[拒買港行]ROG首款Windows操作系統掌上電腦! ROG ALLY[6]

840 回覆
4 Like 9 Dislike
Youtube 睇unbox 個紙盒感覺好cheap
個配色又柒
今年應該都唔會有GPU升級
intel lunar lake都係年尾下年先出

依家780M好賣得AMD都係睇住intel黎打下年先出新款
等緊年尾睇下Microsoft出個部掌機有咩花臣
啱啱發佈會終於發佈左Orange Pi neo掌機

7840U 無講咩配置(應該係16GB+512GB) 賣4099人仔,出口版499美元(約3900港幣)

8840U 32GB+512GB起步賣4499人仔,出口版599美元(約4700港幣)

個發佈會好似乜春都無講咁,啲野收收埋埋,配置都唔多講 淨係出左呢張死人圖。

幾時上市又無講,全程都只係講賣幾錢 我係佢地個群個到見到,群友"可能" 會平多500人仔
係手機台見人開po
手提機(有啲手提機粒U用高通)
用家點睇?
https://youtu.be/OTgl6RaImjY?si=BKSBYHofK84gWEhJ
可以玩但根本唔建議

正正經經買返部windows掌機好過搞呢啲旁門左道,我諗都唔會真係有人專登攞部電話黎玩pc game

而且windows掌機只會越黎越平
但講成本都係啲大陸brand競爭大而平
ROG、MSI、Stream Deck、microsoft平條毛
玩左咁多部得Ally 啱口味 掌機性能不足有VRR嘅體驗45FPS=60FPS

冇VRR低過50FPS直接肉眼見嘅疾疾下
如果Ally 有oled 同埋trackpad 就完美了

貴啲唔係問題
係我問題啫
legion go 定 ROG Ally好
拎上手用100% Ally
無大芒需要一定Rog ally
唔講software 剩係vrr 已經贏咗legion go 9條街
legion go 贏大mon 同可拆手制同手制可以當直握式mouse 用, rog ally 拎上手同喇叭都屌打

利申:用緊legion go, 最近都頂唔住買返隻傳統bt mouse 嚟用
個software都好9條街
侽legion space寫得仲衰過大學fyp
legion space 而家剩係用嚟update bios 同手制sw 用,平時開windows 都set 咗唔會開佢
直握式mouse打槍game 似正
大把功能應承咗都未有時間表落實 到落實又要三個月 而家變緊孤兒仔reddit都大量人吹奏緊嗰個Ben 打手多到
剩係AMD driver 同AFMF 都已經pending......
不過其實佢放返哂機背d 制比你custom set 已經叫好好,之前真係on99
都係打下過下癮就ok, 長用嘅話,個握手唔係人體工學,握到手抽筋咁
Legion只係昆下人大Mon
其他位都只係gimmick
Ally實際好多,又平過佢
掌機玩fifa pro club
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞