【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

122 回覆
5 Like 1 Dislike
從高登到現在,西裝帖已逾十載,雖以西裝、皮鞋為主,但諸如︰皮具、皮製品保養、工裝衣物、鞋靴及飾物都歡迎大家討論。惟望大家討論前先詳閱規則與資料。基本資料將置於頁首供參考,同時為免爭執及誤會,望各位將心比已,免傷和氣。

一、凡事理性討論,和氣為重,以理服人,勿人身攻擊。

二、技術相關話題,或較深入之討論,請附以圖片解說,以便理解。

三、建議有能力之同好多分享自身穿搭。

四、此帖歡迎折扣資訊、購買方式等討論,亦歡迎商家表明身份加入討論,但請自重勿作鬼祟「打手」之舉。

五、勿提問頁首相關基本資訊,如有出現亦望各位善意勸導,不必過度於日經/月經內容延伸。

六、評論商品好壞請附上一手照片,一圖勝千言,亦能避免「有心人士」惡意攻擊或刻意胡亂吹捧商店的情況出現。

七、勿理伸手黨。
new post lm
Quality應該同痴唔痴毛關係唔大?

利申 養貓,除咗運動衫全部深色衫都痴咁滯,淺色只係因為見唔到
幾靚都會痴
LM
大家tie 係邊度買?想買d unlined 既3fold tie
Armoury 個d 好貴
嫌正價貴可去drop 93
有買過,同個度staff 傾過,佢地話tie 一年可能只會換一次d 貨,選擇相對較少,如果想要unlined 應該再少d。

有冇d 相對平少少既brand, $1000內可以交易
師兄,即係咁講,unlined本身如果塊布唔靚就會幾核突下,然後你又想多選擇,又想要平,咁好難做俾你喎⋯⋯
除非你上網買啲意大利佬牌子囉,不過隔山買牛你無得拎上手睇就有另一重風險。香港鋪都有anthology賣緊vanda、我度賣緊paolo Albizzati、Prologue賣緊Memento Mori,不過同armoury 甚至drop 93比選擇都係少。
$1000呢個budget 好低嗎
未到師兄你既境界,tie 想多幾條換下,條條$2000 好肉赤
低就唔算好低,但你想要實體鋪加多選擇就忟,香港好少鋪願意一次坐一百幾十款呔俾你揀除左the armoury。
我都係諗住網上買乍
就係好似你講咁隔山買牛有風險,所以上黎睇吓大家有冇d 心得,邊度相對信得過
主要個風險唔係信唔信得過,而係實物嘅texture同感覺同你想像中嘅唔一樣
咁呢個係所有網購既一個唔好處
如果價錢唔太貴 都唔怕take 呢個risk
怕既係網上面太多brand, 唔識分邊d 有誠意 邊d 混水摸魚
個人建議就都係認住嗰幾個sartorial 界出名少少嘅大牌子,咁本身有個聲譽喺度炒車極都有個譜。
皮底皮鞋係咪多數都會打返個膠底先著出街?
行石屎地三兩日磨好個皮底就唔會特別冼。

打掌之後層膠會令到踩落地個感覺同皮底唔一樣。
但落雨或地下有水點樣防止發霉?
安全起見(both對鞋同我自己) ,落雨我會著翻city sole
好多原因可以令地下變濕好難避,踩完濕地後會點處理對鞋?
真係冇辦法踩落水,我諗真係唯有盡快抹翻乾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞