台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike
外牆上的竹棚讓人感覺很不穩

竹棚都唔知幾穩陣
鬼佬想學都學唔到

https://www.youtube.com/watch?v=HZvifGuo-gE
51:05
唔安全?
利申: 好憎蝗

真係希望大陸大膽D武力收番台灣

到時班港豬先發現由香港市移民去台灣市.

一齊仆街最開心,台狗哭哭~!
睇完篇文就知台仔無做足功課就去香港玩啦
澳牛係人都知你入得去食就係食啲侍應既閪同埋快 澳牛班友見你講普通話 理撚得你台灣定蝗咪閪多兩錢重 食澳牛想有好態度真係ff 啲旅遊文章無介紹澳牛既閪咩?
台灣人既收入水平去香港呢啲高消費地方自然覺得貴 台灣食碗魯肉飯可能十幾蚊 係香港無五十都落唔到樓 去得香港就預左啦 唔通去日本見壽司1000yen一件嫌貴返黎呻咩
班台仔最撚鍾意吹捧自己踩低人地

去撚過日本未, 唔講咩1000 YEN壽司,你死去道頓掘食果間什麼大起水產迴轉壽司,平均每碟 100-300 YEN左右,包你唔想食香港啲垃撚圾

咪撚玩啦,香港人邊撚個未去過日本啊
你都識講道頓掘,咁請問個頭之外大阪仲有咩玩?環球影城?天守閣?
數埋咪又好撚悶

咁做足功課,梗係去京都坐下小火車,嵐山啲寺(好多無咩人去既都好好睇)

清水寺就咪撚去,成班大媽係度洗閪

正如去香港梗係去大澳,赤柱

你要拉京都入黎既話(雖然真係通常會一齊玩)
咁講香港都要拉埋澳門入黎架wo

學佢咁講 行道頓 心齋橋咪又係港人指定景點之一 同埋我重點係想講 你去得外國 你就要預左當地消費同你台灣唔同 去之前唔做功課係佢地on9 壽司我用黎做例子姐 唔使咁串既 隔離黑門市場幾千yen食河豚添 你又要拎全國都有既大丸水產比較 咁唔通去到黑門食完野又係度屌好貴咩 唔使一句得埋黎話去撚過日本未既
去澳牛冇人幫到你wo
唔好撚黎la
對自已人已經差何况對foreigns
睇完篇文就知台仔無做足功課就去香港玩啦
澳牛係人都知你入得去食就係食啲侍應既閪同埋快 澳牛班友見你講普通話 理撚得你台灣定蝗咪閪多兩錢重 食澳牛想有好態度真係ff 啲旅遊文章無介紹澳牛既閪咩?
台灣人既收入水平去香港呢啲高消費地方自然覺得貴 台灣食碗魯肉飯可能十幾蚊 係香港無五十都落唔到樓 去得香港就預左啦 唔通去日本見壽司1000yen一件嫌貴返黎呻咩
班台仔最撚鍾意吹捧自己踩低人地

去撚過日本未, 唔講咩1000 YEN壽司,你死去道頓掘食果間什麼大起水產迴轉壽司,平均每碟 100-300 YEN左右,包你唔想食香港啲垃撚圾

咪撚玩啦,香港人邊撚個未去過日本啊
你都識講道頓掘,咁請問個頭之外大阪仲有咩玩?環球影城?天守閣?
數埋咪又好撚悶

咁做足功課,梗係去京都坐下小火車,嵐山啲寺(好多無咩人去既都好好睇)

清水寺就咪撚去,成班大媽係度洗閪

正如去香港梗係去大澳,赤柱

你要拉京都入黎既話(雖然真係通常會一齊玩)
咁講香港都要拉埋澳門入黎架wo

學佢咁講 行道頓 心齋橋咪又係港人指定景點之一 同埋我重點係想講 你去得外國 你就要預左當地消費同你台灣唔同 去之前唔做功課係佢地on9 壽司我用黎做例子姐 唔使咁串既 隔離黑門市場幾千yen食河豚添 你又要拎全國都有既大丸水產比較 咁唔通去到黑門食完野又係度屌好貴咩 唔使一句得埋黎話去撚過日本未既

根本台仔死窮鬼
一見台仔屌香港野貴就覺得好on9
打返個6折比你你都覺得貴架啦
香港有好多自然景觀, 地質奇觀佢地呢啲才疏學滲嘅井底蛙點會識欣賞呀...
佢唔理大把日本人, 外國專登嚟香港行山添呀
係呀
中國咁失禮你
你唔好再黎
香港唔歡迎ni
台灣網友林先生日前在台大「批踢踢」(PTT)貼文,指自己上月底首次到香港旅遊,心中對香港的幻想破滅,「我沒有想到可以比台灣髒和舊,感覺路上到處都是危樓在整建,冷氣機滴水滴整條街是怎樣?」他說,中環完全悶熱,一點風都沒有,「走在路上感覺會窒息」。而街道上紅綠燈急促的聲音,也讓他感到煩躁。林先生在發帖寫道:「有沒有香港很難玩的八卦?我第一次出去玩第一天就想回家的。」

28歲的林先生表示,他和友人於上月31日從高雄小港國際機場出發到香港,整個旅程僅有3日時間,其中第二日前往澳門一日遊。林先生坦言雖然實際僅留港兩日,但種種問題卻讓他對香港印象不佳。首先,他一下飛機,酷熱天氣就讓他吃不消,入住尖沙嘴區的飯店後,雖然看到無數高樓大廈,但也看到許多舊樓正進行整修,外牆上的竹棚讓人感覺很不穩,而大廈冷氣機滴水更是擾人不堪。

林先生透露,自己曾到佐敦一家無數遊客到訪的餐廳用餐,但服務生差強人意的服務,讓他對香港印象扣分:「我們對菜色有問題,服務生匆匆回應便走開。這或是他們有太多客人要應付吧。」林指香港連行人過路燈都發出急促聲音,讓人無法輕鬆,也是令他對此次旅途印象不佳的原因。

香港有無數百貨公司,但對於林先生來說卻沒有太大吸引力:「台北也有許多名店或百貨公司。」不過到上環元創方一遊,林先生卻大讚,因為感受文化藝術氣息,讓他留下深刻印象。林先生還說香港地鐵很方便,為香港加分。如以10分為滿分,他此次給香港的只有6分。

對於留言引發網友熱議,林先生並未感到不開心,只有點點意想不到的迴響而已。他還說有機會一定會再到香港逗留更長時間,希望到女人街及黃大仙祠,不過可能會選擇秋天或冬天。(大陸中心/綜合外電報導)

澳牛?

Ip 都唔洗check
其實我自己都唔知可以有咩地方玩
葵廣,行山,太安樓
台狗窮就唔好出黎獻世啦
只能講香港頂唔順咁多遊客,sorry
好撚憎鳩死台狗
成日話自己係講國語嘅日本人
好撚憎鳩死台狗
成日話自己係講國語嘅日本人

台灣最美的風景是人

澳牛其實有d好有禮貌
冇計,台仔黎到香港又講普通話又過度活躍咁款,啲服務業好難唔認錯佢地係大陸佬
其實可以唔好黎冇人care

已經人多到行唔到 唔好黎都真係無所謂
笑撚死 呢個post啲人仲未醒 香港比支那搞到淪為2線城市 仲係到打飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞