[拒買港行]ROG首款Windows操作系統掌上電腦! ROG ALLY[6]

840 回覆
4 Like 9 Dislike
Ultra 5黎既diu Ultra 7睇怕都要6399
咁Ultra 5 定價 699鎂 開5799已經算係咁
Ultra 7 799鎂 照返呢個匯率應該6699
仲要唔好唔記得佢送埋dock 保護貼 殼 唔使你買
msi 部嘢有官方docking?
intel u 當然冇問題
問題係個內顯driver
intel u都算問題ge
因為溫度普遍比amd高
有愛就落單,無愛就睇左白老鼠先
你話台機就算啦 反正點樣放飛自我都冇問題
但nb u個watt數大家都差唔多
溫度高唔高純粹睇佢個散熱模組
intel 1260p
雙銅,25w風扇5千轉,待機都40度,打機都可以去到70幾80.
開boost, 未打機都已經成日50幾60, 打機可以去到90幾甚至100

你可以睇下d notebook tset片,notebook散熱模組點都大過掌機,相同w數下都比amd高5~10度,開boost一定長期90幾100
都出到155H你重攞兩代前嘅U比有畀好畀
40幾w都唔到70℃
https://youtu.be/4F9Gb4CTzkk
*有咩好比
同佢講都曬氣啦,佢on9到拎16吋更大散模組去講就知佢咩人啦
我比埋1260p實數,再比埋ally同u7圖佢睇都死撐爛撐
睇黎唯有用過1195g / 1260p掌機的人先明我講咩叫熱
等實機睇下評測。msi 部野冇咩gimmick, 唔會買斷市。
你自己都攞nb比 我攞你就話唔得係點
反正蘇寧寫2月7日發貨 到時咪再睇下係點
只不過係Ultra 5 125H版 應該會再慳電D
你係要攞舊兩三代嘅U嚟講我都冇計
https://youtu.be/K1b3g_8ksgE?si=2_uwlJoknl0rwliF
我攞果d起碼係測試場地溫度w數都一樣尺寸上都冇你咁大,誤差少好多。
攞舊兩三代u黎講?intel掌機有幾多你知?唔攞實際產品比你預期下會有咩表現唔通好似你咁?
你拎d咩黎?16吋?你知唔知16吋行到去50w game得70度要幾大散熱模組?隨時玩緊3~5銅管,銅管仲要粗掌機n倍,風扇大細更加唔洗講
sor MSI個部得3熱管 差過Zenbook14
用部GO開隻維京,差唔多5分鐘都未入到GAME
我有時開返death stranding 2黎玩都會load好耐
會唔會係因為更新過所以game系統認為好似第一次咁需要重新加載
佢死都要當果d散熱就係u7發揮的性能都無計
買intel可以話戰未來,因為呢個新型u arc都係第一次用,driver係未來搞得好的話,應該都會好過780m 20~30% , 前提係佢地有心機整,我用左2代Xe真係有陰影。

性能都可以透過driver搞掂,但溫度真係無可能,可能無咩人知掌機太高溫會有咩問題,cpu同mon係背貼背,散熱搞唔好,個mon好易打柴(烙印)

24.1.1正式出了,afmf第一個版本,唔知表現點呢
係咪部部amd 機都裝得先,好驚撞嘢炒車
禁檢查更新啦
有推就可以裝架啦
有寫sup 700m
或者等白老鼠都得,因為係第一個版本可能有bug

New Feature Highlights:
NEW AMD Fluid Motion Frames - boost FPS for a smoother gaming experience with frame generation technology.
AFMF improves performance by adding frame generation technology to any DirectX® 11 and 12 games on AMD Radeon™ 700M, RX 6000, and RX 7000 series GPUs for notebook and desktop platforms

AMD Video Upscale - enjoy advanced video upscale algorithm to improve video playback image quality for AMD Radeon™ RX 7000 desktop series GPUs

New Game Support
Like A Dragon: Infinite Wealth
TEKKEN™ 8

New Product Support
AMD Radeon™ RX 7600 XT

Additional Video Improvements, AMD Smart Technology Tab, and much more!

This release also contains stability improvements for end user reported issues.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞