[刺客信條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……

1001 回覆
97 Like 21 Dislike
放心放心 樓主還在
文會繼續出 請耐心等候
慢慢嚟 唔洗急 最緊要高質
頭先地鐵新聞望到陳茂波
再諗返起呢個故
感覺好怪
第67章:

在小丑軍徹軍後,阿健突然說我們兄弟會中有內奸,可是卻被艦長反指他才是內奸,甚至連女神都牽涉在內。轉眼間,他們兩個就好像古時的死囚般,被打進天牢後等候發落。

「隼隼,宜家點算啊﹖」聰明豆、家姐和我三人這時候就在天台花園的一角相討如何是好。

「估唔到原來阿健同女神都係內鬼……」家姐說。

「咪住,你地有冇發現阿健最後講嘅係咩﹖」我打斷家姐的話。

「佢咪話艦長好野,同埋話艦長暗算佢。」聰明豆說,我點了頭。

「冇錯,即係有兩個可能性,一係阿健同女神根本唔係內鬼,艦長先係,再唔係就佢地三個都係內鬼。」

大家都同意的點了頭。

「咁我地快啲去搵阿健問清楚啦﹗」大家立刻起行。

快步走到阿健和女神所囚禁的地方,就在立法會大樓一樓的一個記者室內。

就在記者室門前,站著兩個持槍的成員。

「唔好意思啊,艦長話邊個都唔入得去。」其中一個成員說。

「咁講兩句都得呱﹖﹗」我問。

「真係唔得啊上校,你地咁樣我好難做咖。」

聰明豆只好上前,以袖劍架著其中一個成員,「咁宜家會唔會好難做﹖」

「唔會唔會﹗」令一個成員揮著手說。

門一打開,裡面竟然空空如也。

「喂﹗人呢﹖」家姐問。

「走左喇……」成員說。

「你唔早講﹗扮曬仲有人想做咩﹖拖住我地啊﹖」我揪起其中一個人的衣領。

「咁艦長話呢度真係唔入得咖嘛,何況你地都冇問……」成員連忙解釋。

「仆街,嘥我地時間﹗佢地去左邊﹖」聰明豆說。

「呢個我真係唔知啊,不過你可以問下地下門口啲人,佢地應該知。」那位成員說。

於是我們把握時間,火速走到門前,質問門前的成員。

好驚高質唔到落去 盡力加油
頭先地鐵新聞望到陳茂波
再諗返起呢個故
感覺好怪

佢宜家應該諗緊點樣搞死兄弟會
有文
頭先地鐵新聞望到陳茂波
再諗返起呢個故
感覺好怪

即係佢唔係兄弟會嘅卧底啦?
頭先地鐵新聞望到陳茂波
再諗返起呢個故
感覺好怪

就算係唔係都可以搞死兄弟會咖
頭先地鐵新聞望到陳茂波
再諗返起呢個故
感覺好怪

就算係唔係都可以搞死兄弟會咖

卧底變節
樓主
第68章:

於是我們把握時間,火速走到門前,質問門前的成員。

「喂喂,門口果幾個……」我叫著在側門看守著的成員。

那幾人回頭,正是水姐、查理和龍巴立他們。

「隊長﹗我收到風,阿健中將同佢女朋友會過對面海。」查理說。

「點解你地知我地想做咩嘅﹖」我問。

「因為你係我地隊長黎咖嘛﹗」水姐單著眼舉起大拇指說。

「竟然仲有啲咁認真嘅人,真係難得。」家姐說。

「係啊,隊長家姐﹗既然隼哥做得我地隊長,我地就要誓死追隨佢﹗」查理一本正經的說。

雖然我內心都覺得有點感動,不過一方面覺得他們實在把我看得太高,另一方面覺得根本整個所謂軍隊都不成氣候,說成這樣還是有點誇張。

「好啦,我地唔好講咁多先,宜家過左海先啦。」我說。

永免讓大家生疑,我們只戴上基本裝備,乘搭地鐵到對岸。
我們在油麻地站下了車,嘗試找出阿健和女神的位置。

「不如問下周圍嘅人睇下有冇見過佢地啦。」查理提議。

「唔得,咁樣太招搖喇,既然艦長都唔比我地知,佢地都唔會咁易比人察覺到。」聰明豆說。

就在這個剎那,阿健和女神,還有幾個成員的身影就在我眼前的列車頭裡飛快駛過,列車停站的時間不多,而且我們是在列車尾段月台位置。

「上車先啦﹗」我叫著大家。

「請勿靠近車門,請不要靠近車門,Please stand back from the train doors。」

在波板糖人極力阻止、列車關門的一瞬間,我們成功闖進車廂。

由於現在是下班時間,車廂裡的人非常多,要從車尾走到車頭都需要一些時間。
可是到了佐敦站,我們還未走到車頭,只好走出出車,再由車頭進入車廂。

「係阿健啊﹗」聰明豆指著車頭方向的阿健、女神和幾個成員。

「阿健﹗」我喝著阿健。

他看見我,正想掙扎著,可是被成員威脅著。

這時候,他大叫:「我要燒死曬你班仆街﹗」突然車廂起火,車廂內冒出大量濃煙,並帶有化學品味道。

「阿隼﹗幫 我 報 仇 ﹗」阿健在人群中大叫。

「嘩﹗火燭啊﹗」

「痴線咖﹗」

乘客爭相逃走至較後車卡,我們卻反方向走。
列車到達尖沙咀站後,市民紛紛走出車廂,可是阿健和女神他們卻不見了。

「阿健,我會幫你報仇咖﹗」
唉 發住夢咁寫……

突然間又諗到之後嘅劇情 希望會順手啲

btw No offence 本來其實果日之後幾日應該出到尖沙咀單野
希望大家快啲/已經好返
推下先

加油呀 我相信你嘅文筆意
留明

但係樓主又失左踪

但係樓主又失左踪

樓主係唔會失踪咖

只係宜家開始返學 寫得慢少少

未完個故我係唔會消失嘅 放心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞