台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike
台狗 台灣係垃圾地區
ok 原來係美藉 但都係外人
外藉既支那人唔該上支那論壇
唔係香港本土 同時又處處踩港既
同放棄港人身份冇分別

連登多人屌香港
但好多都係因為經歷緊去屌
而唔係比你d外人呀 支那人呀去屌
屌香港 你地外人係未有資格

你咪叫連仔鎖ip限香港人上囉
全場最on9就你
邊個屌香港都要你批准講資格

好惡
之前就屌澳門人上咩高/連登
"自己有個澳門高登FB就返去圍爐喇"
分分鐘係提子人地每年派錢
而家連其他地方都唔比上
笑死, 明明正評遠多於負評

但啲回應 就一味鬧踩港撚踩港

班護港豬, 連負評都唔夠膽畀呀

連登仔就係咁
成日屌鳩其他國家 講到香港世界第一
香港的確算好
但明明人地講事實 香港依家係點大家心知肚明啦
班人死都要盲撐 郁少少就話人踩港 on99
香港值等去既地方大部份都比支那人佔領 仲值得去咩

佢地蝗蟲心目中值得, 唔等於係值得
佢地心目中只有商場名店掃水貨
又唔見地質公園, 郊野公園佢地會行得多?

好多蝗落黎既目的係買平野 十年前買袋買錶 強國貴好多 而家買日常用品 貪有保證食唔死人

郊野公園好花時間同腳骨力
除非本身得閒又有足夠體力
一般正常旅行都好少行山
最多搭昂坪360已經當郊遊一次
但佢真係講得好啱 去過台灣之後 覺得香港真係除左啲夜景光污染之外 真係完全諗唔到有乜係講得上係好 已經唔好講好多野已經係變得好差

細路你幾多歲呀
變到好差係指邊d
台灣睇到d咩

唔好講野冇乜內容

猛咁吹奏香港嗰啲去過幾多地方有冇喺外國生活過?
你可能對香港有感情
或者你溫水煮蛙睇唔到香港作為一個旅遊點係越來越差

我每隔幾年返一年香港 真係次次差咗
香港人啲英文程度真係越來越差
你話普遍好過日本 但其實你去東京大阪唔差太遠
你去偏遠少少會有英文非常好嘅人 主動走嚟幫你

你話香港美食
上邊都講咗有返咁上下香港人口地方中餐唔比香港差
嘢食又貴 而家啲嘢好多都中央廚房分造
又係連鎖嘢多
唔係冇值得去嘅餐廳 但其實唔覺香港特別多特色嘢食
話乜飲茶點心 我上溫哥華食到嗰啲唔比香港差

買嘢又係千篇一律嗰堆嘢
個個商場差唔多 啲嘢又唔平款又唔係特別多
一興就成個場都係嗰堆嘢

香港啲所謂博物館真係得啖笑啦

繼續搵訪港人數打飛機
香港越來越冇特色冇 identity

周圍其他地方仲抵玩
香港停一兩晚都 ok 嘅
話香港多嘢玩 你熟地方的確要搵嘢玩唔難
但去邊你熟個地方大都一樣 但值唔值得旅客留先?

香港冇乜特色小店 文化嘢會令人好想再嚟

仲未有人答香港買乜做手信好
係咪老婆餅?
磁石?

巴打好波
完全唔明班友做乜鳩 明眼人都睇得出香港越黎越差
比人評論兩句都接受唔到 所以先會唔識進步
香港越黎越差,同香港完全冇野玩係兩回事,咁都唔反駁得?
証明港共政府成功 成功令香港只有走水貨既價值,正如澳門只有叫雞洗黑錢價值
香港都有佢嘅特色嘅,
好似夜景,
喺文化中心直望彌敦道嘅霓虹光管街招,
咁窄嘅馬路,但係全部雙層巴士,
電車,維港等等。。。
全部殺死大把菲林。
但佢真係講得好啱 去過台灣之後 覺得香港真係除左啲夜景光污染之外 真係完全諗唔到有乜係講得上係好 已經唔好講好多野已經係變得好差

細路你幾多歲呀
變到好差係指邊d
台灣睇到d咩

唔好講野冇乜內容

你可能對香港有感情

你話香港美食
又係連鎖嘢多

買嘢又係千篇一律嗰堆嘢
一興就成個場都係嗰堆嘢

繼續搵訪港人數打飛機

周圍其他地方仲抵玩

係咪老婆餅?
磁石?

巴打好波

香港進唔進步係睇個政治制度,社會制度
唔係啲星斗市民接唔接受意見
再者香港俾大陸控制=/=香港冇特色
上面D wade既不論數據,景點都已經羅列哂出黎,不過係有人睇到扮盲唔姐唔係講你

細路你幾多歲呀
變到好差係指邊d
台灣睇到d咩

唔好講野冇乜內容

你可能對香港有感情

你話香港美食
又係連鎖嘢多

買嘢又係千篇一律嗰堆嘢
一興就成個場都係嗰堆嘢

繼續搵訪港人數打飛機

周圍其他地方仲抵玩

係咪老婆餅?
磁石?

巴打好波

上面D wade既不論數據,景點都已經羅列哂出黎,不過係有人睇到扮盲唔姐唔係講你

評㧗再比意見同盲踩係兩回事

屌你老母,依家都唔知係咪小學雞同中學生多,個撚個以為踩多啲就會變好,你屋企咪教到你咁嘅衰樣唔撚識欣賞囉。

正確做法係要指出不足之處再比意見呀嘛,係到盲踩嘅通常係冇乜腦嘅人先會做
同埋有人話玩貴d既話就唔會去香港
咁你係咪每次去旅行都去死一度呀
「消費高,享受低,服務差」
PTGF

連登仔就係咁
香港的確算好

呢頭笑9印度佬 伊斯蘭教
個頭比人笑就起晒鋼

連登仔就係咁
香港的確算好

呢頭笑9印度佬 伊斯蘭教
個頭比人笑就起晒鋼

班友同大陸個種玻璃心其實一撚樣

屌你老母,依家都唔知係咪小學雞同中學生多,個撚個以為踩多啲就會變好,你屋企咪教到你咁嘅衰樣唔撚識欣賞囉。

正確做法係要指出不足之處再比意見呀嘛,係到盲踩嘅通常係冇乜腦嘅人先會做[/quote]
盲踩即係毫無根據? 你想要乜意見?
做好啲保育? 唔好去殖?
叫啲人學好啲英文?

咁算唔算有意見? 定又話呢啲係政府所管無能為力?
咁泰國政局動盪係咪又係平民無能無力所以冇問題?
咁港獨係咪又無能為力?

我香港出世, 拎BNO 之後美國護照冇拎過中國特衰, 但一講香港就畀人話支那

我講我作為遊客感受 話香港祇不過係去亞洲一個站. 冇特色令到有人會特登嚟香港 係事實喎

你哋就一味拎入境人數嚟丁 做HOSPITALITY 都知呢啲數據水份高唔夠參考價值 你問我點計, 我咪話而家多數轉用 NPS.. 因為除咗 QUANTITY, QUALITY 更重要 你哋又唔理?
http://www.tourism.gov.hk/english/statistics/statistics_perform.html

同我講數據... 佢個數據講咗啲乜? 3.3 日 STAY... 我見唔到佢講嘅 4 日.
原來可以咁ROUND UP
拋個數字出嚟, 就話仲有好多人嚟 但啲人嚟做乜, 用幾多錢?

2016 同 2016比, 主要數據全跌喎
spending 跌8.8%
inbound 跌10%

不過其他國家INCOMING 好似有升... 都算係好事

再睇
http://www.scmp.com/business/article/1913489/new-tourism-survey-ranks-hong-kong-seventh-asia-drawing-83m-offshore
但啲人嚟香港唔消費... 點解呢? 係探親, 返工有PER DIEM 定吸引到啲低質旅客? 台灣物價低, 但用嘅錢反而仲多?

定啲人嚟香港露營呀?

http://reports.weforum.org/travel-and-tourism-competitiveness-report-2017/
再講研究 香港排名的確唔錯 有11
但你睇真啲香港啲分點嚟?
基建, 治安, 營商環境 香港好高分

但啲乜低分呢?
PRICE COMPETITIVENESS
TOURISM INFRASTRUCTURE
ENV SUSTAINABILITY
CULTURE RES. ETC.
仲有係INTERNATIONAL OPENNESS . 居然排得咁後?

即係香港配套好 做MICE 一流
但其實冇乜其它CHARM

咁... 同我上邊講有乜唔同?

仲有. 留意返台灣, 日本, 個REPORT
香港個旅客人數多但個PER CAPITA GPD CONTRIBUTION 係低好多

你哋成日執住邊度邊度有乜好話我斬件
但我係問你香港個BRAND 係乜...
講自然環境有NZ 有CANADA
講陽光海灘有MEXICO CUBA HAIWAII
香港個VALUE PROPOSITION 係乜先?
大都會? 夜景? 不眠都會? 半個鐘市區上山?
夜景OK... 但係咪真係

其實外國人眼中香港中西文化交滙係一大賣點
傳統小店 殖民建築 一個識講英文嘅中國.. 係有一定吸引力

但香港做啲乜?
啲小店變 CHAIN, 舊街重建得面目全非. 殖民嘢一樣一樣少. 啲人英文越來越差
其它地方進步 香港就倒退

香港冇咗個IDENTITY
我話, 因為香港冇乜獨特嘢 有特別想做嘅, 有好多其它選擇 你就話香港乜都有啲
我去旅行, 正如你哋話, 唔係去一次. 我唔會話日本一次睇紅葉又睇SAKURA
與其去做10 件次等嘢.. 點解唔分幾次去?
唔同GREAT BARRIER REEF GREAT WALL AURORA LIGHT 呢啲令人DREAM ABOUT 嘅嘢
http://www.scmp.com/magazines/post-magazine/travel/article/1962471/look-past-reasons-fewer-tourists-visit-hong-kong

同你講出呢樣嘢就話我踩香港

唔係話香港唔值得嚟... 只係話有美國人, 我唔少同事都去過香港
都覺得香港係一個好貴大都會... 但冇乜重遊價值.. 唔會特登去

每次返香港覺得香港越來越大陸化
我原本以為係個社會啫...

原來首先係網民

正確做法係要指出不足之處再比意見呀嘛,係到盲踩嘅通常係冇乜腦嘅人先會做

盲踩即係毫無根據? 你想要乜意見?
做好啲保育? 唔好去殖?
叫啲人學好啲英文?

咁算唔算有意見? 定又話呢啲係政府所管無能為力?
咁泰國政局動盪係咪又係平民無能無力所以冇問題?
咁港獨係咪又無能為力?

我香港出世, 拎BNO 之後美國護照冇拎過中國特衰, 但一講香港就畀人話支那

我講我作為遊客感受 話香港祇不過係去亞洲一個站. 冇特色令到有人會特登嚟香港 係事實喎

你哋就一味拎入境人數嚟丁 做HOSPITALITY 都知呢啲數據水份高唔夠參考價值 你問我點計, 我咪話而家多數轉用 NPS.. 因為除咗 QUANTITY, QUALITY 更重要 你哋又唔理?
http://www.tourism.gov.hk/english/statistics/statistics_perform.html

同我講數據... 佢個數據講咗啲乜? 3.3 日 STAY... 我見唔到佢講嘅 4 日.
原來可以咁ROUND UP
拋個數字出嚟, 就話仲有好多人嚟 但啲人嚟做乜, 用幾多錢?

2016 同 2016比, 主要數據全跌喎
spending 跌8.8%
inbound 跌10%

不過其他國家INCOMING 好似有升... 都算係好事

再睇
http://www.scmp.com/business/article/1913489/new-tourism-survey-ranks-hong-kong-seventh-asia-drawing-83m-offshore
但啲人嚟香港唔消費... 點解呢? 係探親, 返工有PER DIEM 定吸引到啲低質旅客? 台灣物價低, 但用嘅錢反而仲多?

定啲人嚟香港露營呀?

http://reports.weforum.org/travel-and-tourism-competitiveness-report-2017/
再講研究 香港排名的確唔錯 有11
但你睇真啲香港啲分點嚟?
基建, 治安, 營商環境 香港好高分

但啲乜低分呢?
PRICE COMPETITIVENESS
TOURISM INFRASTRUCTURE
ENV SUSTAINABILITY
CULTURE RES. ETC.
仲有係INTERNATIONAL OPENNESS . 居然排得咁後?

即係香港配套好 做MICE 一流
但其實冇乜其它CHARM

咁... 同我上邊講有乜唔同?

仲有. 留意返台灣, 日本, 個REPORT
香港個旅客人數多但個PER CAPITA GPD CONTRIBUTION 係低好多

你哋成日執住邊度邊度有乜好話我斬件
但我係問你香港個BRAND 係乜...
講自然環境有NZ 有CANADA
講陽光海灘有MEXICO CUBA HAIWAII
香港個VALUE PROPOSITION 係乜先?
大都會? 夜景? 不眠都會? 半個鐘市區上山?
夜景OK... 但係咪真係

其實外國人眼中香港中西文化交滙係一大賣點
傳統小店 殖民建築 一個識講英文嘅中國.. 係有一定吸引力

但香港做啲乜?
啲小店變 CHAIN, 舊街重建得面目全非. 殖民嘢一樣一樣少. 啲人英文越來越差
其它地方進步 香港就倒退

香港冇咗個IDENTITY
我話, 因為香港冇乜獨特嘢 有特別想做嘅, 有好多其它選擇 你就話香港乜都有啲
我去旅行, 正如你哋話, 唔係去一次. 我唔會話日本一次睇紅葉又睇SAKURA
與其去做10 件次等嘢.. 點解唔分幾次去?
唔同GREAT BARRIER REEF GREAT WALL AURORA LIGHT 呢啲令人DREAM ABOUT 嘅嘢
http://www.scmp.com/magazines/post-magazine/travel/article/1962471/look-past-reasons-fewer-tourists-visit-hong-kong

同你講出呢樣嘢就話我踩香港

唔係話香港唔值得嚟... 只係話有美國人, 我唔少同事都去過香港
都覺得香港係一個好貴大都會... 但冇乜重遊價值.. 唔會特登去

每次返香港覺得香港越來越大陸化
我原本以為係個社會啫...

原來首先係網民[/quote]

補充
就係每幾年先返香港一次覺得個轉變係越來越差
你哋繼續畀人溫水煮蛙話乜事都冇係我哋盲踩啦
我住香港唔係住得好耐, 本來都有啲心痛

但住緊嘅人話冇問題... 咁我估係我諗多咗

你哋繼續馬照跑, 舞照跳... 希望可以跳到2047

補充

講緊旅遊你又拉去講政治 香港政治愈黎愈差係人都知 唔需要你講

香港係一個城市 你又走去拉埋d國家黎比

問你亞洲有乜城市比香港好又選揀性失明

真係龍門任你搬,我就去過好多亞洲城市同國家

依家住係外國,我真係睇唔出香港有乜比唔上佢地喎

補充

講緊旅遊你又拉去講政治 香港政治愈黎愈差係人都知 唔需要你講

香港係一個城市 你又走去拉埋d國家黎比

問你亞洲有乜城市比香港好又選揀性失明

真係龍門任你搬,我就去過好多亞洲城市同國家

依家住係外國,我真係睇唔出香港有乜比唔上佢地喎

唔知點解佢哋好中意標籤「撐」港=樂於溫水煮蛙,講到全部人都變成踩港撚既話就可以香港獨立咁

你個數字3.3係全部overnight既average
大陸客平均stay3.2日,佔全體成七成幾,梗係拉到個數得返3.3
頭先計人數個陣同你刪走大陸客,而家呢度唔駛刪返走 ?
搵埋各地旅客係stay幾日俾你睇

你D美國同事stay一兩日代唔代表到整體美國人,你自己睇

仲有頭先同你講左扮睇唔到
而家係討論緊香港作為一個旅遊地點既吸引力
係講緊2017年既香港同2017年既其他地方既對比
香港各方面比以前好左定差左,政府做左D咩
都係同個討論主題完全無關

有咩殺食,答左你夜景,至少答左你六七次
你話「夜景OK... 但係咪真係」到底算點?即係係定唔係?
好奇怪既係人地講左,你將人地提一次夜景都OK,但轉個頭又當人冇講過咁再質香港冇「BRAND」,即係乜野意思?

至於分析,配套好就已經係一大優勢
理得你MICE又好乜都好,結果就係咁多旅客黎
接受現實真係咁難 ?

同一個道理,眾所尻知上海係悶撚到七彩
如果同樣講去中國旅行,西藏新彊雲南青海甚至哈爾濱重慶等都嬴佢九條街
但事實上海就係popular過呢D地方,一個鬼佬一講去中國旅行,仍然係通常會去北京+上海
嬴乜?咪嬴知名度高同配套好

咁唔計大陸都係冇4日喎
你斬件單計北美?
唔好唔記得香港有成30萬加拿大

聽過人話因為基建好所以唔去一個地方
但未聽過人話因為基建好而去一個地方

我一直都講緊香港越來越冇吸引力
你就話同之前係點冇關係 政府做過乜冇關係?
人哋台仔就係話你香港畀大陸搞殘咗... 政府政策點解又冇同主題冇關係?

3.9 日, 北美. 美國人去LONG HAUL 多數去 兩星期, 香港分得嗰4 日唔到咁你話香港係咪佢哋主要去嘅地方?

仲有啲人越來越消費得少... 又係冇問題
你講哂啦

乜都係你話先算係SCOPE

見到大隻紅字諗起啲五毛

香港個BRAND 係夜景同基建. 收到. 好有吸引力吓
香港同 D WADE一樣過氣啦得個名
自己住外國重要喺到講風涼話真係好難睇,個個都知香港發生咩事,但大家都係針對題目發言姐

唔通香港人一脫離唔到大陸控制就要哭喪著臉咩…重要係咁強調自己美國人,副咀臉真係難睇到一個地步
自己住外國重要喺到講風涼話真係好難睇,個個都知香港發生咩事,但大家都係針對題目發言姐

唔通香港人一脫離唔到大陸控制就要哭喪著臉咩…重要係咁強調自己美國人,副咀臉真係難睇到一個地步

可能佢住得耐美國 同美國人一樣都係咁自大同井底

去親旅行見到d美國人都係好自我中心 又嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞