台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike
睇完之後 發現佢淨係行商業區
遊客常去果啲女人街 黃大仙都冇去
香港服務態度差呢點真係博唔到
但同時你又否認唔到佢既效率高過台灣/大陸n倍,食/交通/娛樂都差唔多24hr全天候,世界上冇乜地方可以咁癡線
如果你鍾意密集狂玩幾日,香港係好選擇
想hea,慢,輕鬆就去台灣
遊山玩水風景需然香港都有好多好正既地方,但台灣人都係去返台灣近近地,搭高鐵去南部都ok啦
點解講到咁差都有6/10
不過 點解佢會覺得香港污糟過台灣
又講得無錯
台灣網友林先生日前在台大「批踢踢」(PTT)貼文,指自己上月底首次到香港旅遊,心中對香港的幻想破滅,「我沒有想到可以比台灣髒和舊,感覺路上到處都是危樓在整建,冷氣機滴水滴整條街是怎樣?」他說,中環完全悶熱,一點風都沒有,「走在路上感覺會窒息」。而街道上紅綠燈急促的聲音,也讓他感到煩躁。林先生在發帖寫道:「有沒有香港很難玩的八卦?我第一次出去玩第一天就想回家的。」

28歲的林先生表示,他和友人於上月31日從高雄小港國際機場出發到香港,整個旅程僅有3日時間,其中第二日前往澳門一日遊。林先生坦言雖然實際僅留港兩日,但種種問題卻讓他對香港印象不佳。首先,他一下飛機,酷熱天氣就讓他吃不消,入住尖沙嘴區的飯店後,雖然看到無數高樓大廈,但也看到許多舊樓正進行整修,外牆上的竹棚讓人感覺很不穩,而大廈冷氣機滴水更是擾人不堪。

林先生透露,自己曾到佐敦一家無數遊客到訪的餐廳用餐,但服務生差強人意的服務,讓他對香港印象扣分:「我們對菜色有問題,服務生匆匆回應便走開。這或是他們有太多客人要應付吧。」林指香港連行人過路燈都發出急促聲音,讓人無法輕鬆,也是令他對此次旅途印象不佳的原因。

香港有無數百貨公司,但對於林先生來說卻沒有太大吸引力:「台北也有許多名店或百貨公司。」不過到上環元創方一遊,林先生卻大讚,因為感受文化藝術氣息,讓他留下深刻印象。林先生還說香港地鐵很方便,為香港加分。如以10分為滿分,他此次給香港的只有6分。

對於留言引發網友熱議,林先生並未感到不開心,只有點點意想不到的迴響而已。他還說有機會一定會再到香港逗留更長時間,希望到女人街及黃大仙祠,不過可能會選擇秋天或冬天。(大陸中心/綜合外電報導)

去之前唔清楚天氣? 你去得墾丁會唔會嫌熱? 去冬天嘅哈濔濱會嫌凍?
去澳牛就預咗俾人趕啦,唔做好research先嚟?

之於冇嘢玩,其實香港都幾悶,去黄大仙啊、去下大澳都有啲嘢睇。
台狗
我喺日本同啲日本同台灣朋友講香港嘅機場係用中國嘅系統已經嚇到佢地唔敢嚟
已經唔會再討論香港好唔好玩之類
台灣網友林先生日前在台大「批踢踢」(PTT)貼文,指自己上月底首次到香港旅遊,心中對香港的幻想破滅,「我沒有想到可以比台灣髒和舊,感覺路上到處都是危樓在整建,冷氣機滴水滴整條街是怎樣?」他說,中環完全悶熱,一點風都沒有,「走在路上感覺會窒息」。而街道上紅綠燈急促的聲音,也讓他感到煩躁。林先生在發帖寫道:「有沒有香港很難玩的八卦?我第一次出去玩第一天就想回家的。」

28歲的林先生表示,他和友人於上月31日從高雄小港國際機場出發到香港,整個旅程僅有3日時間,其中第二日前往澳門一日遊。林先生坦言雖然實際僅留港兩日,但種種問題卻讓他對香港印象不佳。首先,他一下飛機,酷熱天氣就讓他吃不消,入住尖沙嘴區的飯店後,雖然看到無數高樓大廈,但也看到許多舊樓正進行整修,外牆上的竹棚讓人感覺很不穩,而大廈冷氣機滴水更是擾人不堪。

唔講以為台灣好涼爽,
明明我喺台北熱到仆街,
琴日立秋直頭38度,
我再開app睇,
屌開始明點解台北人會串南部人,
大鄉里出城
[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/08/122155_233782324119f6ca3f40a226120b16ce.jpg[/im[/url] g]

咪咁啦
你唔係覺得其他地方既35度會同香港一樣呀
其他地方既高樓大廈有無咁多咁密
街道有無咁窄
仲有大陸d毒霧呢

咪咁啦
我上個禮拜係台北,話你知真係熱過香港

咪咁啦,我依家就係台北市政府附近呀,
熱到行幾步都好辛苦
係有少少風,但d風熱架屌

香港污糟係真
天氣濕熱 熱到唔媽都唔認得
窮撚來香港緊係咩野好玩啦
台灣人最鍾意d作作狀狀嘅地方
pmq都岩

就係因為有你呢d垃圾香港先變文化沙漠
用台灣既物價同香港比當然貴
熱就沒得講 自己唔查天氣
不過滴水真係廢既
香港用黎返工架炸
同埋竹棚呢個真係on9
最撚自豪就係好似全世界得香港用竹棚
已經邊咗藝術咁滯 大撚把攝影師去影
台狗真係井底之蛙

林先生透露,自己曾到佐敦一家無數遊客到訪的餐廳用餐,但服務生差強人意的服務,讓他對香港印象扣分:「我們對菜色有問題,服務生匆匆回應便走開。這或是他們有太多客人要應付吧。」林指香港連行人過路燈都發出急促聲音,讓人無法輕鬆,也是令他對此次旅途印象不佳的原因。

香港有無數百貨公司,但對於林先生來說卻沒有太大吸引力:「台北也有許多名店或百貨公司。」不過到上環元創方一遊,林先生卻大讚,因為感受文化藝術氣息,讓他留下深刻印象。林先生還說香港地鐵很方便,為香港加分。如以10分為滿分,他此次給香港的只有6分。

對於留言引發網友熱議,林先生並未感到不開心,只有點點意想不到的迴響而已。他還說有機會一定會再到香港逗留更長時間,希望到女人街及黃大仙祠,不過可能會選擇秋天或冬天。(大陸中心/綜合外電報導)

臭你又奶?
其實分台灣國語同大陸國語唔係咁難啫
有時聽語氣用詞就知

同埋香港真係冇乜特色
我啲鬼妹同事問我香港有乜
香港係一個大都會乜都有
但嘢唔平
個城市有返咁上下規模都會有各國美食商品
唔再算係賣點
個荷蘭同事話行山幾好
但好多地方行山都好好
本來香港作為英國殖民地 中英文化交集
應該對外國遊客有一定吸引力
不過土共同班港奴才咁致力去殖 呢啲都一早冇哂
我叫我啲同事要去快啲去
香港祇會係中國嘅二線城市

唔講以為台灣好涼爽,
明明我喺台北熱到仆街,
琴日立秋直頭38度,
我再開app睇,
屌開始明點解台北人會串南部人,
大鄉里出城
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/08/122155_233782324119f6ca3f40a226120b16ce.jpg[/im g]

咪咁啦
你唔係覺得其他地方既35度會同香港一樣呀
其他地方既高樓大廈有無咁多咁密
街道有無咁窄
仲有大陸d毒霧呢

咪咁啦
我上個禮拜係台北,話你知真係熱過香港

台灣咪又係個島黎,咪又係濕焗熱,仲成日藕颱風焗到喊,早兩年呢個時候去墾丁,根本秦國天氣黎,即係香港隻熱既威力加強版,熱呢樣野香港有排都未夠台灣黎,香港柒極隔離左右肯定有冷氣商場茶記避下,係d台灣鄉下仔慣左打大赤膊黎到香港唔除得衫區緊焗促姐

香港污糟係真

熱還熱污糟還污糟喎

不過點都好過台北
台北同深圳咪差不多

香港污糟係真

熱還熱污糟還污糟喎

不過點都好過台北
台北同深圳咪差不多

繁體版支那
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞