[拒買港行]ROG首款Windows操作系統掌上電腦! ROG ALLY[6]

840 回覆
4 Like 9 Dislike
日水係咪無保?
同叉電要轉插?
一年國際保
要用轉插
https://youtu.be/qg0LU5W1uMw?si=iZZhbxtDy1PdpUBD
CLAW & ALLY....
20W前散熱表現最多差2-3度,25W就CLAW比ALLY高6-8度
至於GPU表現就.....未有新版驅動當然某程度上係差過AMD
幾個月前去E記買新加坡版三腳又兩年國際保
部機質感同性能都好唔掂,$2000都比多多
個包裝都好cheap下,好似大陸山寨機咁
msi搞乜
Msi 啲design 不嬲都比較柒,係咪冇錢請designer?今次係柒中之柒
呢個系列最on9係個電量
得手提電腦size先可以大電,7~8吋呢d win機 有個半鐘玩已經係正常
更on9的係當電池死左又無貨的話,部機某程度上等同垃圾,因為供電要透過舊電先會穩定,否則一行高w數就會自動熄機
legion go 聲稱可以bypass 電池直接usb 供電,會唔會好d
如果講電量既, 唔關呢個系列事
幾乎所有window掌機都係咁
行window就避唔開個待機垃圾
趺電unlock慢再唔係直接睡死
長遠黎講呢部野係好d, 不過我諗大廠機點都有3,5,7年可以換到電
完全唔會考慮win掌

你話玩模擬器game 手機已經大部份可以
買WIN機黎剩係玩模擬器只可以話你ON9姐....
大把人買黎係玩STEAM同ONLINE GAME
而家掌機都可以同手提電腦一樣咁大電
但問題係x86真係太食電
開機待機都5w起跳
玩indie game / 2d pixel game都食電到爆
整機功耗12w起跳

arm先係未來 0.幾w待機
待機算次要....重要的係周邊功耗、風扇.SSD.喇叭.手掣.螢幕,全部都需要電
想請教一下各位師兄 ,有沒有人加過xg mobile 4090 同一部4090 laptop 差幾遠 ? 謝謝
有無巴打用Rog玩Palworld
想問下Performance如何? 會唔會成日Hang?

其實我在Steam Deck Oled同Rog Ally爭扎緊
老實講我Steam的Game唔多 主要玩幾隻大作
之後都係玩下自己啲PC舊Game 如三國志 信長
兩部都優勢不同
Steam Deck Oled續航好同短充電時間
有睡眠Mode一開機就可以打
唔駛入Windows 再開Steam 再Load Game...
呢幾點好吸引
但機能弱係事實
畫面Rog靚過SD OLED
https://youtu.be/ju-nbIvmvOQ?si=8EeSS7-l7uKJOktK
Rog的機能同Windows相容性好吸引
同埋佢係咪今年出Rog 2
用rog玩三國志都係駁埋mon玩好啲,handheld畫面太細同埋用mouse方便啲
我開三國志9玩,一係太細,一係show唔晒全螢幕(差少少,嗰round頭一個行動,會睇唔到嗰條bar)
三國志14就似switch玩咁樣
信長之野望同palworld未試,但如果玩手掣控制嘅rpg,好似人中之龍/Tales of arise嗰啲就好正
巴打最後揀邊部?
steam deck
打算
出街手提mode 屋企就駁Mon
Rog駁Mon會否似SD咁多Bug?
無點試駁mon,所以唔知多唔多bug,三國志嗰啲我最後用返laptop玩
rog主要係坐sofa/按摩椅/床喥玩
想問玩唔玩到LoL果啲?想買部放係女朋友屋企,慳返啲位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞