[拒買港行]ROG首款Windows操作系統掌上電腦! ROG ALLY[6]

840 回覆
4 Like 9 Dislike
港行水魚

介紹就唔洗點多講,希望新post係整合返實用資訊&使用心得。如果之後有重要新資訊,盡量會將佢地整合置頂。

購機心得:

1.外國貨,德亞5800港紙左右,要等。
2.港水,6000左右現貨就可以扑取。

注意事項1:強國貨係特別版win11,冇繁中
注意事項2:水貨裝完win11之後,要自己下載「繁體中文語言包」先至可以出返繁中

SSD升級篇
性價比之選一定係淘SN740,2TB。有錢可以支持港行SN740,不過貴勁多。
建議買埋2230銅片散熱器。
換完SSD可以用BIOS CLOUD RECOVERY 還完返個win11,需時幾個鐘。建議有滑鼠鍵盤,最好有埋DOCK,方便又好用。

注意事項1:拆SSD縲絲小心滑牙,最好用支靚批拆。
注意事項2:換SSD要抆走駁電池嘅插頭,記得唔好大力出奇蹟。
注意事項3:檢查BIOS日期時間是否正確,不正確會卡死係「checking」,請務必注意。

教學片https://youtu.be/DgdDugq2niI

遲啲再更新
配件篇
火牛:Gan叉電器確保最少有一個port位可以輸出100W,線材輸出都要100W。
Dock:建議買機座式,同埋最少有多3個USB位同一個上網port位可以用。
尿袋:一定要有最少獨立65W輸出。容量係睇Wh,最好買90-99Wh。

Issue篇
1.SD卡位因放在出風口附近,容易積熱。如果火力全開,同時SD卡高速讀取,持續一段時間會好可能死卡死槽。解決方法就用手動模式,風扇速度大於90%@60度,散熱明顯改善。盡量唔好放3A大作係SD卡裡面。如果真係介意嘅話就請上一頁。
2.Bios,建議直上0323,可以更加分顯示卡佔用記憶體同埋改善Docking瓦數輸出問題。

暫時諗到咁多,用電話post文又幾攰下
德馬 bf 而家4800 到, 真係有d 心動
LM
legion go 仲未ship
我8號先ship
幾號落單
前日
咁已經好快啦

我8號單
見到LEGION GO換SSD幾煩下,團火熄左...
有幾煩呀

拆6粒螺絲
撬開個殼
掛開少少黑色塊野
換ssd
認真講,算係好簡單
steam deck /ally/go, 呢3部嚟講好似go 最簡單
本來都想ALLY但GO個制概念好正 但個拆卸式應該幾快收皮
有冇師兄玩過有咩睇法?
我睇片淨係拆個殼都搞好耐,ALLY一鬆完螺絲都差唔多開到個殼...

另外GO要買2248/加ADAPTOR(唔知就咁隊張2230得唔得...我係想將用左o係ally嘅2t換過去),ALLY就2230易搵好多
ally d制可唔可以set marco咁出招?
同問
最驚好似switch咁
兩年壞一次
但勝在壞咗可以拆開拎去整 唔洗成部俾佢
2230 to 2242 adaptor 好易買到姐

唔加adaptor都裝到架,係冇得上螺絲條條fing 姐
咁易唔易甩出黎?
ally 想入坑, 求屌醒
有冇pc ?有冇ps5/xbox?
有ps5同switch, 岩岩上兩星期trade in左部xbox x 連game pass 仲未拆箱
同你差唔多情況
多你一部pc
我ally 冇記錯係開賣後早期買,話你知我買完係乜情況
開頭買ssd 同 配件搞下bios 裝下software
之後研究下部機有乜可能做同玩到乜
整完之後就開始食塵,前後大約一星期左右,呢度時間幾開心再後面就返去玩ps/pc/手機/ipad
如果你真係想出街玩pc game 就去買,但記得買個勁啲嘅尿袋,否則個零鐘冇電好冇癮
我買legion go 係為左攤係床玩pc game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞