【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

898 回覆
7 Like 3 Dislike
我知咩叫起鏡。加左都唔會有咩幫助,因為係有舊硬嘢突左出黎,你如果照熨斗壓落去一樣會有印,一樣會起鏡,熨嘅時候避開個位,就好似你平日熨衫時要避開啲鈕腳位一個道理。
okay 唔該晒

For你第二個問題,睇晒佢你就知點做
想請問邊度搵返Q&A
搵舊post
想問下如果著loafer 著完之後呢個位會有緊或者痛 係咪唔得搞
碌去睇吓先
因為我想買套tux 粗用 , 聽人講M&S 最平
我覺得好耐之前有入過post, 記得有個list
個last唔啱你,個楦腳背位太低
著得tux就唔好求其imo
對JMW180 無試就買左 長度啱 但係腳背痛 唔著襪會好D 係咪無辦法可以令佢無咁壓腳背
冇辦法。你可以考慮賣走佢或者擺喺屋企供奉或者忍痛穿着。
想請教和位巴打們,白色dress shirt擺耐咗,衣領貼頸著完最易污糟嘅部份越擺越黃,請問有無咩清潔劑推介可以洗到?之前正常手洗已經有用預潔劑,之後先做正常搓洗。

感激

加水加牙刷刷
黎緊結婚想搵套西裝,如果custom 筆直around 5k-8k有無咩推介。 第一次訂西裝求教。見都好多間
如果重視熨衫而且budget夠,可考慮Laurastar
用熨斗唔好用steamer
熨衫咩料都係建議隔布。無任何sartorial 嘢係「唔建議熨」或「建議唔熨」,但任何constructed garment都唔建議齋steam。
請問有無專門隔布?
如果隨時拎條厚啲啲嘅毛巾隔,又無閂蒸氣,效果好似同steamer無異。
想問吓大家意見
想買多對鞋平時返工着:
考慮緊 Alden LHS Snuff 定 Alden PTB 990 Color8

覺得LHS snuff 可能太過casual。
990個款又好似返學校鞋,有啲悶。

平時返工着 Smart Chino加button down oxford Shirt OCBD (公司冷氣凍會加件linen overshirt/ jungle jacket)
- 兩個零月會着一/兩次西裝

而家有:
Alden LHS Color8
Alden Tassel loafers color8
Alden Tanker boot Barrie last
Alden tanker boot modified last
Drakes Crosby Snuff

Sneakers:
Doek canvas shoes
New balance Ald 550 +990v3 test santis
Alden LHS dark brown 唔啱着

旅行完翻黎見到對red wing 發咗霉,用saddle soap洗咗次,風乾上油落protector又霉過,又洗咗幾次,而家見到一點點,仲有無得救?
純白枕頭套都夠做啦⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞