[刺客信條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……

1001 回覆
97 Like 21 Dislike
教主d對白唔知點解有聲
大家早晨

終於執完

回返忍冬 你都諗到少少我之後嘅野
總之繼續支持啦

咁我咪劇透左
我都係唔講咁多啦

少少姐
教主d對白唔知點解有聲

真係有睇返佢開會開台嘅講野模式黎寫
第18章:

來自五湖四海的刺客兄弟會成員來到總部開會員大會,教主展示有關警方高層被殺的消息,但是卻沒有人承認發動襲擊。我們「6是瘋」就被指派去調查事件。另外大家都在討論如果主動出擊,奪取香港的控制權。

我們一行六人回到我家裡,一直以來,我的家並沒有什麼大變動,因為始終充滿了回憶。這個地方對聰明豆,阿純和阿健來說,這是個既熟悉又陌生的地方。

「嘩,你間屋咁亂嘅,等我幫你執下啦。邊度有掃把啊﹖」女神說。

「呢度﹗」聰明豆二話不說就在廚房拿到了掃把,別人不知道還以為她才是這個家的主人。

女神奸笑問:「聰明豆點解你會知喺邊嘅,阿純阿健就話同阿隼就話中學同學可能黎過姐。唔通你同阿隼……」

我和聰明豆都一起連忙否應,她的臉亦紅得令大家叫她關羽雲長。幸好這時候阿健這時出現打圓場,他扮演張國榮,女神扮演成龍,說著:「屌,你出小句聲啦,我地啱啱識果陣黎過呢度,點知中左伏比人拉左。」

「喂啊﹗你應承左我唔講粗口咖﹗」女神彈了一下阿健的額頭。

「哦﹗似乎阿健同女神先係……」這次連艦長都少有的抽水。

阿健和女神沒有回應,可是他們就變成了關羽雲長的第二個和第三個化身。

「佢地一齊左啦﹗」阿健阻止不了阿純的衝口而出。

「吓﹖﹗」這時大家覺得非常驚訝,「明明你地兩個平時冇咩兩句咖喎,而且你又唔係同佢一齊訓練,正常應該同阿純,不過正常人都唔會同佢咖喇。」我半驚訝半諷刺的說。

「咩啊﹗我宜家好差咩﹖」阿純立即為自己平反。

「阿純你唔好唔開心啦,我知你好想同阿健一齊。」聰明豆笑著說。

這時大家都笑了起來,差點連主要任務都忘記了。

艦長整理著資料說:「好喇好喇,我地宜家做返正經野先喇。呢度係頭先教主手上果幾份報紙,佢地話署長同許SIR都係得心口一個傷口。」

「所以話呢個傷口真係有機會係比一個刺客殺死﹖」聰明豆問。

艦長繼續匯報著:「無錯,所以我諗住就咁嘅:阿隼、阿健同阿純你地三個負責將偷聽器放滿成個差局。我地呢隻偷聽器唔使放太多,因為佢勁到可以聽穿牆,範圍之內都聽到。至於聰明豆同女神你地喺出面等住先,有咩事就做支援。我就會喺阿隼你屋企,掌握所有嘅情報,包括地圖、嫌疑人、警方動向等等。」

明白!

大家各自準備自己的裝備、服裝,艦長亦借用了我地餐桌,不一會就把它變成國防部辦工室,佈滿了電子儀器。
女神和阿健也在互相放閃,閃得讓我們要提早出門。

「咁我地應該由邊間警署開始啊﹖」阿純問。

「當然由署長,即係總部,同埋許SIR嘅深水埗警署。」艦長答。

於是,我們讓那對小情侶「準備」好,就先出發深水埗警署。
聽日要出街 可能出得一篇文

祝各位冬至快樂

祝各位冬至快樂

祝各位冬至快樂

放心啦 平安夜聖誕會同大家一齊渡過

祝各位冬至快樂

等你呀
第19章:

我們一行六人回到我家裡,艦長分配好大家的工作,大家整裝待發,首先出發到深水埗警署調查許SIR被殺的事。

我們來到深水埗警署旁邊的西九龍中心,為了不讓群眾懷疑,我們邊逛中心邊計劃行動。

「喂啊,你地唔好咁閃繞晒手咁得唔得啊﹗」我投訴著。

女神笑說:「你叫聰明豆繞住你咪得囉﹗」

「係囉係囉。」阿純和應。

「使唔使成日抽水啊,仲細咩,快啲諗下點做好過啦。」聰明豆說然露出不耐煩的樣子,但臉又紅著的說。

「咪係,邊似得你啊阿健,我咁嘅死樣聰明豆點會鍾意我啊,可~」我無奈說。

「咪係﹗」聰明豆望著別處說。

「唉,好喇,宜家就咁嘅,我地首先去隔離個停車場,首先哩埋先,我到搞掂三個軍裝,然後換左套衫佢。」阿健說。

阿純問:「差館入面個個都係佢地兄弟,會唔會一眼就睇得出唔係自己人咖﹖」

這次,阿純終於問了一個連我們都考起的問題,我們想了兩層樓都還沒有想到。猶疑之際,艦長透過耳機向我們說:「你地首先話,我係第二個橫頭新調黎嘅,果類嘅說話,不過迫於無奈嘅情況下,就要殺左佢地。」

雖然警方就是聖殿騎士的士兵,可是在某程度上,他們是無辜的。不過我們深入敵陣,被發現的話,並不能確保能否安全出來。

我們一行人走到中心中層的一個平台上,我、阿純和阿健一躍而下,在一架寶馬旁邊掩護著。
正看準時機找軍裝警員下手,由於我們不能把警員制服弄髒或弄穿,所以我們不能使用袖劍刺殺,只可以利用毒針或是電流裝置把他們處理掉。

「點解你地唔搵一個做誘餌,兩個偷襲又好點都好?阿純同阿健負責搞掂佢地,阿隼做誘餌,始終你得把普通型袖劍。」艦長指揮著。

「係呢,阿隼,你唔係有你家姐把袖劍咖咩?點解你唔用嘅?」阿健隨口問起。

「我本來諗住放喺家姐間房,都唔係點想用到佢,點知有一日入家姐房,把野就唔見左。我又唔記得左擺喺邊。」我答。

於是大家各就各位,等待時機,同時亦要保持隱藏狀態。
這時候,警署側門剛剛走出了三個軍裝警員,第一時間看到我就問:「呢位先生,你喺呢度做咩?你唔入得黎咖喎。」

他們慢慢走近,我舉起雙手,說:「我...我黎見工咖?」

「見工?見咩工啊?警察見工唔係警察招募日先有咖咩?」其中一警員質疑著。

「見你地呢個位!」我示意阿純和阿健,立刻把他們除掉。

他們從掩護物看到指示,阿純向警員施放毒針,阿健隨即使用電流裝置把他們擊倒。
我們收好赤裸的三名警員,換了他們的制服,從容的走進警署。

......在等待支援中的兩位少女......

「希望阿健唔好有咩事。」女神說著。

「呃,阿健訓練過咖嘛,仲要係喺你教佢嘅添。」聰明豆安慰著說。

「本來我都唔擔心佢嘅能力,始終一齊左之後就覺得好驚有一日失去左佢喇。」女神擔心。

「我未拍過拖,我唔知呢啲係點咖。」聰明豆苦笑著說。

「吓﹗聰明豆你其實都幾靚女,又聰明。點會未拍過拖啊﹖咁冇鍾意過人咩﹖」女神真心的問。

「邊係呢,邊係呢,都唔夠你靚啦,認真。我呢啲,有人鍾意都偷笑啦。」聰明豆恭維的回答。

「其實我除左靚少少都好似冇咩過人之處咁,唉……不過咁,聰明豆你覺得阿隼點﹖我覺得你地都friend啊。」女神問。

「林隼升﹖﹗佢,唔好講笑啦﹗呢條友蠢到死咖,教極啲野都教唔明,又懶。雖然有時同佢一齊嘅時間都幾開心,但係絕對絕對唔可能一齊到咖囉﹗﹗﹗」聰明豆反駁。

「喂,聰明豆同女神唔好傾閒計啦﹗隨時留意阿隼佢地使唔使要支援。」這時艦長的聲音在耳機中說著。

「係﹗」女神和聰明豆同時說著。

這時候,聰明豆心想:死喇﹗唔記得左熄耳機,頭先講過嘅野咪會比所有人聽晒﹖﹗

……回到警署內的三人……

現在,我和其中一個便衣警察在車水間正糾纏著,由於他捉著我雙手,我無法使用袖劍刺殺。警員隨手把他身旁的水杯向我一擲,我頓時失去平衡跌到在地上。警員用腳踏住我胸口,準備用餐刀把我殺死。

「你估你宜家玩緊電腦啊﹖小朋友﹖死啦﹗

啊﹗

「宜家我就電你個腦喇﹗大朋友﹗」幸好阿健及時趕到,在警員揮刀時把他電死了。

「唔該阿健。」我喘著氣道謝。

「你個頭流緊血啊,我扶你走先,阿純佢放埋最後一個就走得咖喇。」阿健說。

於是我和阿健就一步一步慢慢走出警署。
今日出呢篇 如無意外可能有機會有多一篇 第19章下

溫馨提示:聽日休息一下

出多啲啦今日

出多啲啦今日

啱啱出左街~今晚爆多篇出黎
op你搞到我刺客教條一上就即刻沖左去睇

但你個故事仲正過套戲既

但你個故事仲正過套戲既

快d出文

但你個故事仲正過套戲既

快d出文

真咖?!

唔好劇透啊 我想睇啊

宜家先返到屋企 打緊打緊~~

但你個故事仲正過套戲既

快d出文

真咖?!

唔好劇透啊 我想睇啊

我都睇左
無劇透嘅情況下講下
套戲如果用fans嘅心態去睇會好失望
個人覺得係商業電影一部
同埋後面我好似見到Arno唔知眼花定真係

但你個故事仲正過套戲既

快d出文

真咖?!

唔好劇透啊 我想睇啊

我都睇左
無劇透嘅情況下講下
個人覺得係商業電影一部

其實由佢trailer揀錯歌已經知道錯錯地

真咖?!

唔好劇透啊 我想睇啊

我都睇左
無劇透嘅情況下講下
個人覺得係商業電影一部

趁仲有時間就催眠自己唔係fans啦

真咖?!

唔好劇透啊 我想睇啊

我都睇左
無劇透嘅情況下講下
個人覺得係商業電影一部

趁仲有時間就催眠自己唔係fans啦

我係聖殿騎士fans 唔喜歡刺客
新讀者留名
短短地咁講埋出到黎發生嘅事

一路寫一路諗個畫面都覺得好緊張

各位聽日真係出唔到文咖喇 唔好掛住我
24號返黃昏返到黎陪大家過聖誕啦
新讀者留名

歡迎歡迎
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞