[刺客信條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……

1001 回覆
97 Like 21 Dislike
囤地波
掛住睇佢漫畫出唔到文
聽日見
終於live
俾心機
寫緊寫緊 大家比啲時間我 始終有啲要ref
Live,正評加速
寫就叫做寫好喇
如果有啲咩歷史錯左 請有怪莫怪
加上咁樣亂寫好似唔係好尊重入面嘅人物咁……
我睇完有關上海果幾篇官方漫畫,好似補充到嘅成份都唔算多 不過大部份嘅事都跟返真實嘅

所以今次出文之前加句 :
本篇受歷史事件和人物啟發,本作品由不同文化背景,宗教信仰,性向和性別的多元團隊(我)所設計,開發和製作。
第47章:

「喂,客官你食完未咖﹖」面前的小二正不耐煩的問著。

面對這個突然陌生的中國大陸舊時代環境,我不會像電視劇般認為大家是在拍戲或者什麼惡作劇,因為我知道我在讀取翻譯了的記憶中。

......以「客官」角度......

「食完囉,趕住收鋪咩你。」我也跟著不耐煩的說。

「問題係你坐左喺度幾個鐘個鐘喇,我地真係要收鋪喇。」看一看牆上的時鐘,原來已經到了打佯的時間。目標人物沒有出現,難道情報有錯﹖

「唔好意思啊。」我結了帳後離開了。

「喂,林行羽先生。」一把熟悉的聲音在我背後叫我。

「喂,阿陳師長……有咩返總部先講,小心隔牆有耳啊。」我細聲的說。

我們就在極司非爾路一直小心翼翼的走著,害怕有聖殿騎士尾隨,暴露行蹤。
現在是1924年11月左右,大概南京政府都在忙著有關北伐的事,街上的行人有的在高叫口號「打倒軍閥,推倒帝國主義,廢除不平等條約﹗」等,有的在東奔西走,似乎在準備什麼似的。

74,75,76……終於回到這個表面是陳師長的官這個刺客兄弟會的上海總部了。

我們一邊進入後樓梯向地下的總部,一邊談起來。

「做左江蘇暫編第四師師長冇幾耐,比齊燮元叫我北上幫吳佩孚。幾日後行咖喇。你呢排點﹖」陳師長問。

「我,冇咩啊,呢排都係殺小啲小人物咁,邊似得你啊陳調元師長。」我兩是自少相識,可是我沒有什麼作為,總不可以出人頭地。雖然心裡不太好受,不過大有大做,小有小做吧。

「兩位你地好,我有大茶飯比你地做。」刺客大師王老九王亞樵說。

「大師,我正想講呢,我諗住前來係告假咖,因為齊燮元佢叫我北上幫手。」陳調元說。

「嗯,好啦,咁你走啦。」王老九爽快批準了。

「咁我告辭先喇。」這雖然是陳調元的住所,可是他其實不是住在這裡,加上即將出行,所以應該不會在這裡住。

「阿行羽兄,其實單野係淨係比你做,因為我覺得陳調元佢條友古古怪怪。」王老九細聲跟我說。

「我派你殺左宜家聖殿騎士嘅最高大師,孫 中 山 。」他繼續。

「大師,我何德可能殺到佢啊﹖人地係最高大師黎咖喎,冇其他兄弟可以幫到手咩﹖」雖然這刺客來說是一個榮幸,但是這個始終都是大罪,我可擔當不起。

「你唔係好想威返次咖咩﹖」

「雖然係想姐,但係我差三張幾,老婆又大左肚。」

「林行羽﹗此事不宜妄自菲薄,引喻失義,我地組織仲會保護你……」

「得喇,得喇……接咪接囉。」在大師極力游說下,我接了這份契約。

回到家中,我無法向同樣是刺客的老婆說出這件事……吃過晚飯,我和她一起靠在床邊,談了起來。

「老婆啊,你諗住呢,我地個仔叫咩名啊﹖」

「叫林英華啊嘛。」

「咁個孫呢﹖」

「林……天翔﹖」

「咁曾孫呢﹖」

「林隼升﹖……咪住先,做咩問到咁遠﹖你係咪有咩絕症啊﹖」老婆擔心的說。

「啊,唔係啊唔係啊,我唔係有絕症,順便諗定咋嘛。」我掩飾著。

「目標人物喺邊啊﹖去幾耐啊﹖」她似乎看穿了我的謊話。

「咁我照直講……我諗幾日呱,所以我想你落香港,果度唔錯咖。」我建議。

「點解要避到咁遠﹖你究竟要殺邊個﹖」她問。

「殺……殺孫中山啊。」我只好說出來。

「吓,咁突然嘅﹗怪唔知得你要我地走咁遠啦。小心啲啊老公。」反而說出事實,她卻放心了一點。

「所以咪話囉,大師都冇解嘅,我咁嘅低級刺客都有機會做大單野。」我說。

「就係因為上邊想比機會你啊,咁咪好囉。」她說。

「唉……好啦。」

一個多月後,在1924年的11月至12月尾年間,我不斷進行訓練,為了這個行動。
我回到總部,大師向我說:「阿羽,我到收到可靠嘅情報,1月1號最高大師會去到北京。如果你刺殺佢呢,就太招搖喇。所以我想你佈置成好似佢係病死嘅咁,有冇問題﹖冇就隨時出發。」

「冇問題。」

清楚了任務的摘要後,我來到火車站,目送我剛剛分娩的妻子離開。
這時候,陳調元也到來火車站……

「阿嫂……呢個係我親戚,陳夫人同埋陳繼光,我希望你可以帶埋佢地落香港。」

大家點了頭,於是他們兩人都亦跟著上火車,之於這兩人的真正身份,我們就沒有深究下去了。

我和她隔著窗子,捉著手說。

「老婆,我今晚都走咖喇,你……同英華去到香港要小心啲啊。去到要即刻搵兄弟會嘅手足啊。」

「老公,你都小心啲啊。」

嗚嗚﹗

火車響出要分別的聲音,我一邊追著火車,她一邊說:「記得有咩事都要打電報比我啊。」

「你都記得我地嘅後代叫咩名啊﹗我愛你啊老婆﹗」

於是火車就一直向前駛,我一直站在月台,直至火車消失在眼前。

「阿兄弟,唔好唔開心啦,我都要返軍營幫手喇。冇時間送你走。」陳調元搭著我的膊頭說。

「唔緊要啦,我會加油咖喇。再見喇兄弟。」我說完後,他就隨隨離開火車站了。
今次呢篇真係極難寫
一黎完全唔熟悉呢個地方
二黎又想同原本個故事有關連 無啦啦讀啲唔關事嘅記憶好怪咖嘛

ubisoft又設定左孫中山係聖殿騎士 不過好彩冇講佢比人刺殺嘅事
如果唔係呢篇又要當冇睇過
巴打 知你好落力寫
但係睇到呢到我r曬頭 完全唔知做緊乜
之前睇到我熱血沸騰 又幾好笑
Between 加油
巴打 知你好落力寫
但係睇到呢到我r曬頭 完全唔知做緊乜
之前睇到我熱血沸騰 又幾好笑
Between 加油

真係好難寫咖 我唔寫得長 可能交代完一兩件事就會完呢幾篇
點解次次大家想對故事發展有啲咩要求嘅時候 都寫到咁差
對一路以黎達唔到各位期望講聲 對唔住

btw 多謝你 請繼續支持
今次呢篇真係極難寫
一黎完全唔熟悉呢個地方

ubisoft又設定左孫中山係聖殿騎士 不過好彩冇講佢比人刺殺嘅事

冇睇過漫畫,有冇link
今次呢篇真係極難寫
一黎完全唔熟悉呢個地方

元世凱唔得咩
今次呢篇真係極難寫
一黎完全唔熟悉呢個地方

元世凱唔得咩

唔係唔得嘅 不過ubisoft佢地冇提及過佢 憑完諗仲難
起碼宜家都有少少根據 雖然都好似亂曬大龍咁
睇黎我寫埋個尾之後要出返篇解釋成個記憶故事

今篇寫得太求其 因為想快快寫完就返現代
睇黎我寫埋個尾之後要出返篇解釋成個記憶故事

今篇寫得太求其 因為想快快寫完就返現代

今篇ok喎
第49章:

回到刺客兄弟會基地,就立刻看到明聰先生的兒子。

「叔返,點解你唔係同我爸爸一齊返黎嘅﹖」

我實在無法向他如實的說,只好忍著激動的心情說:「你爸爸佢有秘密任務要做啊。唔使驚,佢唔係唔要你,只係做緊秘密任務,佢唔可以同任何人講,除左我地,所以你要守呢個秘密啊。」

我於是盡快收拾好行裝,立刻逃到香港會合我的妻子。
可是我不可以把明聰先生的兒子就這樣不理會他……

「叔叔,點解你執曬啲野嘅﹖你係咪要走喇﹖」

「係啊,仲仔係咪﹖個秘密任務我地都有份咖,你爸爸要我地去一個叫香港嘅地方。」

「香港﹖係咪好遠咖﹖」

「係啊,要搭好耐火車咖。遲啲等秘密任務完左,你爸爸就會去香港搵你咖喇。」我只好以謊言來跟他說。

我們沒有逗留太長時間,便開始走到火車站。

來到車水馬龍的火車站,我和仲仔在一張長櫈上等候火車來到。
可是,這時候,陳調元他和幾個士兵到來,還手拿著一張通輯通告。

「有冇人見過一個帶住兜帽嘅可疑男子﹖搵到重重有賞。」

可是我棋高一著,明明是要逃走,怎會穿著制服,所以我身穿的是便服。

「嗱,仲仔啊,宜家我地同班兵叔叔玩捉迷藏,如果我比人捉到,你就即刻跑上火車喇啵。呢度有啲錢,夠你買野食同車飛果啲咖喇。」

這個孩子是無辜的,我不可以把他牽連在內。
他點一點頭表示明白。

「林行羽﹗仲唔比我搵到你﹖」陳調元拍一拍我的膊頭,仲仔就如箭一般,急步逃離人群之中。

「陳調元,你係幾時加入聖殿騎士咖﹖」

「你知唔知其實刺客口講話自由,但係就比教條或者比刺客大師規範住,你唔覺得咁樣係好矛盾咖咩﹖」

「你究竟知唔知自己講緊咩﹖」

「我就係知自己講咩先加入聖殿騎士,你估兄弟會又好好咩﹖一樣做咁多衰野咖咋﹗」

「有邊啲啊﹖你講得出咩﹗」

「你知唔知點解上海總部會喺我屋企下面﹖因為我比佢地要脅咖﹗我有次任務,我去打仗,上頭話果度有班聖殿騎士哩埋,叫我順便炸左佢。後尾講返先知,果啲係平民黎咖。
但係上頭唔單只冇原諒我,返而仲比佢地話我殺害無辜。話如果唔想死就拎我間屋黎用。」

竟然背後有一件這樣的事。

「點解我未聽過件咁嘅事﹖但係你背叛你最好嘅兄弟,咁樣點都講唔過去呱。」

「兄弟﹖佢地話係你篤灰咖﹗係你﹗係你整死我老婆咖﹗」

陳調元二話不說伸出袖劍,向我衝過。這時,身邊的途人立即走避。

「咩啊﹖我冇啊﹗」我也伸出袖劍抵擋。

「唔使解釋喇﹗」

「調元,收手啦……聖殿騎士班人為左伊甸碎片先叫你過擋咖咋﹗」

「仲講大話﹗」他竟然一刀就劃破我的臉。

「叔叔﹗」這時,仲仔在火車上看到我和調元打架的情況。

「去死啦﹗」就在這時候,他一劍插向我的腹部,我的命運跟明聰兄一樣。

我用我最後一道力,揮拳向陳調元,嚇得發呆的他正中了我一拳,倒地暈倒了。

「叔叔﹗」

「仲仔乖。我比人捉到喇,輸左要罰,你自己去香港呢……要搵相入面呢個姨姨,仲有個同你差唔多大嘅小朋友會同你玩咖。」我把相片,像是明聰兄遞給我一樣遞給仲仔。

火車開出了,我沒有力氣追趕著,只有躺在地上,看著仲仔由右至左的消失。
暈倒了的調元也被士兵抬走……

我仰望天空,想著,幸好一早跟兄弟會的人提起過我的遺言。於是就……

「林夫人,林夫人你有電報啊﹗」香港兄弟會的人叫著林行羽的妻子。

「英華,梗係你爸爸喇。」她跟她手抱著的英華說,就立刻走過去接收電報。

「林夫人,我地北京兄弟會好不幸同你講一個消息,你先生喺北京遇刺身亡。佢有一段話想同你講。

老婆,當你聽到呢度野嘅時候,我應該係已經死左喇。因為我未死嘅話,會叫人出另一個電報。
係啊,我落唔到黎香港,對唔住。請你都唔好傷心,因為仲有我地個仔英華。記唔記得我地之前講過,我地個仔叫英華,個孫要叫天翔,個曾孫要叫隼升。

係啊,講起又講,有個小朋友叫仲仔,佢係我喺北京唯一認識嘅人嘅仔。我希望你可以照顧佢。佢好聰明好乖咖,我諗佢應該可以幫到你減輕負擔。

仲有,我係被調元佢殺咖,原來佢係聖殿騎士。不過唔好幫我報仇,冇意思咖。

好喇……差唔多喇。最後,我愛你啊老婆—」

《完全同步》

離開了我祖先的記憶,回到陳茂波的辦公室。雖然時間過了好幾個月,現實裡只花了幾十分鐘。

「原來我祖先有一個咁樣嘅故事,不過宜家同都好,睇下家姐佢搞掂未先。」我沒有把留聲機的任何部份帶走,因為現在炸彈的事比這些更重要。

於是我就立刻前往議事廳,尋找家姐和「6是瘋」大家的蹤影。
今篇終於寫完記憶篇
我覺得好似仲差過上一篇

我試下喺故事入面講下少少呢個世界嘅道理
好似齋講件事會好單調咁

點都好啦 下篇已經係返返現代 原來寫寫下 已經寫到呢個故事嘅中後期 請大家繼續支持
加油
調元係咪跟Shay黎寫
推下喇
閣下既修辭技巧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞