[刺客信條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……

1001 回覆
97 Like 21 Dislike
撐你呀樓主,你篇文真心正,千奇唔好爛尾呀

多謝你 宜家有返心機 會好好多咖喇
又刺客 又watch dog 幾時有 agent 47出黎
又刺客 又watch dog 幾時有 agent 47出黎

咁始終有地同公司嘛
Agent 47應該冇戲份
第40章:

我們在小丑家裡的陳列室,度身訂造了一大批武器,方便大家日後的任務。這時候,剛才被炸死的警員要求的支援趕到,我們所有人則嚴陣以待。

「喂,佢地黎得咁快,我地會唔會趕唔切出去咖﹖」阿純急著問。

「呢位兄弟放心,你地落車之前我地陛下已經安排左人手,宜家應該差唔多開打。」一位較老的手下說。

槍聲不斷,我們走到路口,他們已經開打了。
G-Dragon帶領著其他手下,向著警車不斷開槍。我方佔了上風,始終警方深入敵陣,加上我們人多勢眾,他們只可以躲在警車後作掩護。

我們走上前,跑到路中心的路障底下迎戰。

「點解你地唔用火箭炮打爆佢地?」女神問。

「頭先我地幫你炸爆果架警車已經係我地呢度最後一粒,陛下買左未運到啊。」G-Dragon說。

「其實都唔需要啦,我睇我地宜家佔緊上風,唔使用到火箭炮呱。」和人說。

警員一個一個倒下,根本連他們的開場白,甚至樣貌都未看清楚就比殺掉了。

「最後一件唔好殺佢住!我地要生擒!哈哈哈哈哈。」小丑指示著。

最後一名警員躲在警車後面,不敢開槍,似乎太害怕了。
我們打頭陣靠近警車,一手伸出袖劍一手拿著手槍,雖然對方只剩餘一人,只怕他「發窮惡」,拼死一戰。
可是這樣的事情並沒有發生,因為我們一衝過去舉槍指著他,他已經說:「各位大家唔好殺我啊﹗我仲未拍過拖咖﹗求下你地。」

「做警察做聖殿騎士做到你咁冇用,跟我地黎啦﹗」阿健說完,就把那名警員綁起,帶到小丑和小丑女面前。

「阿欣宜,祥仔我我我……我無辜咖,唔好殺我啊﹗」警員求饒著說。

「叫陞下啊,碌柒﹗係咪買棺材唔知訂啊﹖﹗」老手下拳了警員一下嘴。

「對唔住,陞下,對唔住陞下。千其唔好殺我啊,最多我講曬我知嘅你知。」警員繼續求饒著說。

「唉,唔殺你喇,好冇啊。阿兄弟會你地有冇咩問佢啊﹖」小丑女問。

「我想知你地收埋左伊甸蘋果喺邊……仲有,TEST PROJECT 1去左邊﹖」我也不仿單刀直入的問。

「伊甸蘋果我我我……我新仔黎咖咋,點會知喺邊喎﹖仲有個TEST PROJECT 1係咪個好靚嘅女仔黎﹖我淨係喺作戰會議見過佢企喺管理層隔離咋。」警員不斷的說著廢話。

「屌你又話咩都講我知﹖﹗」我憤怒的說。

「我話我講曬我知嘅你知咋嘛,咁我真係唔知咖嘛,咁咁咁……陞下我係咪走得喇﹖」警員震著問。

「當然啦。」小丑女微笑說。

「多多……多謝陞下。」手下把警員鬆綁,他就快步向門口走。

「砰﹗」

槍聲一響,警員應聲倒下:「你你……班仆街又話比我走﹖」

「你知唔知我地係咩人﹖我係小丑啊,Joker,我地梗係同你講笑啦傻仔,哈哈哈哈哈。」小丑向他的復部開了一槍。

警員瞪大眼晴,慾想撲上前反抗。

「一啲用都冇﹗收皮啦。」「砰﹗砰﹗砰﹗」小丑再連開三槍。

警員掉在地上,死掉了。小丑踩著他的臉說:「講埋曬啲廢話,仲要浪費我啲子彈,喂喂喂,你地……同我拎去喂狗,見到就眼冤啊。」

作為花生組的我們一直在身邊看戲,可是被這個情景看得不寒而悚。想不到原來小丑和小丑女是個心狠手辣的人,我們千萬不要把他得罪,這害大家都吞了一口口水。

「啊,唔好意思啊,幫唔到你地。」小丑回到皇座說。

「唔緊要唔緊要,其實都知道少少情報,有作戰會議即係代表佢地準備反攻,而且TSET PROJECT 1即係我家姐仲未死。」我說。

「咁都好啲。話時話,宜家我地呢度就比人發現左啦,班差佬一定會陸續有黎啊。我諗住喺度設立自己嘅小皇國,起城牆,設防線,我知你地有老婆仔女喺度,所以就由大家保護大家,大家覺得點﹖」小丑向大家說。

「好啊﹗」

「贊成啊﹗」

「陞下萬歲﹗」

大家都興奮的歡呼。

「咁我地嘅盟友,刺客兄弟會同本民前,祝你地可以釋放香港﹗」小丑女向我們說。

「喂,既然今日咁開心,不如留一晚先啦,宜家都開始夜喇。」小丑承意邀請。

那麼我們亦恭敬不如從命,向支部報告情況以及得知他們安全後,我們就開始在這個小丑國留了一個夜上。
今日要同親戚食夜晚飯 所以宜家先出一篇 今晚應該冇得出喇

聽日會繼續講小丑國發生嘅事 敬請繼續留意
會唔會出支線任務,去殺班仆街嘅屋企人

出外傳
不過我驚咁會好亂 所以算啦

出外傳

又唔一定會亂,要摧毀一個人之前一定要摧毀佢精神,殺最終boss前先殺死哂佢屋企人(包埋係外國),等佢知出到嚟行就預左叫還
終於有啲機會講下心理問題 全部都講打講殺好似唔係太好咁

今日天氣有啲凍 搞到隻手都冰曬 打字打得好慢

睇到宜家 大家會唔會唔記得左原來主角有家姐 同埋佢叫咩名

出外傳

又唔一定會亂,要摧毀一個人之前一定要摧毀佢精神,殺最終boss前先殺死哂佢屋企人(包埋係外國),等佢知出到嚟行就預左叫還

寫到去外國 真係會有排寫 等我諗下點推進先
lm
第42章:

天光了,我們在客房渡過了寧靜的晚上。
一覺醒來,原來只有我醒來了嗎,應該不是,我聞到了香煙問,隔壁的阿純應該醒來了。
可是現在時間尚早,乾脆讓大家再睡晚一點。

「阿隼,你地喺邊啊﹖」艦長在耳機說。

「我地仲喺小丑地頭啊,係咪有咩事﹖」我答。

「暫時都未有,不過我想你地返一返黎先。」艦長雖然很冷靜的說,可是我感覺到即將又有一連串的事情發生了。

我把各位叫醒了,大家梳洗過後,始終都要向小丑和小丑女道謝。

「陞下,我地要返去先喇。」我說。

「吓,其實唔使急住走喎,唔留多幾日。」小丑女誠邀著。

「多謝陞下先,但係聽我地刺客大師講,兄弟會應該發生左啲事,我地要返去先。」阿健說。

「哦,咁正經野就冇辦法啦。你地要加油,因為訂左果批武器最快都要後日先運到。」小丑擔心說。

「唔使擔心喎陞下,我地經歷左咁多應該未咁快死住。陞下都要努力建立好自己國家。」我說。

「好啦,祝你地喺鐵達尼號返黎啦,即係『海船而歸』啊,哈哈哈哈哈。」小丑說完就派人送走我們了。

他們也把裝甲車收好,始終駕著裝甲車在路上行走實在太招搖了。

所以他們安排了兩架私家車,由他們的司機駕駛,分批把我們送到支部。

回到灣仔,一切就如平常一樣,人們依然熙來攘往的走著,感覺就像一點事都沒有發生過一樣。

回到兄弟會支部,電視聲,人聲,依然存在著,證明這裡依然是刺客兄弟會。
大家都聚在大廳,望著電視,一邊在了解事態發展,一邊在等我們回來。

「喂,阿艦長,佢地返黎喇﹗」

升降機還未到底,他們已經準備歡迎我們回來。

「你地終於返黎喇,係咪已經同小丑落左訂喇﹖」艦長果然是艦長,冷淡的歡迎了就立刻走進正題。

「係啊,係啊,不過佢地話要等多兩日先會運到黎。」梁天琦說。

「兩日……我希望我地捱得過啦。」艦長擔心說。「因為我地收到消息,除左我地呢個支部,其他支部都已經被聖殿騎士佔領左,雖然暗洙已經即刻停止左發放信號,但係睇黎我地呢度唔守得幾耐。」

他繼續:「所以我個方案係咁嘅,梁天琦黃台仰,你地宜家開始發起獨立革命,首先可以分散一下注意力,第二都可以順便幫大家集中力量。」

「係啊,淨返我地一個支部,班差佬一定好快打到黎。所以行動要快,我會密切留意出面嘅情況咖喇。」暗洙說。

「所以我地今次食粥定食飯,就夠大家喇。」
今朝以為po左點知冇save到出唔到 宜家補返

本來我諗住寫長啲 但係其實交代到呢度停一停頓先會比較好
AC1有2個記憶做漏左,依家做唔返,即刻唔想玩
第43章:

「咁我地宜家即刻去召集啲人出黎﹗」黃台仰說。

我們大家點了頭,就跟梁天琦一起衝向升降機離開了。

這時候,艦長向大家講解這場最後的兄弟會支部防衛戰的作戰計劃:「好,宜家佢地兩個去緊召集啲人,和人你打去同小丑佢地講準備人手支援,雖然我都知佢地剩返嘅都唔多,叫小丑佢地盡量啦。」

「係﹗」和人得悉後,便立刻向小丑他們撥打電話。

「聰明豆、女神,你地宜家照顧好受傷嘅兄弟姊妹,隨時需要用緊急出口,千祈唔好阻擋到佢。暢哥,我知你好想幫手,但係我地唔可以再失去任可一位成員喇,所以你盡量幫兩個女仔手。」

「艦長,你地都要小心啊。」暢哥無奈的說。

「知道﹗」兩位女孩子和暢哥都去了解傷兵們的情況,估計他們應該穩定下來了,隨時可以逃走。

「好喇,宜家暗洙睇實住閉路電視,差人一黎我地就可以即刻應對到。呢個升降機會支部唯一嘅入口,宜家呢部野最多可以放到10個人。」

「咪住咪住先,阿艦長……有樣野我唔係好明,既然有緊急出口,點解我地唔全部人由果度走﹖仲要喺度打咩攻防戰﹖」阿純又說著,雖然感覺他仍然是在問些無聊問題,不過又無法反駁。

「咁呢個係我地最後一個兄弟會支部嘛﹗呢個時候仲講無聊野﹗」阿健激動的說。

「呢個時候唔係話無唔無聊,咪就係因為既然都最後一個,我地可以重新再起過咖嘛﹗我地人仲喺度,就算兄弟會冇曬,我地都仲可以捲土重來。」阿純反駁。

「兩個一人少句啦,就打到黎喇……」我嘗試安慰他們。

「阿隼你成日都好似冇做過啲咩咁,仲好意思出聲﹖﹗」阿純講起了我。

「喂大哥,無啦啦做咩燒埋我果疊﹖﹗」我們幾個就吵起來。

「我可唔可以講幾句﹖」暗洙舉了手要求,這反而讓我們靜了下來,希望他又不會說些奇怪的話。

「阿純話我地全部由緊急出口走係好的確好冒險,因為大家望向屏幕,呢個係緊急出口出面嘅CCTV,已經有一大班警察喺度,如果要咁多人一齊行條咁窄嘅通道,仲要有傷兵,睇怕我地幾好打都冇用。
再加上我地咁多個支部比聖殿佬佔領左之後,所有嘅database全部集合返曬喺呢度,失埋呢個我地啲資料就真係唔知存去邊咖喇,到時我地就有生命危險。無辦法啦,為左要寫攻防戰,要突登屈阿純你錯喇。」果然暗洙在最後又說奇怪的話,不過他這次說出個重點來。大家都心服口服。

「咁……好囉,我認我錯囉,暗洙你又唔早啲講﹗」阿純從來都不是喜歡計較的人,很快道過歉後便和好如初了。

「好喇,嘈完喇係咪啊﹖唔該曬暗洙提供有用情報。我喺你地嘈嘅時候,同和人諗左個戰略,呢部升降機360度都可以見到出面入面嘅,暗洙睇實,突登唔鎖部機比班差佬落黎。所以我、和人、阿純、阿健同埋阿隼圍住部機企,我地5個人每人殺兩個,咁樣處理,大家有冇啲咩唔明﹖」艦長不讓大家浪費太多時間,立刻繼續安排。

「我諗佢地唔會咁蠢派曬所有人落黎呱,如果唔係咁我地咪可以完勝。」阿健說。

「唔好鬆懈啊,就係要比佢知道我地唔係流嘅。」我說。

「咁如果佢地落多過10個人落黎咁點算﹖」阿純問。

「唔會咖,我唔會咁樣發展個故事落去。其實佢落幾多人落黎我會睇實,加上有重量限制,分分鐘7-8個都有可能。」暗洙說。

「好啦,大家各就各位﹗」
今篇又返去主軸 第一次寫鬧交
今次「我」終於喺故事入面有返啲正常發揮

Btw 大家去曬邊 唔見曬人
AC1有2個記憶做漏左,依家做唔返,即刻唔想玩

Ac1 開頭冇字幕真係唔明講咩
點解好地地又多左個負皮……係咪我出得唔夠多文

唉……大家都唔見曬 我都唔知其實仲有冇人睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞