【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

898 回覆
7 Like 3 Dislike
但我size係啱啊,just fit. 關唔關行路姿勢事?有冇得救返條摺痕?
Just fit d摺就唔是咁樣啦
我稍微講一講我點睇到對鞋太長喇。其實好簡單,對鞋嘅last本身有個固定setting,set好左個斜度、vamp區去到邊、綁帶區去到邊etc,正常黎講屈腳嘅位置應該係喺vamp區入面,就你張圖黎講,d摺主要係平行無打斜,即係無太緊嘅位造成嘅presure point(排除左斜摺角位壓腳嘅可能),而你d摺又屈到上lacing area,咁即係你對腳嘅屈腳位(腳趾與腳背交接處個位)根本都未去到vamp區,對鞋太長唔岩你對腳,所以先會出現呢個情況,所以對鞋 100%係買大左。

至於點解你會覺得你對鞋岩,好有可能係你本身腳背高,唔買大個碼會卡喺腳背位上唔到去,所以你覺得依家呢個size係岩size。

其實歸根究底就係個last唔岩你。
但係我唔著襪嘅話係最fit最舒服,薄襪就少少緊,厚襪嘅話係頂趾⋯ 再細啲應該著唔落⋯
睇長度應該唔係頂趾,最多係會唔夠闊夾腳。好多人唔識分頂趾同夾腳趾⋯⋯
想問牛巴 斜度係咪講緊腳前掌最闊兩邊舊骨位
人人嘅腳趾都有長有短可能人哋真係頂趾
你啲腳趾會唔會有半隻前腳掌咁長?依家好明顯係腳趾同腳背個交接點喺鞋setting個腳背位(lacing area),啲腳趾會唔會長到成個toe box咁長先?唔好玩我啦師兄。
斜度講緊個鞋踭高度setting,你鞋踭高啲你個last就要整斜啲,去make sure支撐嘅時候前腳掌係平放落地
如果套西裝一星期剩係著一次,你地會幾耐先拎去乾洗?
想請問Meermin係咪唔運香港?要用集運?
香港依家買meermin free shipping
唔知點解比唔到錢 要我update shipping address 要用美國地址先得
想問日常打理皮鞋 係咪買一個saphir shoes cream 一個馬毛 一塊布就可以?wax想要鏡面先用?
有冇女裝皮鞋可以介紹
平時見客,仲要拎住好多嘢同行好遠
Baudoin & lange how see
貴到…
行好遠喎
Stride 輕鬆
對腳好闊 應該2E左右 想問Carmina Rain EEE lasts會唔會都好窄?
Cashmere既頸巾係咪都係拎去洗衣店乾洗比較好?

手洗係咪死硬
Dry clean only
Thank you
Try try carmina or c&j,外國比較多女裝,香港鋪好少會入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞