[刺客信條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……

1001 回覆
97 Like 21 Dislike
我始終都係將主角同聰明豆拉埋左一齊

始終今晚平安夜 祝大家表白嘅表白成功 未拍拖嘅聽日就有得拍
拍緊嘅繼續開心落去

冇人睇緊
出哂去表白拍拖

拍緊嘅繼續開心落去

冇人睇緊
出哂去表白拍拖

應該有嘅
屋企過又好出去過又好 開心就算啦
留名
聖誕快樂各位

拍緊嘅繼續開心落去

冇人睇緊
出哂去表白拍拖

應該有嘅
屋企過又好出去過又好 開心就算啦

直頭無對象
之前個對象已經比人溝左
聖誕快樂各位

樓豬聖誕快樂
聖誕快樂呀
留名
未有新文既
痴線 宜家先起身
盡快出文
痴線 宜家先起身
盡快出文

尋晚扑野黎?
痴線 宜家先起身
盡快出文

尋晚扑野黎?

邊會輪到我
純粹飲左啲酒就訓姐
痴線 宜家先起身
盡快出文

尋晚扑野黎?

邊會輪到我
純粹飲左啲酒就訓姐

訓醒條女走左姐

尋晚扑野黎?

邊會輪到我
純粹飲左啲酒就訓姐

訓醒條女走左姐

冇啊冇啊
真毒來留明
第22章:

……警察總部內……

「呢班刺客今次仆街喇,好似話就黎開記者會開佢地名……」一名便衣警員跟另一名便衣警員說。

矇面人避過一個個警員的目光,來到了警務署署長的辦工室。
雖然署長已經被矇面人殺死,可是,辦工室還有一些機密資料令矇面人不得不再進去。
辦工室裡面一個人都沒有,矇面人立刻走到一個上鎖的抽屜前。嘗試把它打開。

「你係咪搵緊呢啲野啊﹖」這時候,陳茂波一手拿著蘋果,一手拿著一隻古董陀錶問。

矇面人見狀,立即上前欲想搶手他手上的東西。
可是陳茂波沒有一點畏懼,拿著蘋果說:「TEST PROJECT 1,你宜家同我快啲離開呢度,並且配合聖殿騎士消滅刺客。」

矇面人立刻停下他的行動,並服從陳茂波的指令,眼神完洞的走了出去。

……回到我家……

雖然阿純提議我們前幾天就應該要向警察總部進發,可是大家都認為我們需要休息一下,所以我們在平安夜那天的時候才開始計劃行動。

「今次嘅行動唔同上次,警察總部係個好複雜好嚴密嘅地方。我一樣會喺度跟進大家嘅情況,不過今次嘅行動,我覺得需要我地全部人一齊。之前我叫阿純通知左總部果邊如果有咩事即刻派支援咖喇。
今次行動嘅目的主要係要知道TEST PROJECT 1究竟係咩嘅一回事,當然仲有set偷聽器,如果陳茂波在場,當然要殺埋佢。」艦長依然優秀的計劃著。

「但係今次總部好難搵到位入去咖喎,何況警方果邊應該知道曬我地係咩樣,扮警察呢招可能唔work。」阿純問。

「問得好,所以我諗住大家會喺對面街,駱克道三號嘅小童群益會天台『飛過去』。我連降落傘都幫你地借埋喇。」有時,艦長的能力真是有點高得可怕。

平安夜晚上,地鐵一個站比一個站的人多,每一班車都擠得水泄不通,好不熱鬧。
背著一個個降落傘背囊的我們正在乘地鐵到灣仔站。

「你地兩pair小情人使唔使咁過份啊,得我一個左手拖右手就係喇。」阿純無奈的說。

阿健和女神很自然就拖著對方,相反聰明豆只是害羞的繞著我的手。當然我也覺得有點害羞,基本上大家都沒有對過眼。

「阿純啊,遲早到你咖喇,話唔定過埋呢次任務就有呢。」我安慰的說。

走到地面,我們發現大家都在討論,「啲刺客真係好衰囉」,「估唔到宜家仲有刺客,仲要亂咁殺人」

我們都有種不祥的預感,難道聖殿騎士真的把我們做的事跟全港市民交代嗎﹖
我們走到一個電視屏幕下,這時候艦長說:「有突發事,警方開左記者會,將之前你地喺深水埗單野公開左係我地做,仲將前署長同許SIR嘅死賴落我地度。我地亦都比人通緝。
所以大家要小心,盡量唔好比任何人認到你地,你地可以喺背囊入面搵個口罩用住先,同埋唔好一齊行,分開行啦。」

大家都聽到艦長的話,都找出了口罩,阿健跟女神首先向前走,阿和聰明豆也慢慢追著他們的腳步走。阿純無奈地自己跟著走,說:「喂啊﹗你地真係好過份啊﹗」
講多次 聖誕快樂

陣間繼續出多篇
第23章:

走到電視屏幕下,艦長說了跟電視內容一樣的話。不過由於今天是平安夜,街上的行人始終很多,不一會就走到警察總部對面的大廈。
我們來到大廈天台,大家都準備好從這座大廈以降落傘飛到過對面總部的一個平台。

艦長開始發表他的演說:「各位,仲有幾分鐘就到12點。聽日唔單只係聖誕節咁簡單,仲係巴尼陣亡紀念日。希望大家好似巴尼咁,為左自己要守護嘅野,用盡全力去守護佢。當然大家唔好死。
過到去嘅時候,我會同大家講要去邊。」

5,4,3,2,1 MERRY CHRISTMAS!!!!

在一遍歡呼聲下,我們逐一跳出去,由於兩邊相距不大,我們一踏出去就拉開降落傘,最後也只是剛剛觸碰到平台外牆邊。
我是第一個出發,當我鬆開了背囊上的安全扣後,回頭一望,大家都已經順利到達。

「嗱,你地宜家入到去上五層,就可以到到署長室。但係要行樓梯,因為我破解唔到「車立」入面嘅密碼鎖,最多可以封鎖到cctv。小心門口有兩個出緊黎,入面轉角有四個。」

當他說完之際,兩名警員的確從室內走出來,可是我還未見到他的樣貌就已經倒下了。

「我地不嬲都效率高,口碑好咖係咪。」阿健和女神一起伸出手指公說著。

我們都無奈的笑了一聲。

走到室內,轉了一個彎後,面前的是一個T字通道,左邊右邊各有兩個警員在聊天。「口碑好夫妻」二話不說就把四人全把弄暈了,我們都露出同一個反應:其實究竟這個行動需要我們嗎﹖

在梯間,我們小心翼翼的慢慢向上走,慎防突然跳出來,殺我們一個措手不及。
果然真的有一個人走出來,

「我清潔咖咋,唔好話比老細知我偷懶啊﹗」

於是他就揮著手走了。

我們不敢鬆懈,因為隨即而來的就是一班警員的腳步聲,大家立刻向下跑回去。可是下面亦有一隊人馬正在過來,前無去路,後有追兵,所以唯一的出路就是中途第四層的路口。大家都向不同的方向跑去,由於情況太危急我和聰明豆分別跑向不同的方向跑。大家只好透過耳機說話。

「阿隼,你小心啲啊,唔好死唔好有事啊﹗」聰明豆說。

「唔使驚喎豆豆,乖啦,我地做完任務一齊去玩去食雪糕糕好唔好,你都小心啲啊。」我說。聰明豆雖然能力很高,但其實是一個安全感很低的女孩子,現在我只可以用說話安慰她。

「你地宜家分開行都有好處嘅,因為署長果層有好多間房,我唔可以肯定到底邊間係署長間房。所以大家分頭搵,我諗入到去枱頭應該有名寫住。」

剛巧只有我往前跑,所以接著來的行動只好靠自己。

「頭先果班刺客去左邊呢﹖你地去果邊搵下﹗」一名應該較高級的警員向其他人命令著。
而我正躲在角落的儲物室內,幸好沒有警員找到我。

隔了一會,竟然有人開了門……原來是剛才的清潔工人,

「喂﹗我打份工姐,我得罪你咩,使唔使咁樣捉到實啊﹗」於是他又揮著手走了。

這意味著此地不宜久留,於是我立刻跑到第五層尋找署長的辦工室。
這時候,鷹眼就可以派上用場了。我打開鷹眼,周圍都是冷藍色的,走著走著,地板上的腳印發出金色的光,似乎某些目標人物從這裡走了進去。
門沒有上鎖,我打開一看,感覺不像是警務署署長的辦工室,而是一個實驗室。我沒有立即離開,因為好奇心驅使下使我越走越深,裡面一部二部的機器,連接著一字排開的金色實驗試管。每一個試管就像是正在孕育生命似的,當然裡面是沒有任何東西。
我在最盡頭的櫃枱上,找到了一份有關TEST PROJECT 1的資料。

「我們的實驗是為了將刺客變成聖殿騎士派出來的卧底,透過由伊甸碎片的成份作控制系統來控制實驗者。」

我還未看完,突然兩支毒針跟我擦面而過,幸好我彎底了身體,否則我已經死了。
回頭一看,正是看見兩年前訓練系統內的矇面人。
我伸出袖劍,做出預備的動作。

「我兩年前唔夠你打,兩年後……我覺得我一樣唔夠你打,不過我會努力﹗」我說。

矇面人沒有回應,只是透過面罩,冷冷的發出變聲器效果的冷笑聲。

砰﹗砰﹗砰﹗

明顯今次我戰鬥力比以前強了不少,當然矇面人亦不禁示弱。大家在戰鬥力所約下,大家都鬥得勢均力敵。
打了好幾十個回合,大家都喘了氣,趁著這空當時間,我問:「你……你係邊個,你做呢啲殺佢地嘅目的係咩﹖」

「我……我要消滅你地刺客﹗」

在一下不留神下,被他打了一拳,我失去平衡撞倒了一個個放滿化學品的櫃子。所有化學品向我另一個方向跌下去,地上發出一陣陣滋滋聲和一陣陣怪味。
這時我跌在地上,袖劍的劍刃亦斷掉在地上。
矇面人這時亦收起他的袖劍,向我說:

「隼,你不如加入我地聖殿騎士啦,以你嘅能力一定可以為我地組織效力咖。呢個世界先有秩序,先有目的咖。」

「唔使指意啊……我係唔會加入咖﹗」我喘著氣說。

「你未夠了解我地姐,當你了解嘅時候,你就自然明白。」矇面人說。

「我已經了解夠多喇﹗你地殺左我家姐啊﹗」我說。

這時,矇面人脫下面罩說了一句:「你錯喇,我就係你家姐。」

「無……無可能咖﹗NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!」
家姐終於出返黎 肥婆狙擊手(上將) 就最好開心喇

btw預告 聽日開始大戰

應該唔會 因為唔識點寫

應該嘗試突破自己

睇下劇情點推進啦 有都唔出奇

其實大家想唔想要甜

依家講會唔會遲左 食家姐好呀 但唔好過量寫 都唔好夾硬為甜而甜 劇情需要就當然唔怕寫

應該唔會 因為唔識點寫

應該嘗試突破自己

睇下劇情點推進啦 有都唔出奇

其實大家想唔想要甜

依家講會唔會遲左 食家姐好呀 但唔好過量寫 都唔好夾硬為甜而甜 劇情需要就當然唔怕寫

唔緊要 因為家姐宜家出返黎 仲有女朋友
live
鷹眼可以睇到人地腳步
人地Ezio都去到啟示錄先有咁屈喎
我覺得呢篇最尾個處理可以做得戲劇化少少
例如阿隼可以問點解蒙面人會知佢個名跟住先再回應,個感覺上會好睇d
鷹眼可以睇到人地腳步
人地Ezio都去到啟示錄先有咁屈喎

實驗室出黎呱
可能鷹眼進化左呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞