[拒買港行]ROG首款Windows操作系統掌上電腦! ROG ALLY[6]

840 回覆
4 Like 9 Dislike
最緊要都係唔好開cpu boost
我部ayaneo 2s 玩an機模擬器時開左會66度,ssd會52度,tdp去到27~28w(未計整機功耗)
熄左boost會42度,ssd 45度,tdp得9~10w(未計整機功耗)
呢2年都應該無閒錢買玩具,同埋都有部2s係手
買就一定買最top 64g 4t
得60Hz?
60hz夠啦,掌機120hz根本浪費,有幾多game行到120?
有好過無,我可以唔用120hz,但唔可以無呢個功能
大把橫向platform game 有條件破百。get 唔到點解國機要衝到咁大Ram
夠? 咁手機做咩要120...
開到盡,game行唔到/行到你都只係浪費緊d電
掌機現階段60fps & 60hz已夠,再多只係浪費
手機120都唔係下下用得到,你咪開監控睇下你幾時用盡120,同樣地長期開120都係浪費緊d電
其實大家買完有冇拎過出街玩
我自己就試過食lunch/搭車玩陣,但其實好難投入
最後發覺臨瞓前喺床玩先至叫享受到樂趣
https://youtu.be/Zurc1zocqS4?si=qBTZ9akfB_eLJG15
你咪睇下120定60會好D囉
你自己都可以測試下60同120各玩GAME可續航幾耐

手機120係因為使用上好少會達120 (即使係打機)、所以你會覺得用電量根本唔多
就算我部ROG PHONE開盡120,都唔會用得晒、開到120仲會變色
都唔係嘅 120hz + 60fps 都可以減低input lag
但當然無120hz + 120fps咁有效

家陣返工用呢套幾好
係收埋果下煩d
以往手提電腦合埋就ok, 依家要分幾件,仲有個dock
個公司dock、mouse同keyboard都唔駛收,淨擺公司

拎返屋企部野插dock直接當主力用
巴打公司咁開明?
邊個話120無用?
嚟緊新driver連mh world都上到120
你講的應該係AFMF
目前應該仲係測試&開發,ALLY / 7840U之類的機都有方法可以裝到
目前第3方測FPS軟體好似仲未支援,所以裝完測到FPS唔高係正常的
https://www.youtube.com/watch?v=M5Yv17UfgdY
平過Ally 2舊水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞