[刺客信條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……

1001 回覆
97 Like 21 Dislike
解放軍接管左未
我用另一部電腦都搵唔到呢個post
第76章:

想不到在兩年前,我還是個寂寂無名的新丁......變成現在舉足輕重的刺客兄弟會的刺客大師。
看來這可以刷入健力士世界紀錄,申請最快成為刺客大師的人,不過沒可能吧,刺客組織怎能讓別人發現呢。

「細佬豬,佢地準備好喇。」家姐拍一拍我,把我從白日夢中叫醒。

一看,大家都由上而下,左至右整齊的排列好,大家交叉放在前面,耐心等候著我。

我站在大廳的一邊,一個臨時的講台上。
憑記憶想著以前教主跟我們幾個宣誓的情景......
宣誓......那天在宣誓房間的人,就只得我還在兄弟會裡 。
想起這個情景,突然間雙腿一軟......

「細佬豬,你冇野啊嘛。」家姐扶著我。

看見眼前的大家,我不禁抖了一下,我要負起這個負任。

「好喇,我要開始讀喇,大家跟住我讀......」我嘆了一口氣,重整一下自己的狀態。

「細佬豬,你份誓詞啊。」家姐說。

「下﹖乜有Sample咖咩﹖」我細聲說。

「你唔係以為腦作咖下哇。」家姐微笑點頭說。

我拿著誓詞說:「Nothing is true, everything is permitted,萬事皆虛,萬事皆允。」

「Nothing is true, everything is permitted,萬事皆虛,萬事皆允。」

「我們不得濫殺無辜、讓人民來掩護你,成為人群中的一員和決不牽連兄弟會,我們為了服侍光明而耕耘於黑暗。」

「我們不得濫殺無辜、讓人民來掩護你,成為人群中的一員和決不牽連兄弟會,我們為了服侍光明而耕耘於黑暗。」

「因為我們是刺客。」

「因為我們是刺客。」

「各位,唔好死啊。因為從此,我地就係屋企人喇。」

「各位,唔好死啊。因為從此,我地就係屋企人喇。」

「唔係啊,唔係啊,呢句唔使講咖。」我揮著雙手向大家笑著說。

大家都笑了和互相打氣。「好喇,宜家宣誓完,我地要進行下一個儀式,請大家準備好無名指。」

「下﹖﹗要切手指啊﹖」

「唔切得唔得啊﹖」

果然這個問題都會在任何人身上聽得出來。

「唔係,一千年前就係,果陣果個刺客大師叫Altair。因為果陣袖劍仲未改良好,所以先要切左佢。宜家改良左,唔會有呢個問題,所以只憬係咁意用鐵辣一辣手指咖咋。」我解釋,大家都鬆了半口氣。因為仍然要燙一下自己的手指。

在燙手指的這段時間,尖叫聲不斷......大家還在比較大家燙出來印的模樣。
這次不是他們其中一員,原來看到這個情景,感覺就好像以前小學時排隊打針一樣。
尖叫完一番後,大家都在比較大家的傷口,雖然有點幼稚,但充滿童真。

「其實我地本來仲差一個步驟,就係要進行埋信仰之躍先算係一個正式嘅兄弟會成員。不過宜家時間有限,加上冇地方比我地進行,所以我地聽日先再諗啦。」我向大家說。

「咦,乜兄弟會多左咁多人啊﹖」突然一把熟悉卻語氣完全相反的人進入了我會的總部。

「艦長﹖﹗呢度冇人歡迎你地啊﹗」水姐說,原來是艦長和幾個他們的成員。

「唔使咁緊張喎,我黎睇下我班新嘅成員點姐。」艦長說。

「阿隼,你個翻版刺客大師。」
今篇冇交代到訓唔訓練住 下篇睇下點樣先

回返上面 解放軍同聖殿騎士係兩個勢力 只可以咁講

搜尋都搵唔到咩?
艦長雙重人格
search就搵到 但係故台就咁搵就搵唔到
男主想腦作份誓詞
艦長雙重人格

冇事啦故台又見到個post啦
艦長雙重人格

冇事啦故台又見到個post啦

其實話佢一直係扮野扮正經會好啲
第77章:

「咦,乜兄弟會多左咁多人啊﹖」突然一把熟悉卻語氣完全相反的人進入了我會的總部。

「艦長﹖﹗呢度冇人歡迎你地啊﹗」水姐說,原來是艦長和幾個他們的成員。

「唔使咁緊張喎,我黎睇下我班新嘅成員點姐。」艦長說。

「阿隼,你個翻版刺客大師。」

「艦長﹖你醒下啦,做人on9冇藥醫,但係你宜家仲有得返轉頭咖。」家姐說。

「你係咪有啲野搞錯左﹖我由頭到尾根本冇同你地同一陣線過,一切都係扮咖咋。」艦長說。

「咁你就唔好扮睇新成員,仲話我係翻版刺客大師﹗你唔覺得咁講好矛盾咖咩﹖﹗」我咬著牙,跑過去向他揮拳打過去。

可是一下子就被旁邊兩人阻止住。我又再一次被兩人捉住,果然聖殿騎士的人很喜歡這樣抓起人。

「你睇下你地嘅刺客大師,根本廢柴一個,唔係諗住咁就打到我下哇,你地都考慮下,加入我地聖殿騎士啦。」艦長向其他人說。

看見大家都沒有作聲,有的還產生懷疑,互相張望;有的咬緊牙關表示不服氣的樣子。
無錯,身為刺客大師,一舉一動都對各位成員有著一定的影響,所以我不能動搖,更不能放棄自己。

「大家,我係阿安趁大家都未完成儀式,宜家轉plan仲趕得切咖。」旁邊的手下以一個裝作幽默的跟大家說。

「係啊,我係阿信,轉plan仲有禮物送添,又有得無限數據。哈哈哈﹗」另一位手下說。

大家都聽得十分無奈,這時候我不可以沈默太耐,我一定要讓自己的刺客成員知道,他們的隊長是個有能力的人。

「哈哈哈哈哈,真係好笑。艦長,乜你搵啲左右手咁低質啊,可唔可以好似你咁好戲啲咖﹖唔係以為真係好好笑下嘛﹖」我笑著說。

「咩話﹖我地明明比喻得好好﹗」

「咪係囉﹗」

「艦長,收埋啲咁嘅手下,好心你檢討下啦,我驚影衰你地聖殿佬。」說罷,我雙手一拉,兩人原來抓住我袖劍的位置這時候鬆開了,我毫不猶疑伸出袖劍……

「唔好意思喎,佢地同我簽左約咖喇。」我一下子就把他們的手砍下來。

「嘩﹗」他們頓時失聲尖叫。

「睇黎你兩個手下先係廢柴喎,咁睇黎打低你都唔係咁難姐。」我說。

「艦長使唔使開火啊﹖」後面的人問。

艦長伸出手阻止:「唔使,我好走先,搵人黎帶走佢地﹗阿隼你好野﹗」

於是他們就夾著尾巴走了。

「隊長,使唔使追佢地﹖」查理問。

「唔好,艦長佢好好野咖,突然間做啲咁傻嘅野,有可能有伏。」我想了想,雖然跟艦長相處的時間不多,不過他的思路卻不難被看穿。「咁啦,查理,你搵幾個人跟蹤佢地,睇下佢地究竟搞乜東東。」

「係﹗」

究竟艦長是真的馬虎行動,還真是當中有詐……準備把我們一網打盡。
不過我不會讓後者的事情發生的。
sorry 今日先出左 做人on9冇藥醫 但係你已經轉左名

同埋我覺得今篇寫得有啲on9 好似好兒戲咁 不過預告 呢個真係艦長嘅伏黎

臨近中後期 硬係唔知點寫 個故事推進得極慢
好似帶唔到去ending咁
sorry 今日先出左 做人on9冇藥醫 但係你已經轉左名

同埋我覺得今篇寫得有啲on9 好似好兒戲咁 不過預告 呢個真係艦長嘅伏黎

臨近中後期 硬係唔知點寫 個故事推進得極慢
好似帶唔到去ending咁

咁快中後?
俾男主斬左隻手果兩個閒角嗰段 好似好怪咁
男主終於成長左小小 有返應有嘅果斷感

本來已經中後咖喇 就係好似寫極都寫唔到落去咁

其實我寫完都覺得好怪 所以屈落艦長 話係伏黎

下次唔好啦

下次唔好啦

Btw 今日休息一天

下次唔好啦

Btw 今日休息一天

第78章:

艦長突如其來的到訪,究竟別有用心,還是純粹錯用別人﹖

「咁啦,查理,你搵幾個人跟蹤佢地,睇下佢地究竟搞乜東東。」

「係﹗」

查理向左右總數三人示意一起行動。

……查理方面……

「布朗,你去睇落似路人,你扮野撞到佢地。然後我接近佢地放偷聽器。」查理說。

「查理哥講野好mean,咁我呢﹖」另一個叫露比的漂亮女生問。

「你就喺佢地前面分散佢地注意力。」查理說。

「咁會唔會好危險咖,查理哥﹖」露比問。

「我諗唔會呱,睇果班友,有兩手隻手又傷左,成班得男人,無錯咖喇。」查理說。

大家都沒有商太長時間,始終艦長等人都已經離開了。

大家準備好後,大家從正門走了出去,正看見艦長等人剛剛從電梯上去。
三人亦緊隨其後,收窄雙方的距離至幾個身位左右。

查理向露比和布朗打了一個眼色,布朗亦準備好偷聽器。

到達地面了,布朗二話不說走上前。

「喂﹗睇路啦……」

「唔好意思,唔好意思……」

「喂喂,左邊九點方向,正啊……」

布朗的話未說完,就已經踏進了露比的愛情陷阱。
這時候,查理已經把偷聽器放在他們身上。

「喂﹗望夠未﹖係咪想好似佢地兩個咁﹖」艦長指著手的位置被布蓋住的阿安和阿信向其他人說。

查理心想:原來果兩條友係做錯野比人罰嘅,即係預左會比人知。

「先生,你喺度做咩﹖」這時候,在我身後的一位“好心”市民在叫查理,應該是以為他在偷竊。

「我咩啊﹖我想行過咋嘛﹗」我大聲回答。

看來已經觸動了大家,大家的目光都轉向我身上。

「我見你好似鬼鬼祟祟咁啵,喂﹗先生,先生﹗」市民不斷叫道,查理越走越快。

「唔使幫我地追喇,我諗一場誤會姐。」艦長拍一拍市民的膊頭。心想:呢條友,我記得佢喇,佢咪係阿隼身邊個查理。

過目不忘的艦長看穿了查理的身份,於是吩咐其中一個身邊的人前去追趕他。

「艦長,有偷聽器啊﹗」身邊的人立刻找到偷聽器。

「即係頭先果個撞到我地嘅人同個女仔都係佢地嘅人,去追﹗」艦長說。

……回到阿隼方面……

「點解佢地咁耐都未返咖。」水姐擔心說。

這時候,耳機傳來查理的聲音:「隊長,我地黃左啊﹗」

「我地黎支援你地﹗」我立刻說。

「唔使喇,咁樣太招搖喇﹗係啊,隊長,今次艦長黎係因為果兩個阿安阿信做錯野,比人罰,預左比你斬手咖。可能仲有伏添咖,你……啊﹗」

「查理﹖查理﹗」耳機傳出一些很嘈雜的聲音。

「查理唔喺度喎,你邊位搵佢啊﹖」

「唔使扮喇,一聽就知你係艦長。同 我 放 返 佢 地 ﹗」我說。

「放返佢地﹖你係咪懵左﹖差館保釋都有比錢啦﹗」艦長說。

「咁你想點﹖」

「我想要你。」

「你係咪戇鳩﹖唔賣屎忽得唔得﹖」

「你就戇鳩,我要你一個過黎咋,咩人諗咩野,你賣我都唔要啦。」

「不過要快喇,如果唔係男嘅就死,女就會比我地……哈哈哈。」果然聖殿騎士就是會令人瘋狂的組織。

即使看上去多正經多正常的人,露出聖殿騎士的樣子總是這樣。
以艦長個腦袋 佢唔會諗啲咁低b嘅野
所以一定係計黎 自己兜返

不過有一樣奇怪地方依然存在係艦長變左痴線佬

只可以話聖殿佬都係痴線嘅

不過呢個時候仲出到新角色 大家估下露比姓咩
以艦長個腦袋 佢唔會諗啲咁低b嘅野
所以一定係計黎 自己兜返

不過有一樣奇怪地方依然存在係艦長變左痴線佬

只可以話聖殿佬都係痴線嘅

不過呢個時候仲出到新角色 大家估下露比姓咩

咁都得
好似可以加甜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞