【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

122 回覆
5 Like 1 Dislike
我自己就入shoe tree之後將對鞋打側露個鞋底出黎等鞋底透到氣,之後慢慢等佢乾

依加有d抽濕機有配件隊落兩隻鞋入面,可以抽一陣再重覆以上動作,不過我未用過類似抽濕機唔知效果係點。
有冇推介既牌子
上面咪寫左
主要係finishing、原材料同品牌價值分別,其實香港暫時黎講都仲有唔少牌子可以買同試,可以出中環周圍望下,始終last唔岩講乜都無用,買鞋最好都係要試一試先。
除非你上網買啲意大利佬牌子囉,不過隔山買牛你無得拎上手睇就有另一重風險。香港鋪都有anthology賣緊vanda、我度賣緊paolo Albizzati、Prologue賣緊Memento Mori,不過同armoury 甚至drop 93比選擇都係少。

我記得之前有巴打提過 Drake’s,Armoury 好似有賣
Drakes 依加好似係Pedder Arcade 做緊Pop up
咁佢就係嫌人貴嘛⋯⋯同埋其實係唔係有人仲未知drakes大老闆係the armoury 老闆牙Mark
其實如果個楦啱你,而對鞋嘅inter lining唔係用化纖(通常CJ打上都會用canvass 而bespoke多數用削到好薄嘅皮,只有平價/fashion牌子會用化纖),一般講都好快可以break in。

皮係會愈著愈軟,因為會持續吸收你對腳啲水同油氣,如想加快進度可以喺唔著時在鞋內籠搽凡士林(十蚊罐最平嗰隻)。
結婚造咗件深藍 three piece 諗住襯Satin grey 呔,pocket square 有冇咩suggestion
白麻
依家先知 同埋都唔覺得drakes 好靚…
牛巴提及既brands, 上網睇Vanda 好似唔錯,價錢都合理$1000左右。佢個網寫係6fold ,唔知會唔會好厚
而家先知
有對 tlb artista
break in 要少少時間咁
愈多fold打結個位愈厚,超過3fold一般唔適合打4in hand以外嘅fold(除非超薄料),厚料就就算3fold都唔適合打4in hand 以外嘅knot
用化纖最多變軟,但如果個楦差少少係唔會break in到,因為層膜會鎖實左塊皮,但canvass/皮同用黎接合嘅漿糊唔會。
換句說話講如果靚啲嘅鞋,着耐咗個面皮會,跟住你對腳嘅形狀而有少少變化,所以即使個楦唔係百分百啱都會越嚟越舒服。但係平啲嗰啲就做唔到呢樣樣嘢。
一開始著薄襪
皮鬆咗就應該冇問題
因為我其實依家腳踭位係唔刮腳 可能對鞋真係夠貼 但鞋頭個位就窄左少少 我對比返對皮鞋又真係細過我著嘅波鞋少少 其實咁樣係咪正常 皮鞋應該盡量貼腳少少 因為個陣我著UK9係放到隻手指入去 個店員就話太鬆 最弊佢又冇半碼 搞到我都唔知點好
Q1、 係。
Q2、 係。

但同時間無左lining同inter lining,對鞋會更容易變形,耐用程度亦都會大幅降低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞