[刺客信條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……

1001 回覆
97 Like 21 Dislike
原來今日已經年廿八 今日冇洗邋遢
努力諗下啲文點寫落去……

所以希望過左初一之後 新一年就可以出返一日兩篇
其實都想快啲end 個故 二月中就開sem
不過唔可以比佢爛嘅話就要啲時間
都係果句 請大家唔好放棄我 繼續支持

btw 現實中 我其實冇同阿純呢個friend 鬧過交
原來今日已經年廿八 今日冇洗邋遢
努力諗下啲文點寫落去……

所以希望過左初一之後 新一年就可以出返一日兩篇
其實都想快啲end 個故 二月中就開sem
不過唔可以比佢爛嘅話就要啲時間
都係果句 請大家唔好放棄我 繼續支持

btw 現實中 我其實冇同阿純呢個friend 鬧過交

第55章:

「佢做咩事啊﹖乜佢食煙咖咩﹖」我們走到女神身邊,她問。

「唔知啊,佢無啦啦發爛咋……其實佢都食左一段時間喇。」我說。「我諗比佢靜下啦,一陣冇野咖喇。」

「好啦,係喇,宜家應該返過去議事廳,艦長佢地應該準備下一輪嘅行動。」阿健說。「bb,我地返過先喇,你唔好亂郁啊,唔係又痛咖喇。」阿健輕吻了女神的額頭一下就和我一起到另一邊的議事廳。

「喂,你同聰明豆宜家點啊﹖」阿健問。

「做咩突然間咁問嘅﹖」我問。

「呃……冇,頭先見佢幫你搞隻手果陣傾左陣計咁。」

「冇咩點啊,咪又係咁囉。」

「即係點啊﹖」

「我都唔知啊,頭先我都已經好似好close咁同佢講野咖喇,佢都好似好冷淡咁。」

「其實我知點解啊,佢純粹驚你覺得菲姐返左黎,你會忽略左佢姐。佢仲話覺得好似同你唔似情侶咁。」

「佢之前講你知咖﹖咁呢排真係好多野發生啊嘛,又打仗又剩。」我解釋。

「女人,唔可以唔理咖,唔理嘅話佢就諗野,諗諗下就冇咖喇。」

「點解你同阿純講嘅野一樣嘅……」

「咁我地三兄弟黎咖嘛,哈哈﹗呃……其實以聰明豆份人咁聰明,佢好少可會咁煩惱,證明佢都對呢件事幾上心,得閒嘅話多啲關心下佢啦。」阿健說。

被有女朋友的阿健教訓,真的說不出話來。在議事廳門前談了一會,我們推開門加入作戰會議。

「好喇,各位。我地今日啱啱過第一場戰事,雖然話唔係好順利,但係都叫成功令對手撤退。」艦長在主席台上說。

「艦長,可唔可以公佈可死傷人數﹖」有人在人群中問。

「呢層就……仲點算緊,不過我地傷亡都唔多。」艦長不確實公佈數字,一來是真的點算中,二來是害怕數字會影響士氣。

「嘩,唔多即係有啦。」

「死人喇,點會咁咖。」

「係囉……」

人群中議論紛紛,大家都擔心著傷亡數字會否再增加,甚至這個數字包括他們自己在內。

「大家靜一靜先,我都唔怕老實同你講,宜家呢個係革命,革命就一定有人犧牲。犧牲左嘅同伴,我地要令佢地唔好犧牲得不明不白,所以我地要攻擊,一定做好犧牲嘅覺悟。」這時候,大家都忍不住抖了一下,大概是被艦長的話嚇倒了。「無錯,大家都會驚係咪﹖所以為左降低呢個機會,我地向小丑訂左一批裝備,足夠我地呢度所有人用仲有凸。所以大家只需要跟住我,或者其他小隊隊長嘅指示去做,咁就一定可以安全。明唔明白﹖」

「咁艦長黎緊我地點做呢﹖」黃台仰問。

「既然我地宜家已經有足夠嘅裝備,呢個時候,解放軍就退守到隔離嘅中環軍營。資源唔怕多,我地要佔領埋佢。
阿梁天琦、黃台仰,我想你地發出一個獨立宣言,只少等我地出師有名,宜家事關重大,所以一定會有媒體報道嘅,咁樣就會有更多嘅人加入我地。」

「咁實會有班仆街反對咖嘛︿咁我地使唔使殺曬佢地﹖」

「咁...咁又唔使住嘅,一黎可能有反效果,二黎好多都係比人叫出黎,電視都有做啦,連出黎做咩都唔知咖。」艦長繼續。
睇黎今日有機會可以出到兩篇

btw 開頭嘅巴打絲打去曬邊啊

仲喺度

一個慘字 今日出唔到喇
聽日先啦

感謝巴打仲喺度
一個慘字 今日出唔到喇
聽日先啦

感謝巴打仲喺度

第56章:

「首先,我地呢度原本有幾千人,打得嘅得百幾人,加上小丑國嘅支援之後總兵力就有大概一萬人。我諗住預留一半,5000人留住喺度先,另一半分成60隊,每隊大概80-90人。呢60隊人分成兩批,一批負責去搶奪返18區各個失去左嘅據點,呢層會有我地兄弟會嘅成員會帶領大家;另一批會佔領全港42間警署。」艦長說。

「咁艦長我地點分隊啊﹖」

「使唔使分官階,上將中將果啲﹖」

「既然我地宜家成隊軍隊,應該要有系統啲喎。」

聽完艦長的話,大家都各有想法,當然有些意見都值得考慮的,有些純粹是廢話。

「咁啦,咁我地點都要有個最高領導人,我覺得一直以黎,艦長都帶領得唔錯,我提議佢做最高領導人。」阿健在人群中舉手大聲說。

「咁都好嘅。」

「都叫贏左第一場仗啦。」

「我贊成﹗」

「雖然唔係好了解佢份人,但係我地點都要有人指揮,到佢冇料嘅先拉佢落黎囉。」

於是,艦長就順利成為我們組織的司令。

「咁好,我會努力帶領大家,為大家帶黎更好嘅香港。」艦長握著拳頭說。

「好喇,我地傾完司令嘅問題,到我地點樣可以令聯盟運作得順利啲。」阿健就像在董事會坐在董事長旁邊的秘書似的,說著現在是什麼程序,什麼議事題目等等。

「不如真係好似頭先話齋,分官階啦……」

「咁分官階都要知邊個打邊個咖﹗」

「咪係,一陣一叫上校,到時十幾個人應你。」

「咁分編號囉,呢個係最好嘅辦法。」

「咁大家都贊成案編號係咪﹖」阿健走到主席台上問完,大家互相看了大家一下都點了頭,我在他旁邊繼續:「咁麻煩大家喺技術組果邊排隊,續個續個講自己個名,如果大家得閒嘅,都問一問唔在場嘅成員,好冇,唔該曬。」

「至於官階方面大家點睇﹖」我問。

「全部做二等兵囉﹗好似打機咁由頭開始。」

「咁有咩意思﹖計我話就應該好似其他國家咁,計年資。」

「我地呢度大部份都係後生仔,邊差得遠﹖」

「我覺得頭先第一場仗有份打嘅都應該高級啲。」

今次實在大家議題要討論了,議事廳都發揮它的作用,讓我們聯盟熱鬧的討論所有成軍的細節。

「我贊成有打第一場仗嘅可以高級啲,至於軍階嘅高低,一係咁……你地講名嘅時候講埋你地加入自己組織嘅時間,大概得咖喇,咁樣就等我地技術組人員去處理啦。好啦,我諗係咁多,大家仲有冇野補充﹖冇嘅我比返艦長講。」阿健在主席台上說完,艦長就繼續向大家指揮。

「係啦……希望解放軍未咁快打過黎啦。咁我地講完18區嘅戰略,宜家係時候講中環軍營嘅佔領戰;總共1000人會參與,我地首先會派400人去打頭陣先,每邊100人包圍住呢個軍營,狙擊手會喺呢度準備好,其餘600就負責支援。2000人就會喺呢同政府總部設防同埋維持某部份正常嘅運作。剩低2000我打算派你地去香港境內嘅軍營主動攻擊,呢個我要同大家再計劃下先。」

在艦長我計劃聲下,我和阿健說:「嘩,阿健,你頭先幾威喎。」

「你都唔差啊,哈哈,不過我冇諗過演變成今日咁就係啦。」

「以後要加油啊﹗」

的確,這幾天事情演變得實在太快,竟然由原來幾群小組織組成了一隊龐大的軍隊,希望未來會向更好的方向發展。
今日年三十晚 希望大家有餐好嘅團年飯
聽日會照常出文 聽日再祝大家
新年快樂啊各位
負皮嘅巴打/絲打 新年流流做咩負我皮啊
成篇野寫到越黎越離題
刺客兄弟會變左做港獨組織 又小丑國成萬人
同埋好撚美化解放軍
解放軍會選擇導彈炸左成座野 而唔係飛虎隊咁入去層層清
樓豬諗清楚想寫成點
仲有就係加返遠既視覺
大眾 傳媒點樣報導緊單野
中央個外交部回應 etc
寫住咁多先
仲有其他問題唔知點改好
成篇野寫到越黎越離題
同埋好撚美化解放軍
樓豬諗清楚想寫成點
仲有就係加返遠既視覺
寫住咁多先
仲有其他問題唔知點改好

好彩你都肯講 前果排你淨係打一個icon我都唔知好定唔好

我明你講咩...兄弟會有佢地自己嘅使命嘅 原本諗住只係幫下手 但係宜家就只係比人推左上去
其實之後我有諗過落導彈嘅 不過我未諗到點推進
宏觀角度方面的確係少啲 始終篇野係以第一身角度寫 主要都係圍繞自己嘅周圍
我盡量會修正返 多謝你
成篇野寫到越黎越離題
同埋好撚美化解放軍
樓豬諗清楚想寫成點
仲有就係加返遠既視覺
寫住咁多先
仲有其他問題唔知點改好

我明你講咩...兄弟會有佢地自己嘅使命嘅 原本諗住只係幫下手 但係宜家就只係比人推左上去
宏觀角度方面的確係少啲 始終篇野係以第一身角度寫 主要都係圍繞自己嘅周圍
我盡量會修正返 多謝你

因為上次9up 下寫甜你又真係寫
平時d 故都係留個icon 就當推下 連字都唔洗打
成篇野寫到越黎越離題
同埋好撚美化解放軍
樓豬諗清楚想寫成點
仲有就係加返遠既視覺
寫住咁多先
仲有其他問題唔知點改好

我盡量會修正返 多謝你

同埋刺客係暗地裏做野 依家變到光明正大
成篇野寫到越黎越離題
同埋好撚美化解放軍
樓豬諗清楚想寫成點
仲有就係加返遠既視覺
寫住咁多先
仲有其他問題唔知點改好

我盡量會修正返 多謝你

你圍內d 野寫得好急
利申碌住睇 慢慢睇其實冇咩大問題

[/quote]

你圍內d 野寫得好急
[/quote]

咁我諗住試下自己嘅實力 點知原來係咁差 所以就唔向呢方面發展喇

其實早十幾篇講警方已經蓋開左公開左刺客兄弟會嘅存在 加上喺呢個盟軍入面圍內先知佢地係刺客 對外係唔知
不過經呢幾日諗一諗 我諗到點兜 希望會喜歡

認真求教 可以點樣寫得冇咁急?

你圍內d 野寫得好急
[/quote]

咁我諗住試下自己嘅實力 點知原來係咁差 所以就唔向呢方面發展喇

其實早十幾篇講警方已經蓋開左公開左刺客兄弟會嘅存在 加上喺呢個盟軍入面圍內先知佢地係刺客 對外係唔知
不過經呢幾日諗一諗 我諗到點兜 希望會喜歡

認真求教 可以點樣寫得冇咁急?[/quote]
斷開留言 唔一口氣出哂
長就會想碌快d
都係果句 呢個係我問題 唔洗就我
我慢慢睇都得

給我多一天時間

給我多一天時間

今日行完城門水塘
D馬騮好有動感
那有文 你老母

給我多一天時間

今日行完城門水塘
D馬騮好有動感
那有文 你老母

其實因為我今日都去左行山
不過係油塘果邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞