台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike
我諗好多香港人住咗係度咁耐都諗唔到有咩地方值得推介啲遊客
我覺得呢個城市太方便行得太快
遊客嚟真係好多時感覺太快, 太趕,

正常嘅
因為你係居民,唔係遊客
住20年行到幾千次維港
去海洋公園都幾十次啦
唔通你會上山頂睇景睇幾十次,行一樣嘅女人街幾十次,行一樣啲廟街幾十次咩
我去兩次台北都厭啦,何況住香港廿幾年?
中環熱?台北咪差唔多
同埋黎得香港都預左貴
想平返深圳啦柒頭
台灣野食夠平啦
咪又係垃圾
529,505 British nationals visited Hong Kong in 2015.

Around 450,000 British tourists visit Singapore every year.

Around 400,000 British nationals visit Malaysia each year

Around 280,000 British nationals visit Indonesia every year

271,600 British nationals visited Japan in 2016.

British nationals make over 200,000 visits to Vietnam every year

Around 154,000 British nationals visited the Philippines in 2015

Around 159,000 British nationals visited Cambodia in 2016

Around 100,000 British nationals visit South Korea every year.

In 2016, 61,300 British nationals visited Macao.

.
.
.
.
.
.

Around 38,000 British nationals visit Taiwan every year

P.S. Over 590,000 British nationals visit mainland China every year

figures tell everything

I ain't saying HK is the best but I just wonder why Taiwanese can praise themselves as No.1 when the figure tells you not...

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice

BNO可能佔8成

你意思係BNO去台灣?
天氣都有得屌,明知夏天係熱架啦
唔通我又屌你地個垃圾乞衣島成日打風咩
人地台灣百幾蚊港紙 食到新鮮海鮮火鍋, 仲有大波妹係隔離隨時serve, 係無得比既

香港根本係sell態度惡劣呢樣野, 想比人閪面先至好黎

萬幾人工做十幾小時, 係人都西口西面啦, 香港根本問題係租金太貴, 經營成本用晒去租金, 人工就十年無點升, 做既人點可以笑面迎人
人地台灣百幾蚊港紙 食到新鮮海鮮火鍋, 仲有大波妹係隔離隨時serve, 係無得比既

香港根本係sell態度惡劣呢樣野, 想比人閪面先至好黎

萬幾人工做十幾小時, 係人都西口西面啦, 香港根本問題係租金太貴, 經營成本用晒去租金, 人工就十年無點升, 做既人點可以笑面迎人

On9
你試下俾幾舊水食d高級野
咪又係成隻狗咁serve你
根本個消費指數都唔同

大路
The peak,tst harbour,兩個theme park,廟街,西洋菜街,蘭桂坊,中環摩天輪,加兩至三個商場,差唔多夠個typical 4日3夜trip
可以加多個長洲/南丫島什至大澳,又夠頂一日
自然風光行山行到你痴撚線都得,不過我明一般旅客未必會行山,呢個暫時唔講
去沙灘有唔少鬼佬旅客真係會抽一日去,呢個又大把選擇
對日韓東南亞等就去赤柱/愉景灣幾好,有d歐陸小鎮feel
其他乜柒濕地公園,PMQ,tst堆博物館,鯉魚門海鮮等等不能盡錄
會展基本上365日都有野睇,加埋不定時既維園各種展覽睇撞唔撞啱係心水

仲要我所講既除左大澳,全撚部係一粒鐘車程之內
老老寶寶,算唔差啦

發現好多人自己唔出街之後話冇野推介到俾人。。。
香港服務行業普遍態度都差㗎喇,個個無水洗面咁。你入得佢鋪頭唔消費就多數黑口黑面!
夏天黎得香港都預左熱啦

其實係得香港人先會明個種熱係幾撚咁難頂 又難怪佢既 講中國個句 駁唔到 但台灣一樣係50步笑100步 生活我寧願留係香港都好過去台灣

利申 住過日本一排表示 台灣狗也不屌

大路
The peak,tst harbour,兩個theme park,廟街,西洋菜街,蘭桂坊,中環摩天輪,加兩至三個商場,差唔多夠個typical 4日3夜trip
可以加多個長洲/南丫島什至大澳,又夠頂一日
自然風光行山行到你痴撚線都得,不過我明一般旅客未必會行山,呢個暫時唔講
去沙灘有唔少鬼佬旅客真係會抽一日去,呢個又大把選擇
對日韓東南亞等就去赤柱/愉景灣幾好,有d歐陸小鎮feel
其他乜柒濕地公園,PMQ,tst堆博物館,鯉魚門海鮮等等不能盡錄
會展基本上365日都有野睇,加埋不定時既維園各種展覽睇撞唔撞啱係心水

仲要我所講既除左大澳,全撚部係一粒鐘車程之內
老老寶寶,算唔差啦

發現好多人自己唔出街之後話冇野推介到俾人。。。

仲要話香港得商塲行
我叫佢地用英文search下香港旅遊推介
搵到推介10個商塲我都畀個頭佢坐啦
依家踩港係香港文化嚟,五毛散播依個文化功不可沒
我地覺得悶係因為住左幾廿年姐 其實我地平時接觸到/好普通既野人地都有興趣

老老實實 你帶遊客食下蛋達魚旦煲仔飯
行旺角 行山 佢地都扯緊旗

可能你話咁都興奮?人地緊係興奮啦 人地黎玩幾日就走架啦 你估係到長住咩?我自己去其他國家對任何事都會興奮 因為好多野未接觸過 就算去旅行見到其他國家既銀仔紙幣都會研究下 點解會咁搞笑 同自己地方有咩唔同

BTW行山外國人應該幾期待 因為香港好搞笑 周圍都有山行
走馬看花遊本港,冇時間深度遊覽,自然彈多過讚
然後香港班服務業話香港人閪客

食屎啦
d鋪頭sales咪又係搶住幫大陸客含撚
Ptt= 台灣連登
咁認真做咩
夏天黎得香港都預左熱啦

其實係得香港人先會明個種熱係幾撚咁難頂 又難怪佢既 講中國個句 駁唔到 但台灣一樣係50步笑100步 生活我寧願留係香港都好過去台灣

利申 住過日本一排表示 台灣狗也不屌

香港再殘都仲吸引過台灣
好多對鬼佬有吸引力嘅嘢都冇支那人嘅腳印
所以外國遊客仲係高企
台灣雖然就唔太依靠支那遊客
但同樣外國遊客都唔多呢
香港值等去既地方大部份都比支那人佔領 仲值得去咩
走馬看花遊本港,冇時間深度遊覽,自然彈多過讚

佢主要係彈熱,澳牛,竹棚,交通燈響聲
依加先知?
失望就緊架啦
香港好撚多地方滴撚哂水,地下成個水潌,又撚污糟,好閪失禮
澳牛求其上網睇食評都知態度閪
要態度好做咩要去
香港值等去既地方大部份都比支那人佔領 仲值得去咩

女人街嗰啲外國人多過大陸人
係啦係啦 知你台灣勁啦 威啦!
香港人西口西面是常識吧,見你唔係豪客咪唔serve 你囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞