[刺客信條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……

1001 回覆
97 Like 21 Dislike
其實真係學 艾斯派報紙 話齋
真係營造唔到緊張關頭嘅氣氛咁

好似冇咩張力 係咪叫張力

我會比心機 下個或者再次後比更好嘅故比大家睇

睇下鐵血孤兒仔 派刀片

係咪因為出得太短 到喉唔到肺咁
點解男主又暈
唔係自已暈就俾人扑暈

睇黎主角自己都發現左呢個問題

睇下鐵血孤兒仔 派刀片

希望大家唔好派比我 雖然其實我幾鍾意鐵血孤兒仔

都可能係啦 往往都唔知應該每篇HOLD喺邊個位停咁

都可能係啦 往往都唔知應該每篇HOLD喺邊個位停咁

去到最緊張/就嚟開戰果下個位停
唔準棄故啊 至少比我同家姐拍吓拖先啦

btw 講笑 我user名唔出得街
第82章:

營救行動一如以往的波折重重,雖然這次是我第一次計劃出來的行動,但事實沒有因此而格外開恩。先中了艦長設下的局中局,然後突然議事廳就發生爆炸。

我沒有拖延太多時間,快步就離開議事廳了。
現在每踏出一步,整座建築物都好像因我的腳步而開始崩塌下來。

「林友德﹗你同我出黎﹗」我儘管放聲大叫。

「啊﹗救命啊﹗」這時候,身邊仍然有不小人在我身邊穿插,大家都爭相走避。

「小心啊﹗」

在這一瞬間,一塊瓦礫就正要跌左一個走避不及的人上,我毫不猶疑,立刻走過去為她擋著那塊瓦礫。

「快啲走啊﹗」我向那女生叫道。

於是她就急步的蓋著頭走了,我亦隨隨把瓦礫放下,腰部卻狠狠被重創了一下﹖

「仆你個街,點解你仲未死啊﹖﹗」艦長大叫。

「因為你未死,我唔會咁快死住。」我蓋著腰說。

「根本刺客兄弟會係個錯誤的組織﹗你地全部都應該要死﹗」艦長用他仍然繫在手上的袖劍向我刺過來,可是大樓又再一晃,頓時失去了平衡,跌到在地上。

「過埋今日就唔係咖喇,因為宜家我話事﹗」我繼續蓋著腰部向前慢慢走。

「咩話﹖﹗」艦長緊隨其後。

「我話我話事﹗隨時可以翻天覆雨一次,風聲吹過我先知啊﹗」我大叫。

「啊﹗」

爆炸的威力非常大,大樓持續崩塌下來。
突然地板開始下陷,我和艦長反應不及,都向下跌了。剛剛就落在地下被瓦礫雜物型成的一個頗大的固定空間裡。

「宜家我地兩個都走唔到啦,係時候要做個了斷。」我說。

「你唔會贏到咖,你睇下你,你受左傷流緊血喎;你睇下地下,一滴、兩滴、三滴……」艦長企圖想把我摧眠。

「咁係冇用咖﹗」我伸出袖劍向他刺過去,艦長也不禁示弱,把我的連續攻擊一一擋下。大家在你來我往的猛烈攻勢下,鬥得難分難解。

相方都同樣受了傷,力氣也大概的用盡了。

「宜家,我一定可以殺左你﹗因為我有嘅係意志﹗」我把左手搭在繫了袖劍的右手上,做了一個準備衝刺的動作。

艦長自信的說:「你搞咁多做咩啊,有咩新招即管放馬過黎。」

「好似你呢啲為左目的不擇手段嘅人,又點會明 我宜家嘅力量啊﹗」我說。

「哼,嘥氣啦,力量﹖」艦長恥笑說。

「無錯,就係力量﹗」我堅定不移的說。

「無錯,隼隼就係可以集齊到力量嘅人黎﹗」聰明豆突然出現在我身後。

「聰……聰明豆﹖﹗」艦長對於看到聰明豆的鬼魂表示十分驚訝。

聰明豆搭著我的手,向我點了一下頭。向兩邊張望,甚至看見以前已經死去了同伴成員。
我向前一躍,仿彿好像被大家的力量推進一樣。

「喂,喂﹖點解我郁唔到嘅﹖」艦長控制不到自己的身體,自言自語的說。

「啊﹗」我沒有停下,繼續向前。

……

BOOM﹗

立法會大樓甚至連政府總部都開始持續爆炸,樓層開始續漸崩塌。

「查理佢地啊﹗」已經脫險,包括家姐和水姐的各位成員正在安全的地方等候。

「查理﹖隊長呢﹖」水姐比家姐更著急的說。

「佢……佢仲喺入面啊。」布朗喘著氣說。

「菲姐,我地要入返去救你細路啊﹗」水姐說。

BOOM﹗

「細佬豬﹗」 「隊長﹗」

更大的一聲巨響從立法會大樓響起。政府總部的建築結構亦已經崩壞。
頓時已經變成一片火海。

大家顯然都表現的十分傷心。

在火海前,有一個身負重傷的男人,一步一步慢慢的走出來……

那個人就是我。

「係隊長啊﹗」有人指著我說。

「隊長﹗」露比更興奮得緊緊抱著我。

「隊長你冇野啊嘛﹖擔心死我……地喇。」水姐擔心的說。

「細佬豬,冇事就好……」家姐更哭得跪在地上,心裡露出一個安慰的樣子。「醫療組﹗幫手﹗」
故事未完係唔會棄故嘅

咁成個兄弟會咁多人 唔一定要家姐嘅

今次呢篇好似作到最後大結局咁 雖然仲未到
呢篇仲有幾個easter egg咖 分別係石修摧眠同埋最後同艦長對決個位
最後行返出黎果陣諗起The Good, The bad and the Ugly個主題曲

不過今次終於係打完搞掂曬先停喇 希望大家喜歡啦
故事未完係唔會棄故嘅

呢篇仲有幾個easter egg咖 分別係石修摧眠同埋最後同艦長對決個位
最後行返出黎果陣諗起The Good, The bad and the Ugly個主題曲

Zeta
故事未完係唔會棄故嘅

Zeta

好強
殺艦長嗰到寫長啲好似正啲
露比好似可以做後宮
我 淨 係 要 家 姐 !其他女人留比主角啦
打艦長係咪鳴門用螺旋丸
露比好似可以做後宮

都係嘅 如果描寫多啲個氣氛 要再細膩啲

開後宮我又冇諗過 不過我驚好難駕馭
好似講到自己開緊後宮咁
我 淨 係 要 家 姐 !其他女人留比主角啦

如果家姐比左主角 咁算唔算比左你
打艦長係咪鳴門用螺旋丸

係z高達最後果幕
打艦長係咪鳴門用螺旋丸

係z高達最後果幕

第83章:

「隊長,你仲支唔支持得住﹖撐唔撐到返總部先﹖」醫療組的成員問。

「我諗我仲得嘅,你係咁意幫我睇下背脊啲傷啦唔該。」我說。

醫療組成員替我作好了基本的治理後,大家都開始起行,正在回到旅遊巴的位置。

「隊長隊長﹗你行唔行到啊﹖我黎扶你啊。」雖然露比自己都擦傷了,但她也十分熱情的說。

「我得啊,你自己都受左傷,唔好整到自己嘛。」有點受寵若驚的我表示。

「唔得﹗你救左我,我會永遠報答你咖﹗」露比一邊抱著我一邊說。

……

「睇黎細佬豬同露比發展得幾好喎。」家姐對扶著查理的水姐說。

「係咩﹖咪又係啲發曬姣嘅𡃁妹。」水姐不屑的說。

「咦,水姐你妒忌啊﹖」查理在旁邊說。

水姐立刻反駁:「咩妒忌啊,咁咁咁……我男仔頭嘛。再嘈唔扶你啊喇。」

「水姐你加油啊,你又唔係冇機會咖。」家姐微笑說。

「都話唔係咯。」水姐不斷說。

場景就好像學生時期被同學傳緋聞一樣,不管是真或者假,大家都喜歡盡情「抽水」。
在這開始了的亂世中,難得還找到一些仍然讓人快樂的時刻。

在旁邊一直看著他們的我心想著:難得嘅開心時刻,我唔可以令呢個機會出現得越黎越少,我要終結呢一切。

雖然說得容易,可是好似仍然還是有很長的路要走。

……

「隊長,已經搞掂喇。你呢幾日都唔好行動住喇,如果唔係就又會受傷咖喇。」我們回到總部後,醫療組成員已經在醫療室把我治理好了。

「唔該曬你啊,呢幾日當休息下啦。哈哈哈。」我笑說。

「咁你喺度抖下先啦,我仲要幫其他人。」醫療組成員說完就立刻去到其他受傷的成員去了。

「細佬豬,今次你好叻啊。抵錫﹗」在我旁邊的家姐在醫療組成員離開後就抱著我說。

「家姐……痛,痛啊。」

「啊,sor啊,一時唔記得左你受左傷。無事啊嘛﹖」家姐擔心的說。

「家姐你好得意啊,哈哈哈。」家姐聽見我的話微笑的摸著我的頭。

「哼,笑家姐,唔理你喇。你搵你嘅露比啦。」家姐撓著手說。

「咩我嘅露比啊,人地熱情啲咋嘛。」我說。

「盲嘅都睇到佢鍾意你啦,嘿,你諗諗佢啦。定係你仲未睇得開﹖」家姐說。

這時候我想起聰明豆的說話:「如果你搵到更好嘅女仔,我唔會介意咖你同佢一齊咖。」

「咦,你都心郁郁呢。啊,你抖下啦,唔嘈你住喇。」家姐奸笑說。

當我回過神來,家姐已經在其他地方幫忙了。
遠處只見到露比不斷向我招手,的確是一個挺可愛的女生。

「豆豆,同露比一齊得唔得啊﹖」
寫完篇大戰 寫返啲輕鬆啲嘅事先

究竟條感情線係點呢?我都好期待
做男主隻狗
玩sm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞