啲溶劑揮發走左。
真係唔知
1000左右筆直想買對loafer 咁多位師兄有冇咩牌子推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞