【過馬路要小心】經典男裝討論(57)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

898 回覆
7 Like 3 Dislike
wwchan
15k依家唔得了,起價18左右
應該一樣
請教一下button down collar點先熨到靚S shape?
做衫嘅時候粒鈕嘅位置有冇特別要求?
個roll應該靠本身d襯多d,粒鈕個位都要配合返先會有roll, 你幻想下粒鈕set到好低,個collar拉直晒先扣到,仲點會有roll
咁去找Gordon Yao啦
百物騰貴
無乜所謂
又咁講,工黎講陳記贏GY都唔少下⋯⋯
感激不盡
起價18k 係咩料 VBC110s 個類?
VBC revenge 同啲平價linen啲friend
Spier & Mackay 香港係邊會搵到佢地o的款試?
我就咁Search好似得外國網店
咁多位師兄想請教一下
如何分辨上海工?廣東工?以及紅幫裁縫
單純就工藝而言,上海工及廣東工都有全襯做法
兩者相同及相異之處是?
一般而家喺香港仲搵到上海工嗎?

問題有啲多,請向各位師兄請教一下
另外牛兄你西裝知識咁豐富,有冇咩書係推介新手了解西裝背後嘅工藝,馬毛撲、裁剪方法等等

冇諗住入行但係純粹諗住搵樣嘢研究吓

開始入坑了,發現呢一種衣着文化背後有好多細節
話明網店梗係無,連加拿大本土都要去佢地倉先有得睇

Sorli大家, 最近比較忙冇追po, 冇睇到好多ching想我po圖
求其自拍一張, 大家將就下睇,張圖係件衫交貨既時候影, 未燙好, 不過我都打算過多排攞件衫俾佢哋再執執,大家都可以賜教比下意見

Jacket: Maison Hellard 格仔100% pure Linen
Trousers: Drapers Ascot 4ply
both by prologue
咁就係咁睇SIZE cart 抽盲盒咁?
見頭post推應該唔會點伏掛
追左幾個po, 因為budget有限頭po推個啲都去唔到, 想問如果talior M見到高分/google review都唔錯既店係咪都試得過

見到tailor made有間叫LK bespoke 唔同platform好似唔錯comment
其他見到間叫hiatus 既mtm
平價樓上係觀塘叫carmine suit mtm/tailor
巴打們點睇, 屌得細力啲
建議唔使睇
以佢價位OK 既,稍窄身,就係Pattern 靚少少既成衣,我件都送左畀人
乖,唔好。
係咪都係淘寶貨 / Talior收太貴?
睇左zara/ms個的唔太岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞