[刺客信條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……

1001 回覆
97 Like 21 Dislike
寫到後面 故事入面嘅情況亂 搞到我都寫到亂亂地

如果你覺得我唔知寫緊咩咁 即係代表當時情況真係好亂

呢家係時候諗下點樣發展落去了

其實咁耐,主角都未刺殺過人,係咪有少少唔岩主題

如果嚴格黎講 佢喺家姐記憶入面殺過
其實如果細心啲睇(或者我寫的唔夠細)主角都係啲好冇信心嘅人

黎緊場大戰 冇得唔殺咖喇

記憶入面殺人同真正殺人點一樣,會唔會大戰前殺d 2打6,到時大戰唔會有第一次殺人個種心理壓力

記憶入面殺人同真正殺人點一樣,會唔會大戰前殺d 2打6,到時大戰唔會有第一次殺人個種心理壓力

可以啊 我已經諗到
有冇咁多卧底呀
根主所講既大戰要開始啦?
第33章:

「嘩果架係咪裝甲車啊?」有人向警方的一邊指著。

正是梁天琦等人買回來的裝甲車,表示戰事正式開始,本民前的部隊亦陸續到達。

先頭部隊的兄弟會成員叫著:「走開啊﹗唔好企喺路中心啊﹗」

裝甲車配合著成員的大叫,全速向前推進,頓時衝破警方防線。

「差人想用裝甲車撞人啊﹗我都衝啊﹗」成員大叫,希望可以令群眾誤以為裝甲車是警方駛出來的。

「啊﹗要求支援﹗要求支援﹗」一聲巨響從耳機中傳來,耳機裡都聲音甚至比現場嘈吵。
這時,暢哥在我們身邊指揮我們:「總部宜家比人攻打緊,我地全部人手派曬黎呢度,果邊唔夠人,你地快啲返去﹗」

不要說進攻,就算要離開人群都有點勉強,警察、兄弟會成員和原本的遊行人士混左一起,逃走的走不了,進攻的被擋住,拘捕的被阻止。就連裝甲車都形成進退兩難的局面。

「豆豆﹗一有機會就走出去﹗」

「『6是瘋』其他人都係﹗」我叫著。

為了突破重圍,我只好不斷向前撞向前推,無論面前的是兄弟會成員、遊行人士還是警察我都拼命把他們撞開。
好不容易才離開人群,回頭一望,防暴警察已經到場,甚至已經有警員舉槍阻止裝甲車。所有兄弟會成員都不停左右閃避,或是頂著警方的猛烈攻勢。

「阿隼,呢邊啊﹗」艦長大叫著,把發呆的我叫醒,我們六人就登上了一架七人車。

「先生唔好意思,我地要徵用你同你架車,唔該車我地去屯門啦。」女神微笑著。

「痴撚線,你地都痴孖筋嘅。」那位七人車車主說。

我這時候伸出袖劍架著他的頸微笑說:「唔該啦。」

「好好好﹗你地冷靜啲先,收返埋把刀先,屯門邊度啊﹖」車主無奈的答應。

於是我們六人一起上車,向屯門方向進發。

「你停咩車啊﹗衝燈啦屌你﹗」阿健著急的說。

車主看一看我,我怒視一下他,他只好踏盡油門,在十字路口的駛過的車中間穿插。經過一輪輪驚險後,終於來到屯門的總部。
我們一下車,那個車主便飛快的駛走了。

眼前地區辦事處的門口升起一陣陣濃煙,裡面很多東西都被燒焦了,通往總部的門都被炸出一個個洞口,看來這不是手榴彈就是火箭炮了。
整個氣氛變得嚴肅起來,大家都提高警覺一個一個走落刺客兄弟會總部。

眼前的景象似曾相識……

「咁似兩年前喺信和發現嘅總部咁嘅……」阿純細聲說。

無錯,整個總部都跟當年的情況一模一樣,電子儀器被破壞,滿地都是一具具刺客兄弟會成員的屍體。不過這次比上次嚴重的是整個總部的所屍體和物件都是焦黑色的,還有的仍然在霧煙,感覺這裡曾經發生一場大火。

「恐怕教主佢地都……」阿健跪在地上說。

「我地遲左喇……」女神更哭著說。

「屌﹗聖殿騎士死全家﹗﹗﹗」

大家心情都十分沉重,可是沉重的時刻不能持續太長時間,突然一把熟悉的聲音,這不是讓我們樂觀起來的聲音,因為那人說:「呢邊啊﹗就係果啲人迫我揸車黎呢度﹗」

「仆街啊﹗」大家心知不炒,可是緊急出口都被東西擋住,後又有追兵,只去準備應戰。

腳步聲傳遍整個總部,幾個警員持著手槍走下來。

「嗱,你地舉高雙手唔好郁﹗刺客兄弟會,你地已經輸左喇。」
大家唔使驚,只係講一講總部嘅情況 之後會返去軒尼斯道嘅

其實都好似幾多伏筆都未解
不過會斷一斷一講咖喇

請大家繼續支持
有冇咁多卧底呀
根主所講既大戰要開始啦?

咁刺客啊嘛 偽裝好重要

宜家開始左了
Lm
第34章:

大戰在元旦大遊行的插曲下,不用別人說正式啟動就自動開始了。我們來了刺客兄弟會的總部,可是卻遲了一步,教主泰博等人音訊全無,迎面而來的挑戰越來越多越大。

「嗱,你地舉高雙手唔好郁﹗刺客兄弟會,你地已經輸左喇。」

快想辦法﹗快想辦法﹗快想辦法!

殺倒他們﹖不行,他們手持槍械的。何況我還未正或殺過任何人。

幾夠警員續漸迫近,我的腦袋還是空白一遍,當然包括我們所有人。

周圍一看,除了一具具屍體和電腦……對﹗

「艦長﹗電腦﹗」我指示艦長把電腦向警員,他立即知道,並撿起向他擲去。在他擲去之前,「對唔住啊兄弟﹗」,我抬起其中一具兄弟會成員的屍體作盾牌,擋下他們即將發出的子彈。
電腦一擲過去,對方頓時分了心。大家蹲在我後面,我抬起屍體,警員果然朝我這個方向開了槍,而那位兄弟會成員以擋下子彈完成他最後的使命。
這時候,阿純和阿健他們在兩邊突擊,畫面就如黑色三連星,不過現在是刺客六連星。
大家都撲向左右各兩邊的警員,我一撞就把剩餘最前的警員撞倒。我也撲了一個空,倒在地上,警員沒有放棄,雖然他的槍也被我撞走,他撲過來掐著我的頸。
可是,其他人都面對著相似的困景,沒有人有空伸出援手,可是我實在不敢把他殺倒。

一直以來,我從來沒有真正殺過人,我只想堅持自己對教條的原則,不得濫殺無辜,即使警員是聖殿騎士,是敵人,可是他只是一個接收指令的人,可算是無辜吧。

「隼隼……快啲殺左佢啊﹗」聰明豆正與警員交戰中。

我實在沒有辦法,但是我真的不能就此死去。對不起。

「霍﹗」的一聲,我用袖劍刺向他的頸部,頓時血花四濺,頓時倒地了。

我還未來得及反應,立刻幫助聰明豆再幫助其他人。終於大家都暫時解除威脅了。

「First Kill。」阿純搭著我膊頭說。

我看著血流成河親手被我手刃的警員,我叫了起來,殺人一點都不愉快。

「阿純,殺人從來唔係咩開心嘅事,我會咁諗,希望我地嘅生存係值得佢地死。」艦長安慰的說。

「係啊,你唔可以死住咖﹗兄弟會同聰明豆都好需要你咖。」女神說。

「對唔住,豆豆……我……」我雖然仍然覺得十分不安,雖然在家姐記憶已經試過幾次,可是這是真實的。

「你嚇死我喇﹗你點可以咁唔識保護自己咖﹗你唔殺佢佢會殺你咖嘛﹗」聰明豆嚷著。

「好喇,好喇,我諗阿隼都明咖喇,但係點都要尊重返死者嘅。快手啲喇,時間唔等人。」艦長說。

我們讓在場所有死去了的人安息後,大家都拾取了警員的武器,包括警棍、警槍,就連手銬都沒有放過總認為會用得其所。

「嘭﹗」

「唔好意思,唔識揸槍走火。」阿純不小手對天花板開了一槍。

由於我在家姐裡試過開槍,所以大家就在此上了一課槍械課,就立即起行,回到第一戰場的軒尼斯道。

「果條篤灰撚咖車啊﹗」阿健指著遠處那架七人車。

「仲以為佢揸到好遠添,喂,阿純,你有冇信心揸返去﹖」我問。

「都都都……都得嘅,我努力啦。不過我唔識路,要求GPS。」阿純答。

「我記得架車有,行啦﹗仲喺度拖。」阿健推著阿純說。

大家登上七人車,車主卻不在附近,我們就立刻把車駛走。

「喂﹗又係你地班人﹗比返架車我啊﹗我報警咖﹗唔係喎,頭先咪報左,喂﹗﹗﹗」車主轉角經過看見我們,從後追上。

可是人又怎能跑得快過車,除非他叫小明或者你是在追著電車說粗口的大叔。所以很快就見不到他的跡影了。

大家都趁這個空擋時間休息一下,休息的時間又變得越來越稀有了。

回到軒尼斯道,聽見的不是人們的嘈吵聲,而是槍聲,血流坡面,身中多槍刀傷的人們到處都有。
就連裝甲車都被警方奪所了。我們下了車,跑往一條橫街觀察情況。
街道上的人已經剩餘佔了上風的警員,他們在循道衛理對開的街道外駐守著。

現在,看來兄弟會已經剩餘我們六人了。
好想喺故事講少少道理 但係好難特登插入去 就好似講甜咁 (話左唔提

好想有種動漫果種feel 有刺激感之餘又講到少少道理

雖然話大戰喺上一章已經開始左 但係下一章先會正式有啲似打緊仗嘅feel
請密切留意
我返黎啦 好開心見到主線劇情有推進
打仗啦打仗啦
今場仗家姐會唔會參加?
幾好幾好
之前睇硬係覺得兄弟會有咁多資源咁多人好似突顯唔到係劣勢咁
早晨各位

多謝大家持續支持

開始繼續寫了
今場仗家姐會唔會參加?

嚴格黎講都會嘅 不過宏觀咁講就唔會 微觀咁講就會
新讀留名
第35章:

我們在總部遇到警方的行動,一下子被擋住了。好不容易我終於刺殺了我第一個人,雖然感覺是不好受,不過形勢所迫,沒有其他辦法。回到軒尼斯道,情況一下子變得不樂觀,看到很多的兄弟會成員都命喪於此。

這時候,有人從後拍了我們的膊頭一下。轉身一看,是暢哥﹗
可是他滿身是傷,再仔細一看……

「暢哥……你你……你隻手掌呢﹖」阿純驚訝的問。

「屌﹗比班仆街用槍射斷左……好撚痛……唔好講我住,你地冇事就好。宜家教主佢地呢﹖」暢哥的左手掌位置被紗布包裹著,不過比起自己的傷,他更關心大家的情況。

「我地去到見到成個總部已經燒到黑曬,我諗佢地都已經……」阿健說。

暢哥沒有讓他繼續說下去,答案已經很明顯,大家的心情一下子沉重了。

「暢哥,我想問其他兄弟會嘅人喺邊﹖」聰明豆單刀直入的問,暢哥的手應該不是自己包扎的吧。

「哦,你地跟我黎先啦。」暢哥帶領著。

現在街上沒有任何路人,就連店鋪內都不見有任何人。他們不是在櫃枱某處躲起來就是逃走了。
所以這時候我們步步為營,每一個動作都變得特別顯眼。
我們避過了警察的巡邏,來到一個上海商業大廈旁邊的一個停車場。

在停車場的轉角,受傷的兄弟會成員坐滿地,由皮外傷都重傷的都有。負責醫療的醫生和急救組人員左右穿插,場面就如戰爭片中的急救站般。
不過眼見面前連我們在內只有十多人,除了暢哥,大部份都是年輕一代。

「暢哥,你休息下先啦﹗頭先仲咁粗勞要你走黎走去。」女神說。

「佢地宜家個個都唔得閒,我見到你地揸緊車經過,咪諗住去叫你地返黎。」暢哥說。

「咁梁天琦本民前佢地呢﹖」阿健問。

「佢地架裝甲車都比人攞左,希望佢地冇事。我地出到黎嘅係得呢度咁多人,除左佢地,就只有你地六個喇。」暢哥無奈的問。

「咁暢哥宜家你呢度最大,你快啲主持住大局先啦﹗」阿純說。

「我雖然係最老,但係我技術組咖咋,何況我隻手……」暢哥無奈的說。

「我提議由艦長暫代住教主個位先,始終佢嘅經驗都算豐富,領導能力都唔差。」暢哥繼續。

「我贊成啊﹗」

「係啊,有艦長喺度都安心啲。」

另外兩個正在休息的成員都和應。
大家都給艦長寄予厚望,艦長並沒有猶疑,果斷的答應了。

「好,宜家為左大局著想,我應承做住刺客大師先。我唔會令大家失望嘅﹗請大家努力。」艦長正經的鞠躬說著。

「喂﹗各位,冇受傷嘅過一過黎,受傷或者有意識嘅盡量都聽一聽。」暢哥向大家叫著。

我們各人立刻重整旗鼓,在地下用拾到的物件拼砌出循道衛理教堂外的情況。

「嗱,各位,呢兩排係警察,中間呢個係裝甲車。我地嘅目標係重奪裝甲車先。」艦長指手畫腳的,「首先,大家有冇人有槍﹖」

除了我們六人,其他都搖頭表示沒有,艦長繼續問:「因為我地六個有槍,裝甲車就由我地去搶,咁你地有邊位擋子彈嘅能力比較強﹖」

大家互相對望,舉手的只有兩人,一個是暢哥,另一個是新臉孔,一個叫和人的男生。

「暢哥,但係你……」大家都想阻止。

「唉,我擋子彈好勁咖,不過隻手係幫另一位兄弟掩護嘅時候,我隻手包住支槍,所以先射斷姐。」暢哥拍著胸口自信的說。「何況我老命一條,單身寡佬,有咩所謂啊。」

「咁咁咁……和人你睇住暢哥,你同佢都唔可以死啊。」我搭著他們的膊頭說。

「好啦,我地需要靠你地行埋佢做佯攻,事實上我地有兩位會同你地一齊行動,暢哥同和人一邊,阿健同阿隼一邊。兩邊一齊分開中間嘅注意力。
呢個時候,我地就會喺中間突襲,搶返裝甲車。目前黎講任務就係咁先。大家清唔清楚﹖」

「清楚﹗﹗﹗」

「May the Creed be with you!!!」阿純舉手大叫。

「行啦,仲叫……Star Wars咩。」
今晚可能唔出文或者好夜出文
sorry sorry

近排玩緊call of duty果類game 所以寫呢篇嘅時候都有諗過佢果類嘅畫面

宜家要再諗長遠啲 搶左裝甲車之後點呢…… 自己都有啲期待
今晚可能唔出文或者好夜出文
sorry sorry

近排玩緊call of duty果類game 所以寫呢篇嘅時候都有諗過佢果類嘅畫面

宜家要再諗長遠啲 搶左裝甲車之後點呢…… 自己都有啲期待

加油
和人擋子彈
和人擋子彈

切子彈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞