台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike

你俾左d例,咁我拎LA黎講啦
LA有乜好去?要食野我黎香港食點心,去日本食拉面唔好?
講揸車一兩粒鐘有景色要睇景我去西藏唔好?睇夜景我上太平山唔好?
shopping我去東京唔好?
正一垃圾地方

LA 有好多 Michelin 日本餐廳
同啲中餐未必比香港差
有人話 LA 唐人街好食過香港

講名店 theme park LA 都好多
Theme park 又有Universal studio Disneyland (大過香港好多)

Grand Canyon 就遠啲要八個鐘車
但你可以揸四個鐘去 Vegas 食好嘢住豪睇 show 夜生活 scenic flight from LV to Grand Canyon 都好方便

La 去 Yosemite 都係四個幾鐘
可以考慮去埋 SF

近 LA SF LV 可以玩到一至兩星期
租架車可以去到好多地方

香港一個星期你會點分
定上埋大陸去埋台灣

我要食日本餐廳請問要去日本定去LA米芝蓮呢
仲有點解一定要規定人揸車,唔揸又點計?
成八粒鐘車程你都好拎黎講
其實你黎香港飛日本連機場過關都唔駛八粒鐘添
去澳門快過你去LV(當然澳門比唔比得上LV又另一回事)
下下都揸幾粒鐘車
人地四日三夜個D點算好 ?

利申︰其實我未去過LA都覺得去LA應該好撚正
不過我學尻你逐樣拆開黎睇

我唔係拆開嚟講
我係話香港呢啲都係二線嘢唔夠令人會因為呢啲嘢特登嚟香港
我係話香港比其他地方冇特色唔會話特嚟香港玩
特別香港比鄰近地區貴咁多
頂多係轉機停

唔好以為你話自己無拆開黎講就真無無先得架
上面大大段留言同埋一堆巴打睇到曬啦大佬 你咪咁痴線啦

我係話香港你拎乜同其他地方比都係屬二線
條友連萬宜水庫都拎嚟講你又唔講

你拎哂人哋既頂級野比,乜都變二線啦

我係講緊有乜會 motivate 到人想嚟一個 destination

有人想睇 museums 文化嘢睇山睇景夜生活 etc
我係話香港除咗夜景外冇乜嘢 draw 到人會特意嚟香港
你去 trip advisor things to do 都冇話有夜景呢一欄
啲人會係去泰國順道遊香港
冇聽過呢邊啲鬼話去香港順便去邊去邊

題外話佢地覺cx 好正
咁同 united delta 比的確

我咪話特色係嗰個地方俾人既印象
你拆開完覺得冇
唔代表遊客都會覺得冇,明唔明
條林先生係邊位呀,完全唔明佢嘅所謂意見有咩咁值得討論

玻璃心

覺得佢嘅意見唔夠權威都係玻璃心

咁任何討論一句玻璃心已經ko人啦

就係觸動神經先咁大迴響
其實佢講嘅咪同呢度求其一個講一樣
鬼佬去旅行就係去感受其實國家真實嘅一面,去發掘當地嘅未知,體驗當地人嘅生活

你台灣人就成個西方閪咁,同自己唔同就第一日就返屋企 , 咁你成世屈你台灣算把啦
我沒有想到可以比台灣髒和舊,感覺路上到處都是危樓在整建,冷氣機滴水滴整條街是怎樣?

YES,去到邊都滴濕頭,on99
聽到你講國語以為你係大陸人都唔會友善對你,除非你講明來自台灣

不過都聽得出口音既
唔好話口音態度同衣著都分到

不過事實而家香港真係無野玩

依家講明台灣都唔對佢有咩分別
講國語都是支那
香港咁多支那人,自己係香港人都一放假就去旅行啦
仲留喺香港同支那人逼餐死咩
我覺得佢哋講得勁好啱
早多10年嘅香港同而家嘅香港真係好大分別
香港真係俾人玩殘咗
屌返臺灣不如反省下香港事實上係咪真係越嚟越差

香港人開始大陸化
永遠比人話唔好
只會第一時間人生攻擊返對方既不是
而唔係諗方法改善自身

香港number one

搵人轉個個國家再出post啦
日本遊客呀 美國呀, 德國呀

好睇過睇大陸人玻璃心

我由一開始已經預左你會咁講,所以我係話唔計大陸人
一個城市,直接讓你扣晒成個單一最大來源地
2016全年仲淨一千三百幾萬人次旅客,仲唔撚夠多 ?

Business or leisure 係嚟玩定轉機順道玩先?

用返所謂 elevator speech
30秒講嚟香港有乜好玩你會講乜

我一直都話 特別係由美國嚟嘅
香港轉機去其他地方會值得停一兩日
但唔值作為一個你個行程最主要嘅 destination
因為香港祇係一個好貴冇乜文化特色嘅大城市

你有朋友外國啤你會帶佢去邊玩?
會叫佢買乜特色手信

貼返前幾頁我既reply

大路
The peak,tst harbour,兩個theme park,廟街,西洋菜街,蘭桂坊,中環摩天輪,加兩至三個商場,差唔多夠個typical 4日3夜trip
可以加多個長洲/南丫島什至大澳,又夠頂一日
自然風光行山行到你痴撚線都得,不過我明一般旅客未必會行山,呢個暫時唔講
去沙灘有唔少鬼佬旅客真係會抽一日去,呢個又大把選擇
對日韓東南亞等就去赤柱/愉景灣幾好,有d歐陸小鎮feel
其他乜柒濕地公園,PMQ,tst堆博物館,鯉魚門海鮮等等不能盡錄
會展基本上365日都有野睇,加埋不定時既維園各種展覽睇撞唔撞啱係心水

呢度係我諗都唔駛諗就求其講到,我諗30秒夠啦掛
睇睇下發現原來仲有天壇大佛,寶蓮寺個d未講

要砌一定有得砌
咁西雅圖都係一個好嘅旅遊地方

唔好去 LA SF 去西雅圖玩啦

香港有頂級夜景
西雅圖有咩

頂級公司
Amazon Microsoft campus
Boeing field
Sleepless in Seattle
Port for Alaska cruise
學你咁數都有好多喎
等我搵返個市中心行到去嘅氹仔先

根本你就係用自己標準套落外國人既身上
然後話冇特色,唔夠砌

我咪外國人囉
我小學就過咗嚟美國同啲鬼一齊大
同佢哋一齊做嘢 仲要做 hospitality
我都係講返一個美國人眼中嘅香港
美國都有嘅嘢我唔會返香港體驗
大自然哩呢邊仲多仲近仲方便
就係問你哋有乜牡色除咗夜景真係冇乜
香港啲 Theme parks 同美國比細好多
海灘去 Hawaii LA Miami 仲方便仲靚
你話赤柱 大佛 廟街旺角咪就係呢啲
但真係一兩日 同埋附上嘅泰國對佢地更有吸引力
以前佢哋會去黃金買電腦嘢但而家網上都好方便

用外國人眼嚟睇
香港真係冇乜吸引力

我係講緊有乜會 motivate 到人想嚟一個 destination

你去 trip advisor things to do 都冇話有夜景呢一欄

題外話佢地覺cx 好正

太平山夜景,你自己都答左
真正motivate到人黎既一樣就夠
一兩樣殺食既,再搭一堆作為配菜
你唔駛理乜柒trip advisor點講,事實係作為旅客黎到香港
搭纜車上The peak睇夜景係must do黎

係嚟到香港所以上太平山
定因爲太平山而嚟香港先

我由一開始已經預左你會咁講,所以我係話唔計大陸人
一個城市,直接讓你扣晒成個單一最大來源地
2016全年仲淨一千三百幾萬人次旅客,仲唔撚夠多 ?

Business or leisure 係嚟玩定轉機順道玩先?

用返所謂 elevator speech
30秒講嚟香港有乜好玩你會講乜

我一直都話 特別係由美國嚟嘅
香港轉機去其他地方會值得停一兩日
但唔值作為一個你個行程最主要嘅 destination
因為香港祇係一個好貴冇乜文化特色嘅大城市

你有朋友外國啤你會帶佢去邊玩?
會叫佢買乜特色手信

大路
The peak,tst harbour,兩個theme park,廟街,西洋菜街,蘭桂坊,中環摩天輪,加兩至三個商場,差唔多夠個typical 4日3夜trip
自然風光行山行到你痴撚線都得,不過我明一般旅客未必會行山,呢個暫時唔講
其他乜柒濕地公園,PMQ,tst堆博物館,鯉魚門海鮮等等不能盡錄
會展基本上365日都有野睇,加埋不定時既維園各種展覽睇撞唔撞啱係心水

要砌一定有得砌

香港有頂級夜景
西雅圖有咩

頂級公司
學你咁數都有好多喎

然後話冇特色,唔夠砌

我咪外國人囉

用外國人眼嚟睇
香港真係冇乜吸引力

我補充
根本你就係用自己標準套落「所有」外國人既身上
連登仔每日屌緊狗鐵壞車,邊到又塞爆,新成脫班,北區出九龍越黎越耐,容納唔到單車,機場不進則退,地鐵網絡冇東西發展,但同時會係旅遊or踩港post到盛讚香港交通好正

連登仔咪又係支那種
人前人後雙重標準

你俾左d例,咁我拎LA黎講啦
LA有乜好去?要食野我黎香港食點心,去日本食拉面唔好?
講揸車一兩粒鐘有景色要睇景我去西藏唔好?睇夜景我上太平山唔好?
shopping我去東京唔好?
正一垃圾地方

LA 有好多 Michelin 日本餐廳
同啲中餐未必比香港差
有人話 LA 唐人街好食過香港

講名店 theme park LA 都好多
Theme park 又有Universal studio Disneyland (大過香港好多)

Grand Canyon 就遠啲要八個鐘車
但你可以揸四個鐘去 Vegas 食好嘢住豪睇 show 夜生活 scenic flight from LV to Grand Canyon 都好方便

La 去 Yosemite 都係四個幾鐘
可以考慮去埋 SF

近 LA SF LV 可以玩到一至兩星期
租架車可以去到好多地方

香港一個星期你會點分
定上埋大陸去埋台灣

下下都揸幾粒鐘車

我唔係拆開嚟講
頂多係轉機停

題外話佢地覺cx 好正

夜景可以參考Hong Kong Skyline
https://en.tripadvisor.com.hk/Attraction_Review-g294217-d2482919-Reviews-Hong_Kong_Skyline-Hong_Kong.html

另外,Lonely Planet 其實有推介過地質公園,當中包括萬宜水庫,佢地Top Choice仲有荔枝窩,相信連香港人都冇咩去過
https://www.lonelyplanet.com/china/hong-kong/attractions/a/poi-sig/355975
我覺得佢哋講得勁好啱
早多10年嘅香港同而家嘅香港真係好大分別
香港真係俾人玩殘咗

外國月亮特別圓呀
Ptt咪台灣嘅高/連登
去到現實台灣人同香港人咪又係friend過夾band

下下都揸幾粒鐘車

我唔係拆開嚟講
頂多係轉機停

題外話佢地覺cx 好正

夜景可以參考Hong Kong Skyline
https://en.tripadvisor.com.hk/Attraction_Review-g294217-d2482919-Reviews-Hong_Kong_Skyline-Hong_Kong.html

另外,Lonely Planet 其實有推介過地質公園,當中包括萬宜水庫,佢地Top Choice仲有荔枝窩,相信連香港人都冇咩去過
https://www.lonelyplanet.com/china/hong-kong/attractions/a/poi-sig/355975

我係指冇一個 category 講夜景

唔知 Reddit 嘅外國有乜vastly overrated 景點香港有乜上榜呢
原來咁多連登仔思想同韓國一樣
香港永遠係最好! 香港世界第一! 泡菜話最難聽! 台灣人最井底之蛙!
我入嚟睇玻璃心
原來咁多連登仔思想同韓國一樣
香港永遠係最好! 香港世界第一! 泡菜話最難聽! 台灣人最井底之蛙!

香港人有韓國人咁愛國就好呀
個國係指香港呀
井底窮台狗真係唔好黎
盲人訊號唔知係乜
澳牛要服務態度
真係蠢撚到

大路

要砌一定有得砌

香港有頂級夜景
西雅圖有咩

頂級公司
學你咁數都有好多喎

然後話冇特色,唔夠砌

我咪外國人囉

用外國人眼嚟睇
香港真係冇乜吸引力

你真係得意
你憑咩代表全體美國人?更遑論外國人?
因為"你同你身邊美國人"咁覺得?
我俾晒數字你唔計大陸人香港都極多外國旅客
頭先上埋旅發局查,平均黎stay接近4日唔係你講個d一兩日

你係咁點解唔去呢度唔去個度冇用架wo
事實就係好多人黎左呢度

好多人嚟香港係因為 mice
所以先會咁耐
旅遊發展局係好難分開水貨客 mice business 同 leisure
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞