[刺客信條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……

1001 回覆
97 Like 21 Dislike
我覺得政治人物條路線都唔錯 始終唔少Templars 都掌握唔少權力
我覺得政治人物條路線都唔錯 始終唔少Templars 都掌握唔少權力

我都係咁諗 不過睇返wiki Templars好似推翻左好多共產主義國家
照咁樣落去 港共中共點講得過去
第9章:

又一次踏進聖殿騎士的圈套,我們一行人終於「成功」被警方拘捕。可是過了一會,我們又被保釋了出來,對方的竟然就是熱血公民主席,鄭松泰。

「呢個好似一個好熟口面嘅政治人物喎。」阿純細聲說。

「呢個咪泰博囉﹗怪唔知得佢地成日都好似唔做野咁,刺客從來唔會當面同你玩無雙咖嘛,除非係達哥。」阿健細聲跟阿純說。

我沒有理會,我和聰明豆慢慢走近泰博。顯而易見,既然泰博是一個有能力從一班聖殿騎士中保釋我們的人,除非他就是聖殿騎士的高層,可是如果是聖殿騎士高層,怎會輕易放了我們,所以他應該就是刺客兄弟會的人。

「你係聰明豆,你應該係阿隼。呢度講野唔係好方便,去我地辦先講啦。咦,後面兩位係……」

「佢地係我朋友,唔係兄弟會嘅。」我解釋。

「喂,你地會唔會想做加入我地啊﹖想嘅就跟埋黎啦。」

「No thank you喇,我唔想又有咩事發生。」阿純說。

「都係果句,你可以唔加入,不過到時警察有咩事搵你就唔知會點喇。You……」我說。

「You think think you喇。」聰明豆跟我同時說出來。

「係囉,都話你已經洗濕左個頭喇,我地兩個都冇得唔入咖喇﹗」阿健。

「唔係話迫你,不過加入我地就可以得到我地嘅支援,好似賣廣告咁添。」泰博笑說。

「加囉,睇在你地同埋我唔想自己返屋企咋。」阿純唯有答應。

於是我們去泰博的位於屯門的地區辦事處。到了泰博的辦事處,眼前的就跟Facebook上的一樣普通的地方。這時坐在一角的是阿靳,靳民知,他用眼尾看了我們一眼,就繼續他的工作。

泰博跟我們找個位置坐下,開始跟我們談話:「好喇,阿隼你家姐嘅事我地已經知道左喇。節哀順變啦……係啦。」

「泰博,宜家總部又比班人發現左,蘋果又喺佢地度。宜家應該點知﹖」聰明豆問。

「宜家點都要搵返個新總部咖喇,其實屯門呢度有個小支部嘅……可以頂住當先囉,可以頂住當先囉。之於蘋果呢,首先我地要知道邊度搵出黎,知道嘅話可以從呢啲人去著手啦,呢樣你家姐先知,佢負責呢個任務不過佢淨係講左最後個蘋果喺邊……」

這時大家呆了一下,我也差點口快答應了,突然想起家姐已經不在的這個事實。

「呃……唔好意思啊」泰博道歉。「不過我唔知你家姐有冇呢個習慣,16世紀初,我地有個刺客大師Ezio,佢好似靠一樣可以回顧記憶嘅鎖匙,回顧返12世紀初嘅另一位大師Altair嘅記憶。我諗阿隼你可以試下搵下你家姐有冇留低啲咩,我明你宜家好傷心,所以你宜家要振作,搵返個蘋果先,等你家姐唔好死得唔安樂。」泰博繼續。

他向阿靳說:「阿靳唔該你開門啦。」

說罷,阿靳沒有作聲,輕輕拉起桌子上的小花盤。
跟漫畫店一樣,其中一個書櫃猛然移開,不過裡面卻是一條現代的樓梯向下廷伸。

走到面前一個佈滿電子器材的空間,裡面每一個人都穿著兜帽上衣,熙來攘往邊按著手機邊走著。

「嘩,呢個支部幾架勢喎,唔講仲以為係Avengers大廈黎。」阿健讚嘆。

「原來支部係咁樣,我返開總部都未見過呢度。」聰明豆跟著說。

「喂你地有冇玩過Watch Dogs啊?」泰博突然問。

我,阿健和阿純同時點頭。

「你以為Game黎咖?係真事黎咖﹗你知唔知佢地成班都係刺客,不過冇提起過或者比人刪走左咋嘛。」泰博繼續。

這時候,大家都半信半疑的望著他。

「咩啊,真咖﹗如果我地刺客組織唔跟上科技發展嘅,我地個組織早就比人DQ左啦。所以我地刺客新人都要學啲相關嘅知識咁樣囉,係囉。
係啊,你地兩個係咪話加入啊﹖宜家冇得返轉頭咖喇,如果你一返轉頭就冇如果咖喇。阿隼,你呢都要做埋呢個加入儀式,程序上做下姐。」泰博說。

我點頭。

「我地都冇諗住走,係唔知邊個話要走咋嘛。」阿健諷刺的說。

「喔Sorry囉,我後尾都話加入啦。」阿純反駁。

然後兩個又「打情罵俏」起來。

「哎,好啦,我去叫一叫教主幫你地搞啦。」
陣間可以快啲出多篇
琴晚打定左 睇緊有冇咩bug

btw 唔係幾識扮泰博嘅語氣
留名
留名
我諗主角都係要訓練下好
我諗主角都係要訓練下好

會啊 仲有兩個friend都要
第10章:

到了鄭松泰的地區辦工室,他透露原來有一件鎖匙可以回顧記憶,這樣就可以找到蘋果之前是在甚麼地方被發現。不一會,泰博把我們一行人帶到了刺客兄弟會一個比較先進的支部,他正安排我,阿健和阿純進行入會儀式……

「哎,好啦,我去叫一叫教主幫你地搞啦。」

泰博說罷,我們道過謝。想了想,互相望了對方一眼。
教主﹖
正當我們懷疑我們有沒有聽錯的時候,眼前的這個人已經解答了。他正是黃毓民,教主。

「原來教主你就係刺客大師﹖﹗」我大驚。

看來很多事情都變得明顯,恍然大悟了。這時候,我們包括聰明豆都覺得十分驚訝。

「係啊,後生仔。你地係咪要做果啲咩入會儀式﹖」教主問。「嗱,好喇,你地聽住我講,我講完你地跟住我講,Ok﹖」

我們立刻回應,不敢怠慢一下,大概是因為我們被教主的氣場嚇壞了。他帶我們三人到一個房間裡,這個房間就好像中學家政室一樣,只不過空間比較小和沒有窗而已。我們三人並排著。

教主咳了兩聲,托一托眼鏡,對著誓詞開始講:「Nothing is true, everything is permitted,萬事皆虛,萬事皆允。我們不得濫殺無辜、讓人民來掩護你,成為人群中的一員和決不牽連兄弟會,我們為了服侍光明而耕耘於黑暗,因為我們是刺客。」

教主一邊說,我一邊心想:既然教主同成班大人都喺度,點解佢地唔派支援救我家姐,點解要收埋收埋連家姐、聰明豆佢地都唔知你地班人嘅存在﹖

「講完,照讀一次,得唔得﹖」教主問。

由於我再想著這個問題,沒有留心教主所講的話,我問:「教主可唔可以講多次啊﹖」

這時教主雖然稱不上憤怒,但顯得有點不耐煩,說著:「人地講野你聽清楚記清楚啊嘛,係咪。睇在你家姐同你伯爺成家份上咋真係。」

我沒有回應,等待教主重覆了一次,我們也完整地跟著讀了一次。教主表示了一點滿意,走上前跟我們說:「嗱,年輕人最緊要讀多啲書,係咪,宜家呢個時勢,力敵呢,係冇撚用嘅;要靠食腦咖。所以呢……」

我越想越不明白,這時,在房間裡的一位中年助手拍著我膊頭說:「唔使驚喎,教主雖然成日屌慣人,有時佢地幾好人嘅。」

「好人﹖我家姐死左喇,你地有冇出現過幫手﹖冇﹗少少支援都冇啊﹗我地個個後生仔喺度地打生打死,你地去左邊﹖有咩理由聰明豆會未見過你地﹖如果唔係我血統,我都唔會加入啦。」我不知是否吃了豹子膽,突然無名火起,指著中年助手罵著。

阿純阿健和教主都聽到了我說的話,阿純阿健表示震驚並沒有作聲,教主當然立即指著我反駁:「阿隼哥,你宜家喺度講咩啊﹗你家姐嘅死我地都好唔開心,但係話我地冇支援﹖冇支援你點上到地鐵站啊大佬﹖咪又係我地啲人Hack晒啲門比你,啱唔啱啊﹗冇支援你地仲坐緊喺警署啦,啱唔啱啊﹗喂,我地咪一直支援緊你囉,係咪啊。冇我地支援,你都唔使諗啊,死梗啊,我宜家話比你聽﹗唔好喺度信口雌黃,係咪。講野﹗」

面對教主的強勁反駁,我毫無半點還擊之力,同時間,泰博走了進來,他和中年助手合力調停我們雙方。

「一人少句啦,其實我地都想講對唔住咖阿隼,我地已經盡晒力幫你同你家姐咖喇,但係好多野我地都控制唔到。」泰博安慰著說。

發了脾氣罵出來後,整個人卻冷靜了很多,頓時覺得,即使破口大罵,家姐也不能起死回生,自己語氣亦都過重。知道此時應該槍口對外,所以我連忙向教主道歉。

教主不但沒有生氣,還走過來跟我說:「啊,你呢個後生仔好野啊,係咪。從來冇一個人可以咁樣同我講野咖,你係第一個,好野。仲肯理性道歉,係叻仔黎嘅。好﹗我應承你,我地班老屎忽會出返黎,復興返我地刺客兄弟會,好唔好﹖」

竟然這樣還被教主肯定,既然當得上刺客大師,當然有他過人的本領。我從來不是喜歡結怨的人,對方亦都明白我只係傷痛過渡。很快就把這首小插曲播完。
今篇好似長左啲 不過劇情應該開始入正題

黎緊想問大家 要唔要甜? 因為真係未寫過 所以可能就算寫都唔係寫得好好或者會寫得好短

黎緊想問大家 要唔要甜? 因為真係未寫過 所以可能就算寫都唔係寫得好好或者會寫得好短

我覺得稍為帶一帶過就夠啦,btw做咩無啦啦性轉

你意思係帶一帶過個入會過程定甜

睇後啲就知主角個性格原來係咁

i mean 甜btw點解會性轉?

okok
如果我話主角係一個好快冷靜同唔喜歡嘈交嘅人 所以知道自己燥左底就即刻認錯接唔接受到

okok
如果我話主角係一個好快冷靜同唔喜歡嘈交嘅人 所以知道自己燥左底就即刻認錯接唔接受到

其實係我講得唔夠清楚,我係想問點解變左家姐
其實係我講得唔夠清楚,我係想問點解變左家姐[/quote]

我覺得我可以上一人一個柒到想搵窿捐既經歷
我睇左轉性
因為個小機器就係……等下一章

我睇左轉性
因為個小機器就係……等下一章[/quote]
先祖記憶之類既野?

我睇左轉性
因為個小機器就係……等下一章
先祖記憶之類既野?

不過我唔知你家姐有冇呢個習慣,16世紀初,我地有個刺客大師Ezio,佢好似靠一樣可以回顧記憶嘅鎖匙,回顧返12世紀初嘅另一位大師Altair嘅記憶。我諗阿隼你可以試下搵下你家姐有冇留低啲咩,我明你宜家好傷心,所以你宜家要振作,搵返個蘋果先,等你家姐唔好死得唔安樂。
唔知係咪呢
負皮左嘅可唔可以話我知點解負皮

因為你唔夠貨 好似係
留名

因為你唔夠貨 好似係

好 即刻執一篇
陣間出

因為你唔夠貨 好似係

好 即刻執一篇
陣間出

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞