[刺客信條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……

1001 回覆
97 Like 21 Dislike
第84章:

「隊長隊長﹗你點啊你點啊﹖」露比走過來問。

「我……我冇事啊。你呢。」我問。

「我冇事,隊長冇事我就冇事,我擦傷下咋嘛。」看來露比感受到我的關心,顯得十分開心。

「隊長,快啲過黎睇新聞啦。」一直在總部的和人叫著。

看來電視新聞已經開始報導立法會大樓的事情了。

「露比,可唔可以扶我去電視果度﹖」雖然背上的傷不重,可是在與艦長決鬥前摔了一跤,走起路來一拐一拐的。

「知道。」露比二話不說,立刻把我扶到電視面前。

「……立法會大樓同埋政府總部今日中午發生猛烈爆炸,導致兩橦建築物被炸毀。有市民拍到爆炸一刻嘅畫面;『嘩﹗嘩﹗嘩﹗爆炸啊﹗入面有人啊……』。爆炸發生嘅時候,有唔少市民仍然被困,事件中有六十人死亡,過百人受傷,死者包括一度佔領立法會大樓嘅刺客兄分會首腦林友德……」

「刺客兄弟會﹖點解佢地會知兄弟會存在﹖」家姐問。

「家姐果陣仲被人控制緊可能唔知,果陣聖殿騎士唔知發神經定點,直接公開左我地。不過電視台資訊可能有啲唔update。」我解釋。

「……睇睇現場情況……『欸……欸……我地黎到嘅時候,兩座嘅建築物已經完全被炸毀咖喇。而之前曾經同解放軍駁火嘅非法組織,刺客兄弟會,其首腦林友德喺今次嘅事件入面死亡。』……」電視台正在直播警方跟記者的對答。

「咪住先,呢個係差佬講咖喎,實update啦,佢地同艦長唔係都係聖殿騎士咖咩﹖點解佢仲係話佢仲係刺客兄弟會?細佬豬你係咪話你真係殺左佢咖?」家姐問。

「真係殺左咖,我救左露比佢地之後,我追住艦長,之後跌左落個空間度,之後我……我見住我插把刀入去,睇住佢斷氣。」我說。

「咁點解你都出到黎嘅﹖」查理問。

「當時係咁嘅,我殺左艦長之後,咁梗係不斷咁叫救命啦。大家記唔記得之前我兄弟阿純咪話去左聖殿果邊嘅,我諗佢嘅身份係聖殿佬嘅臥底。因為係佢救我出黎嘅,然後就即刻走左喇。」大家都露出一個恍然大悟的樣子。

「我明係咩事喇,我覺得艦長係聖殿佬嘅棄將,然後同佢割蓆,變返做兄弟會嘅人。等我地行動更加難,甚至憎恨我地。」家姐分析。

「聖殿佬好狗啊﹗」布朗說。

「我地唔好咁快行動住,一黎等風聲冇咁緊先,二黎大家都受傷未好返,比大家休息下先。」我說。

「係咪咖﹖定係隊長你唔想行動住係因為……嘿嘿。」查理奸笑說。

「露比使唔使扶咁實啊,係咪想同隊長去拍拖呢﹖」家姐微笑說。

「我……我……我,係鍾意隊長﹗」露比忍不住說了出來。「不過就算菲姐比,隊長都唔比啦。」

「我有話咩﹖」這句話我不由自主的說了出來,看來聰明豆都承認了露比。

「下﹖﹗隊長你講真咖﹖」露比驚訝的哭了出來。

「啊,做咩啊,唔好喊啦,乖啦乖啦。」我摸著她的頭說。

大家都一起笑了。
雖然寫左主角同露比一齊左

唔知點解覺得今篇怪怪的

其實未比人主動鍾意過 真係唔係咁識點寫
雖然寫左主角同露比一齊左

唔知點解覺得今篇怪怪的

其實未比人主動鍾意過 真係唔係咁識點寫

死左嗰個艦長 會唔會係project b copy出嚟
死左嗰個艦長 會唔會係project b copy出嚟

竟然仲記得project b
之後有交代
第85章:

雖然由我帶領新刺客兄弟會的第一次行動不算太順利,先是成員被捉走,繼而我們深入敵陣,卻中了艦長的埋伏,才發現他原來想用炸彈來把我們一拼清除。成功把成員救走後,我和艦長展開了一場最終對決。艦長最終葬身於爆炸和火海之中。

「豆豆,我講樣野你知啊,不過你唔好嬲喎。」那天晚上,我找在「夢世界」生活聰明豆談天。

「我睇到啦,你同果個露比一齊啊嘛。」聰明豆顯得有點怒氣。

「你唔鍾意啊﹖又係你話唔介意嘅。」我說。

「玩下咋,傻隼隼。我點會唔鍾意喎,開心都黎唔切啦。」聰明豆笑著說。

「咁我……宜家算唔算一腳踏兩船﹖好似對你對佢都唔太好喎。」雖然聰明豆已經不在人世,但這個世界裡的她卻是很真實的。

「我唔介意啊,不過你要睇下露比佢點睇喇。」她說。「好啦,差唔多要起身喇,露比就黎過黎叫醒你喇。」

「嘩,你真係乜都知咖喎。話時話咁快就傾完咖……」我說。

「所以唔好做啲傻野啊﹗唔係我嬲死你﹗唉,我都想見多你一陣啊,不過呢個世界幾分鐘等於現實幾個鐘喇;我試下去申請可以等你唔使發夢都可以同你一齊啦。」聰明豆說。

「好啦。」我扁著嘴說。心想:估唔到咁都要申靖。

一教醒來,眼前卻是漆黑一片。

「哼﹗你醒喇﹖﹗快啲攞曬啲錢出黎﹗」耳邊傳來一把透過變聲器發出的古怪聲音。

不過我沒有畏懼,因為一早就知道是露比了:「我一個仙都唔會比你咖﹗殺左我啦﹗殺左我就冇人要你喇。」

「唔係啊﹗唔係啊﹗長長,我唔會殺你咖,唔好唔要我啊。」露比把我抱著撤嬌。

「一聽就知係你啦。但係點解叫長長咖﹖」我問。

「咁個個都叫隊長,我要特別啲叫長長。」露比笑著說。

「咁特別都唔一定要叫長長咖。」我想著說。

「隊長,唔好意思打斷你地......呢個係重建兄弟會嘅資料。」水姐這時候走過來,向我遞出一部平板。

「唔該你啊,水姐。嗯......好詳細,最緊要係轉左個主要出口姐。你抖下先啦,呢一兩日辛苦曬你地。」我微笑說。

「隊長今日都係去拍拖啦,冇心機做野咖喇。」水姐帶點諷刺帶點妒忌的語氣一手把我手中的平板搶去,然後就離開了。

「佢做咩呢?」一無所知的我疑惑著。

「無野呱我諗,可能黎m呢燥底啲呢。」露比也跟著我疑惑著。「長長﹗可唔可以帶我去歷史博物館啊﹖」

「歷史博物館﹖你係咪香港人黎咖﹖係香港人都去過咖啦。」我笑著說。

「衰長長﹗我太爺都係香港出世咖﹗」露比可愛的怒了。「咁果度有展覽睇啊嘛。」

「好啦,尖沙咀都唔遠,去啦去啦。」我摸著她的頭說。

為了引起不必要的騷動,我們把裝備卸下,只穿上便服和一把手槍就出門了。

「家姐我地出去喇。」我向站在門前的家姐說。

「得啦,呢度我睇住先喇,你地都要戴住耳機啊,有咩發生都要同我地講啊。」家姐同時在摸著我們的頭。

於是我們就看準時機出門去。

……

「嗱,都話呢度好多野睇咖啦。」不一會,我們就來到香港歷史博物館,這段時間,它正在舉辦一個玩具展。

「咁叻嘅你,咁點解你知道有嘅﹖」我問。

「冇啊,我琴晚開心到訓唔著,碌下碌下手機就見到喇。」露比說。

現在,我們正身處在一條佈滿星球大戰白兵的樓梯前。

「嘩,呢一隻隻白色人係咪star wars咖﹖」露比問。

「係啊,佢地叫白兵。」我微笑說。

在整個玩具展中,看見很多自己的童年回憶,亦看見很多十分型格的玩具。
不過就好像帶了一個小孩來到,她不停的問:「呢個係咪變形果個﹖」「呢個我玩過啊﹗」
雖然很煩人,但是這樣的她十分可愛呢。

「長長,呢度又有白兵喇,呢啲同門口果啲有咩唔同﹖」我們就在星球大戰的展區前停下。

對星戰還算熟悉的我開始解說:「門口啲白兵係普通人黎嘅,所以有可能有高矮肥瘦。呢啲白兵係複製人黎,個個都一樣嘅,但係呢種複製人個成本太高,好快死,所以佢地就唔再用複製人喇。」

「哦……即係複製人係衰人﹖」露比還是表現的相當疑感。

「咪住﹗複製人﹖……TEST PROJECT 2﹖」我突然想起這個由聖殿騎士設計的計劃。

「咩事啊﹖長長﹖」露比問。

「呢度危險,我地返去先。」我說。

露比立刻找回刺客的「人格」,立刻正經起來。「知道,陣間長長可唔可以話我知咩事﹖」

「好啊,我同家姐佢地聯絡左先。」

我們立刻快步向出口方向正想離開,可是突然門前的一個身影把我們擋住。
話說 歷史博物館果邊真係有個玩具展 有興趣大家可以睇下

今次又係去到有個人出現就停 純粹因為仲未諗好出現咩人同之後嘅劇情點駁落去

不過可能有人睇睇下覺得我係為左交代係咪TP2而寫呢篇
其實唔係 我都係諗住有個地方觸發事件開始嘅
我 淨 係 要 家 姐 !其他女人留比主角啦

如果家姐比左主角 咁算唔算比左你

我只係要家姐豬幸福 比邊個又有咩所謂

btw 你支筆寫到個景出嚟 我個腦入面好有畫面
我 淨 係 要 家 姐 !其他女人留比主角啦

如果家姐比左主角 咁算唔算比左你

我只係要家姐豬幸福 比邊個又有咩所謂

btw 你支筆寫到個景出嚟 我個腦入面好有畫面

多謝你啊
前排啲文 由其是打大戰前後 都好似寫得好hea咁
係呢篇先開始加返少少描寫
第86章:

我們立刻快步向出口方向正想離開,可是突然門前的一個身影把我們擋住。

「阿健﹖﹗」站在門前把我們擋住的竟然就是我其中一個好兄弟,阿健。

「阿健,你冇野啊嘛﹖女神呢﹖」我問。

他沒有回應,只是向周圍示意攻擊。
這時候,四方八面都有白兵走過來,甚至連門外都被包圍了,不過他們走起來不似真正的人類;難道這些人都是TEST PROJECT 2的產物嗎﹖

「長長,咩事啊﹖點解咁多人咖﹖」露比慌張的問。

「呢個係聖殿佬嘅陰謀黎,你究竟係喺邊度睇到呢個玩具展返黎咖﹖」我相信露比不會是出賣我們的人,只好詢問來源。

「我都唔知啊,好似叫唔知咩『舊假日』,有咩問題啊﹖」露比問。

「『舊假日』係聖殿佬咖,又會咁啱咖……」我疑惑。

「長長,我冇出賣你咖。我都唔知咖,你要信我。」露比慌張的澄請。

「阿隼哥,唔關你條女事嘅,佢地唔係我地嘅人,係真係你地咁啱踏左入我地個TP2新基地。」一把不屬於阿健的聲線從阿健口中說出。

「陳茂波你仲未死﹗你究竟喺邊度﹖」我叫著。

「係啊,我未死啊,我好想話你知我喺邊,不過話你知都冇用啦,你出到呢個門口先講啦。」話未說完,一把袖劍就在我面前揮過,幸好我剛好的避開。

「露比,我地殺左出去先,之後我地即刻走。」我說。

「係﹗」

「砰砰砰﹗」這時候,露比拿出手槍,向那些白兵開槍。由於他們身上的「盔甲」始終是塑膠製的,所以一下子就打倒了好幾個白兵。

「霍﹗」

阿健的袖劍使勁的在我面前亂舞,可是我只有一把手槍,只可以手槍把攻擊一一擋下。
我只好趁空擋時間,以手槍柄做打擊武器,總算勉強應付。

「家姐﹗你地果邊有冇咩事發生啊﹖」我在耳機問。

「細佬豬﹖冇事啊呢度,點解你果度咁嘈嘅﹖」家姐問。

「我地呢度比班TP2襲擊啊。」我一邊應戰一邊說。

「唔係呱﹖﹗我即刻叫人黎支援,查理﹗和人﹗去尖沙咀救隊長﹗」家姐向他們指示。

向家姐發出了求救信號後,只好繼續迎戰。不過我們仍然不能衝出防線,一來要抵擋阿健的猛烈攻擊,二來在門外的白兵組成了一個射擊陣,每當我們比較靠近門口的時候,他們毫會拼命開火。

既然前無去路,在後亦無追兵的情況下,我們只好退後。
我們沒有回去玩具展的展區,而是進入「香港故事」的常設展覽,我們由石器時代開始走,阿健和白兵都跟著我們一起穿越時代。

如果有看過成龍的電影的話,大概可以想到我們逃跑的情況。
隨手抓起古人蠟像、大砲、鹹魚等來拖延他們緊隨其後的時間。

「長長我地走唔走得甩咖﹖」露比一邊走一邊問。

「你仲有冇子彈﹖有嘅就射低啲白兵先啦,到時我地二打一會好啲。」我說。

穿梳了好幾十年,終於來到最後一個展區,追趕的人只剩下阿健。
正好出口也被白兵封住了,看來除了把阿健打倒,才有機會殺出重圍。

「阿健,醒下啦﹗」我說。

當然他沒有理會,像個戰鬥機器的不斷揮著袖劍。

「長長,我喺頭先搵到咖。」露比向我遞出一把彎刀。

「咁叻嘅你……」有了彎刀,我們的戰力立刻提升。

本來的阿健並不是戰鬥力超強的人,可是在我們一打二的情況下,我們還處於劣勢,明顯證明,這個真的是假的阿健。

在這一瞬間,露比被阿健破越了防禦:「露比﹗」

我把彎刀向前一擋,「千」的一聲把假阿健的斬擊一下子擋住。

假阿健和我都各不相讓,一方拼命向下施壓,誓要把我們斬成兩半;一方拼命向上擋住。

「啊﹗收皮啦,假野﹗」

我借力把假阿健的攻勢卸走,他頓時失去了平衡。

「露比,開槍啊﹗」我說。

露比也沒有猶疑,立刻向假阿健的頭開了幾槍。
不一會就倒地,流出了一片機油。
果然不是真的阿健……這時候我也鬆了一口氣。

「我地走喇。」我伸手向露比,把她拉起來。

「長長,好鍾意你,你又救多我一次喇。」露比緊抱著我說。

我們正想轉身離開,就在出口方向有幾個人的腳步聲傳來,我們立刻拿著彎刀戒備。

「隊長﹗露比﹗你地冇事啊﹖」原來是已經把出口的白兵解決掉的查理和和人。

「比你地嚇死喇﹗」我和露比同時大叫。
突然間好似又覺得寫得唔係咁好

好似好亂咁 對於緊張嘅場面 仍然有排學
Oj la
感覺冇之前咁好睇
話說 歷史博物館果邊真係有個玩具展 有興趣大家可以睇下

今次又係去到有個人出現就停 純粹因為仲未諗好出現咩人同之後嘅劇情點駁落去

不過可能有人睇睇下覺得我係為左交代係咪TP2而寫呢篇
其實唔係 我都係諗住有個地方觸發事件開始嘅

第85章停得幾好……我覺得

加油
文筆呢加野 急唔嚟
陳乜波未死 咁教主佢地……
巴打開定新post
感覺冇之前咁好睇

我都明白 我會盡量搵返以前嘅感覺比你
請明天留意po2

加油
文筆呢加野 急唔嚟

希望po 2會各方面都有進步啦
請留意明天po 2
陳乜波未死 咁教主佢地……

其實宜家除左陳茂波 已經冇曬公眾人物
其實之前有交代過
臨開新po前 需要休息一天
嚴格黎講 po我就開左
不過得前一篇同埋序言
聽日出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞