[刺客信條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……

1001 回覆
97 Like 21 Dislike

我睇第一篇先知李sir係邊個黎

當你記返佢嘅時候 佢已經死左喇
第6章:

終於找到了刺客兄弟會總部,可是事情並不是發展得比預期順利,兄弟會總部到處都是戰火的痕跡,裡面所有人亦已經白白慘死,包括我的訓導主任李Sir。他還未交代好遺言就已經死去了。這個時候,阿純在大龐被一名穿著兜帽外套的少女用袖劍架住他的頸,阿健則手抱著食物跟那名少女對峙。

「你地係邊個﹖你地點識入黎咖﹖呢度發生咩事啊﹖」少女問阿純。

「我問你邊個就真,無啦啦行住人條頸! 」阿純荒張地說。

「你係咪聖殿果班人黎﹖定係你地入黎偷野咖﹖無理由,一般人點識入黎﹖」少女追問。

「冷靜啲先,我地仲有一個朋友係刺客黎,所以先入到黎。」阿健安慰著。

那名少女看似有一點鬆懈並且留意到我的存在,我比她快的開口說:「嘩! 阿純,叫你搵啲有用嘅野你搵左條女返黎啵。」

「依家唔係講笑嘅時候啊! 」阿純叫著。

我向少女示意我手上的袖劍,說明我是一個刺客。但那少女不相信「你…你…可以係搶返黎嘅姐,咁啦,你睇到天花板講咩我就信你啦。」

氣氛從緊張變得輕鬆起來,大家一面無奈,為何被一個無理取鬧的少女控制了場面。於是大家都同時望向天花板,

「無喎」「邊有啊」阿純和阿健同時說著。

他們又不是刺客,當然要以刺客的能力去閱讀。

「我睇到啦,天花板上面咪寫住……『天花板』﹖﹗」我相信不了自己眼睛但依然讀了出來。

少女愣了一下,隨即收起了袖劍,一面不悅地說:「Sor囉,我信你係自己友喇得未。」

竟然…天花板刻著的是『天花板』,太兒戲了吧﹖﹗
這時,大家除了有這個想法之外,亦鬆了一口氣。

「咁你地知唔知發生咩事﹖」少女問。

「唔知啊,我地一入到黎已經係咁,不過有人話係班差佬打入黎。」我回應。

「咁果個人呢﹖」

我一面無奈地指向控制室。

「呃…Sorry。」

阿健把手上的食物放在一張桌子上後,我們都坐在千瘡百孔的沙發上。大家都沒有發出一點聲音,大概大家都趁這寧靜的一刻稍作休息。

不一會,出口的方向傳來了腳步聲,那不是一個人的腳步聲,而是一群人的腳步聲。

「係咪有其他兄弟黎緊喇﹖」少女滿心期待的問。可是那群人沒有讓少女說中,那一群並不是刺客們,而是一個個穿著黑色背心的男人。

「有人嘅﹖警察! 」站在最前的男子舉槍叫道。

「聰明豆小心啊﹗」我向著少女撲過去,隨即槍聲在我們頭頂擦過,打中在我們身後的煤氣管,頓時發生小爆炸。
警察沒有一點警告便亂槍掃射,他們顯然是代表聖殿騎士而不是代表警隊而來。不過不幸之中的大幸是目測他們一行只有數人,而且應該於「白兵學院」畢業,因為他們連開數槍,都沒有一槍打中我們任何一人。
爆炸嚇倒了在場所有人,回過神來,我拉起少女示意拔足狂奔。由於較早前時間,阿純在通道的盡頭發現了另一個出口,他立刻帶領大家離開。警察當然沒有一點怠慢,緊隨其後的不斷開槍。
經過面前九曲十三彎的走廊,終於走到一道上面寫著「Exit」的門,大家毫不猶疑跑向門的另一邊,可是眼前卻不是大家預期所想;原來唯一的出口的通道,經過剛剛的小爆炸,都被一塊塊大石頭堵著了。

「喂! 你又話呢度有路嘅? 」阿健問阿純。

「唔好鬧佢住啦,可能頭先個爆炸搞到啲石冧晒。諗下點走好啦。」我說。

聰明豆突然恍然大悟,口中唸起剛才袖劍儲存室門上的句子。果然,地上的一個水渠蓋猛然打開,一條又長又黑的水道就在這水渠蓋底下。

「呢個就係緊急出口嘅緊急出口。」聰明豆說。

「阿純,你落去先。」我命令著。

「No thank you。點解係我啊﹖」阿純不肯。

「點解唔係你,你頭先搵出口又走唔到,你話你係咪辦事不力﹖」

其實純粹大家都不肯溜進這又黑又長又髒的通道。
可是隨著腳步聲迫近,大家都已經沒有討論的餘地。聰明豆「Jep」的一聲,爽快跳進水道裡,既然有了先頭卒,與其說我們三個無可奈何,不如說我們顯得悠然自得,一個一個跳進了水道。當然阿純依然是第一個。

「嘩」

經過好幾十秒,滑過猶如水上樂園的水滑梯般的水道,身上除了沾上了污水,而且不少蜘蛛絲都纏擾著大家的身體。不過總算擺脫了那幾個警察。

「Sosad,唉,我套衫新買咖。」阿純說。

「阿隼啊,乜你啲Friend咁癲嘅。」我健說。

我純粹苦笑了一下,因為我套衣服都是新買的……
水道的終點是一個不算太大的圓拱型的一條下水道。想不到香港地下都有一條這樣的下水道。
聰明豆早已準備好,向著唯一的方向前去。大家亦加快動作,跟上聰明豆的步伐。
聰明豆咁聰明 我諗佢應該會笑到最後
live
上面條Creed 打錯字

原著好似話就算係刺客都唔係個個有鷹眼視覺 係血統問題
上面條Creed 打錯字

原著好似話就算係刺客都唔係個個有鷹眼視覺 係血統問題

恭喜你~ 聽日先有文睇

係喎 有bug 你當佢如果冇鷹眼就會出第二個問題驗證
條女叫聰明豆?
邊到有介紹到,係咪我miss左

btw留名
利申ac迷
條女叫聰明豆?
邊到有介紹到,係咪我miss左

btw留名
利申ac迷

下一章先有正式介紹 因為主角見到佢把袖劍寫住聰明豆 鋪排得唔好

多謝你
留名
第7章:

在一場鬧劇過後,短暫的平靜又被一行幾個代表聖殿騎士的警察打破了。好不容易擺脫了他們,換來的是一身污水和蜘蛛絲。

走了好幾分鐘,沿途除了一些小動物行走的聲音以外,就只有污水嘩啦嘩啦的聲音。
聰明豆終於忍不住打破了沈默,亦都打破了大家厚厚的冰層。

「係喇,你點知我叫聰明豆咖? 」她問我。

「因為你用袖劍行住阿純條頸果時,我睇到你把野寫住聰明豆。」我答。

「你都幾細心咖啵,哈哈。」她的這一句,不知是想取笑還是讚賞我。

「多謝。啊,未向你介紹,我係阿隼林隼升,呢個係阿純黃以純,佢係阿健石健琛。我地係中學同學黎。」我介紹。

「哦,我叫李小豆。」她簡短的介紹了自己。

「點解得你自己一個黎左呢度﹖其他人呢﹖」我問。

「我知道總部出左事,但係今日先返黎香港,一到涉就即刻趕黎。點知一黎就見到阿純企左喺度,以為佢係黎搞事嘅。」聰明豆解釋。

阿純一臉無奈,喊著「會唔會係咁啊﹖我咁嘅樣似係黎搞事咩﹖」

這時候除了笑就不知道可以說什麼。我接著「我本來做緊任務,係要去拎個蘋果,點知中左伏,比個許Sir跣左鑊。搞到我家姐同李Sir仲有其他兄弟都死晒。」

聰明豆大驚,「蘋果﹖竟然叫你去搶返伊甸碎片,即係話你對佢有抵抗力﹖」

「我諗應該係咁。」我答。

「你竟然會唔知﹖講起上黎兄弟會入面我見過得後生嘅果幾丁友,點解我未見過你嘅﹖」她問。

「我都係琴日先知自己係刺客,家姐冇話我知,同埋我宜家仲要去搵刺客大師。」

聰明豆沒有回應。

走了十多分鐘,聰明豆推開一道在牆壁上的門。有光了,有光表示有出口了,阿純迫不及待上前一半。「睇住啊! 」聰明豆發出比較震撼性的聲音,阿健千鈞一發之際就一手把阿純拉回來,光一瞬間變得更亮,一輛地鐵列車猛然駛過,阿純的手機與地鐵車廂產生磨擦,火花四濺,幸好沒有傷及任何人,阿純亦安全無恙,否則就會變成車下亡魂,我們亦變成陪葬品。

「你係咪戇鳩咖﹖有光就狗衝,你唔好去做狗衝電訊﹗差啲要我地陪你死。」阿純口中雖然憤怒,心裡難掩一點懼怕。

大家稍為冷靜了一點後,我們把握時機,在下一班車來到之前越過對面。
聰明豆用髮夾打開電機房與月台之間的門,不用三兩下功夫就把門打開了。我們終於回來人類的世界,佐敦站。

「啊,返到有光嘅地方喇。」阿純伸了一個懶腰。

「唔知邊個搞到我地差啲返唔到黎呢。」阿健的手指篤著阿純責罵他。

聰明豆笑了一聲,向我悄悄地說:「你兩個Friend係咪……咁你做左第三者﹖」

「唔係囉,我就鐘意女仔咖。不過我就唔知佢地喇,阿純個阿媽成日就笑鳩佢地,問佢地幾時結婚。」我連忙回應。

「咁都好啲……」聰明豆細聲道。

「肚餓喇,阿隼,各位,不如去食啲野? 」聰明豆問大家。

「都得嘅」

「但係成身污糟邋遢喎」阿純抱怨。

「不如去我屋企啦,近近地,又有乾淨衫著。」我提議。

大家都贊成,於是我們不理旁人奇異的目光,離開地鐵站,步行回到旺角的家裡。
唉 鋪排得好差
所以呢篇諗住輕鬆少少 之後嘅再慢慢諗點寫

阿純個阿媽成日就笑鳩佢地,問佢地幾時結婚。
我個Friend個阿媽真係有咁問過佢
屌live左
屌live左

好快~今晚出多篇
第8章:

經過一輪破冰行動和一些小插曲,大家總算有多一點了解。目前我們各人先回我家,再從長計議。

「好喇,聰明豆,即係咁,宜家你點睇? 」我問。

「是咁的,有好幾樣嘅野要講,首先我唔信兄弟會得返我地,生還嘅可能都會去左總部,所以我留低左個message喺門口,寫住危險。第二,我地要搵到刺客大師,但係目前為止,我覺得你要帶領住我地先。」聰明豆果然沒有改錯名字,想法果然十分聰明。

這時,阿純和阿健同望著我,我答:「我……係咪因為我對蘋果有抵抗力? 但係我……」

「係都唔出奇,係嘅話,你就係被選中嘅細路。」聰明豆指著我,這無形給我添了不少壓力。

「叮!」聰明豆的手機突然響了一下。「係兄弟會個Whatsapp Group Send黎咖! 」

「有人在嗎?」

「有啊,我係聰明豆。」

「太好喇,Where are you? 」

「咪住,聰明豆你識唔識佢咖?」阿健問。

「叫做知佢係邊個,講過一兩句野咁啦。」她回應。

「我覺得有啲可疑,以防萬一,叫佢錄句音比你聽先。」阿健提醒。

心急如焚的聰明豆差點就誤了大事,於是就要求回應群組的人錄一句音,以聰明豆的記憶,她確定這個人正是那位兄弟會的同伴。於是她亦告知了那人我家的地址。之後就再沒有回音了。

時間過得越久,大家便越覺得不安。一方面害怕當中有詐,一方面擔心那位同伴的安危。

「拍拍拍」這時,大門響起拍門的聲音。
打開一看,有一位遍體鱗傷的兜帽少年伏在鐵閘外一直搖頭。

「你入黎先啦。」那少年的頭搖得更加厲害。鐵閘一開,少年失去重心,坐在大門前,不斷發出「唔」「唔」聲。
這時,出面的走廊有幾名持槍男子從防煙門走出來,那正是剛才那幾名便衣警員。

「中伏! 」這時的阿健才發現自己墮進了圈套,防不勝防,豈料對方竟找來「人質」,誓要把我們一網打盡。

那幾名警員遂漸迫近,這距離並不足以我們任何一人想出對策,這時四周的時間好像變慢了,我伸出袖劍準備反擊,卻不能讓我逃避比我還要快一步的警察再一次的拘捕。
我們全部人,都被警員一一拘捕,並且鎖上手銬。

「帶佢地走! 」一聲令下,警員便把我們帶上貨Van。

「聰明豆,乜你隻腳冇刀咖咩? 我見我家姐都有,佢一腳踢落個差佬度,個差佬就死左。」我悄悄跟聰明豆說。

「話就話腳果把刀係女刺客專用,但係我冇揀到……」

「喂啊,你地唔好傾住啦,宜家我地比警察拉左啊,好地地比你地拉埋落水喇﹗」

「阿隼啊,我地係咪要坐監啊? 會唔會有事咖? 」阿健和阿純一左一右的打斷聰明豆的話之餘,讓我本來不安的心情再加上一點煩燥。
這時,車上的警員也察覺到這一點,向我們叫著「靜啲啊﹗」,可是卻不奏效。另一位警員終於忍不住,再向我們大吼:「阿Sir叫你地靜啲啊﹗你地係咪聾咖﹖再嘈信唔信我拉你地返差館男嘅通櫃女嘅強姦啊嗱﹖﹗」大家終於靜了,亦同時呆望向那位警員。開頭的警員在他耳邊講:「喂,你使唔使咁誇張啊﹖」

「傻嘅,梗係要啦,嚇下佢地都要呱。」

可是靜了好幾秒,剛才的情景又再一次回來。不過情況持續了十多分鐘,因為我們終於到了目的地,旺角警署。
難得回到自己的家中,以為可以暫時逃過警察的追捕,可惜道高一尺,魔高一丈,竟然踏進了警方的圈套;不但全部人被警方一一拘捕,還被帶到旺角警署。此時此刻,我們四人,連同剛才被警方利用的刺客同伴一起被鎖進羈留室裡。

「阿隼啊,你同佢地講,我地唔係刺客黎咖,叫佢地放走我地啦。」阿純卻搖著我抱怨。

我都沒有回應,阿健指責:「你咁仆街咖,宜家我地坐埋同一條船,你冇得走咖喇。」

話雖如此,要兩個無辜的人捲入這場腥風血雨的戰爭,我的確有點過意不去,只可惜現已騎虎難下。

「聰明豆,我地點走好﹖」我問。

「走﹖逃獄犯法咖喎﹗」阿純說。

「一黎,我地未坐監。二黎,佢地拉我地都犯法啦。宜家擺明佢地唔係警察身份拉我地。」我反駁。

「阿純,你唔走我地走,不過之後又有咩事就……You think think you喇。」聰明豆說。

正當我們邀請那位人質兄弟一起逃走,「喂,兄弟,一唔一齊走啊﹖唔係就要陪阿純死喺呢度咖喇。」聰明豆笑說。

阿純一面無奈想扶起那位兄弟,可是他原來一早已經死去了,阿純不但扶不起他,而且還失去重心,向前一跌,剛好跟那位兄弟來了一個死紀之吻。

「屌﹗我走啊,我走啊﹗我唔要同佢死喺度。」阿純立刻彈起來,青著面說。

雖然場面可笑,但始終要對死者表示尊重。我把他安頓好後,就計劃準備逃走。

這時候,一名警員走近:「你班友,有人保釋你地,走得喇。」

有人﹖是誰會保釋我們,何況,以什麼身份來保釋的﹖他應該知道我們和警方的身份吧,我們各人亦因此覺得疑惑。

我們辨了一些手續,走到警署門口,又看見一個很面善的身影,眼前的人竟然就是泰博,鄭松泰。
呢篇之後開始會出現啲政治人物
利申: Inspired by historical events and characters, this work of fiction as designed, developed and produced by a multicultural team of various religious faiths and beliefs。
只係想講故事純粹虛構 情節與本人立場無關 戴上厚厚的頭盔
留名等睇
唔好懶尾
留名等睇
唔好懶尾

多謝你~

話時話點解宜家冇晒人睇咖
留名等睇
唔好懶尾

留名變甜故
留名等睇
唔好懶尾

留名變甜故

咁都有得變甜? 係咪要甜先多人睇
其實點解要用政治人物
其實點解要用政治人物

我見每集遊戲都同當時嘅政局有關 所以諗住搬啲政治人物出黎用下

其實我有啲驚有啲人會唔鍾意個政治人物所以唔睇我啲故 但係我又諗好晒劇情
留名
屌笑左
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞