【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

898 回覆
7 Like 3 Dislike
鋪頭我唔comment。佢地主要意思係,tailor M同Google review唔使睇,因為可以課金鱔稿,亦可以搵打手刷評分,WW Chan Google review個評分低到可憐(估計有行家搞佢地),但無礙佢地係香港top tier。

傳統行業,好多老闆都上晒岸,亦都七老八十(wwchan 大老闆Peter 都8張幾、管事嘅Patrick 都50幾,Gordon Yao都八字成日話退休)佢地係唔識玩網絡行銷同請打手呢啲嘢。
夜晚先詳細覆,做緊嘢。
衫唔comment,條褲可以拎番去切一切後長,依家個浪會搞到你對腳好肉酸。
應該係腰圍太鬆,個浪跌左落黎我準備冬天攞佢改
求comment
最平起步都係DB / BT, 再平d 我寧願平好多去淘寶買算
LK 絕對唔掂 好一段時間之前買過 佢落好多Google ad
其實suit supply 真係唔錯 覺得好過Dream
Browns 未買過唔comment
一嚟係行家唔方便comment太多,二嚟你擺個咁嘅動作我可以有啲乜comment? 褲因為只係小問題,所以我先多口講句。
其實就應該唔係好關事,前後片balance問題,anyway呢啲嘢唔算特別難搞,你拎返去俾佢哋處理應該好易解決。
thx 肉乾大哥
下次我試下擺你既招牌post影

仲一樣野想請教,我覺得你最近既衫個袖比以前飽滿,係唔係個上袖方式帶黎既轉變,定係工藝上既提升,定係純粹我眼花
皮鞋係咪wax完先好落雨著出去?
番到屋企就攝紙巾等乾上番cream就ok?
同埋睇YouTube有人係會再噴埋波鞋d waterproof spray係咪真係可以?
最好就自然姿勢。Comment就不了喇,留番俾其他師兄啦。第二樣嘢,做鬆啲姐,老喇唔想大動作時箍住箍住,同埋唔get點解你會覺得同「工藝」有關。
Q1. No need, 但刷左一定好樣過唔刷,所以建議刷。
Q2. 要完全乾透先好做後續shoecare,如果唔係會反效果。
Q3. 唔建議噴落皮。
今日lunchtime去行左轉睇實物
想問巴打們講既唔錯係現成既佢地個talior make?

睇到佢地現成最平45xx + 件馬甲都係 6k多少少埋單, 但唔記得問佢包唔包改到fit身
全customize上網睇3 piece都係7k到
謝謝
Suitsupply 改衫好似要另外加錢
Ss唔多值了
呢個價冇乜理由唔dbbt算
我係見Sarto Jayden講
以下係Sarto Jayden既原話:

《你只需要看袖子的飽滿度就可以了》
「在那不勒斯流派西裝里,最難的部分便是製作出足夠飽滿的袖子,單純地加大袖肥以及歸拔/溶水是無法製作出足夠飽滿的袖子的。
飽滿的袖子不只能加強穿著的舒適感以應付更大的日常動作,更能增加衣服的力量感。」
DB BT 2 piece 起跳都7-9k 喎
3 piece 應該過10K 太over bud了
我記得d人提過ss 2 pieces 連改都近7k仲要唔係改得特别好
加少少啫都係🤏
睇你咩BASE 入門個的改埋唔使5k 2 piece
諗諗下waistcoat玩mix色去m&s執件平平地好似仲抵玩
我身形接近suit supply 個版 我淨係要改褲長 model 應該係Havana VBC natural shoulder

我覺得睇你budget 有幾多 睇你做邊行姐

如果唔想花太多 我又覺得suit supply 係good enough

馬甲 我自己就好少用 唔係好識用
Thanks
但如果番工要著嘅話其實係咪落雨都係咁著無辦法?
定其實d人係會買對平d cheap d落雨著有咩事都唔肉痛
如果唔係純粹應付dress code既話,真心建議投資多少少去啲可靠啲既鋪頭。將來對工藝質素同fitting有多啲追求,或者審美能力有所提升既時候,你望返套衫就會覺得後悔- 掉又唔係,但又唔想著,更加浪費金錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞