台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike
新加坡-東南亞第一
我覺得台灣人要黎香港玩一定要有個香港人帶住
部份連登仔憎到香港入骨,總之有人踩就開心
香港旅遊最大優勢真係方便,好多外國人都話係可以市2個鐘車程就會到一個完全郊外地方好正
朝早可以去行山,行完返酒店沖個涼
不怕累仲可以去蒲,蒲完零晨仲周圍搵到野食

呢個好多地方都係
日本一個鐘可以去一個完全唔一樣嘅地方 (大阪去京都 etc )
歐洲一個鐘可以去另一個國家添

交通唔係一個旅遊嘅 motivation
除非你話想去大阪巴黎日日 day trip 去其他地方
同埋你話飛CX 轉機順道遊 呢啲都係優勢嘅

但你有冇聽人話我想去紐約因爲佢交通方便?

食同玩方便 畀得起錢個個大城市大把選擇有好嘢食
香港個問題係佢冇乜 differentiation
東京台北都仲有啲文化嘢有特色
人哋有集中地方(夜市 橫丁 etc) 但香港嗰啲比較散
你可以話旺角掃街嘅
不過港豬見人成功鍾意一窩蜂去鬥平
人哋真係有唔同 variety
再問
你去外國你香港會買乜手信畀人?
有乜可以代表到香港?

講行山 美國啲國家公園 日本啲古道 紐西蘭嘅山同湖 歐洲嘅 alps 冰島嘅火山冰川甚至蝗國嘅都好多景點
香港嘅山有乜特色?

香港同人爭一皮 同埋啲重建規劃 去殖係真係好大問題

你嚟得香港一定可以有行山有美食有名店
路經停一停都唔錯
但冇乜嘢值得人特登走嚟旅遊囉

利申做 tourism hospitality marketing 所以會有研究

大阪去京都一粒鐘?
係,直接由車站到車站計一粒鐘唔駛添
咁去車站要幾耐?再由京都車站出黎去目的地又幾耐?
你係中環食完個飯
買支水,純粹用行半粒鐘內就到郊遊徑
有水塘睇
順手行落香港仔可以食個晚飯
又要特登去某某邊度搭車個d咪拎出黎講啦好嗎

首先 遊客眼中呢個係咪一個優勢先?
半個鐘行同半個鐘行 佢哋分分鐘揀搭車

真係要計 我最近去過溫哥華
天氣好到不得了
市區可以行去一個 rainforest 又有海灘
離市中心十五分鐘 有埋單車徑
之後可以搭 shuttle 去山腳行山
山頂仲可以玩 paragliding ziplining. 好似有 ATV 揸 有熊睇
冬天可以滑雪
上少少有冬奧 不過要揸兩個鐘車
但有 river rafting mountain biking ATV bear watching 冬天又係滑雪勝地 snow mobile etc
個 resort 仲有 night clubs 有 golf 打

好似兩個鐘咁多嘢做仲抵
仲有死侵侵咁on9搞到我想移民加拿大

你咪繼續用 市區行到上山嚟打飛機囉
都話嚟開嘅話香港ok 但佢自己本身冇乜吸引力
要夜蒲 Amsterdam etc 唔係仲出名?
去亞洲同事鍾去去秦國 佢哋話嘢好食又懶有 culture stuff. 仲要 massage 超平
你係香港人都去呢啲平啲地方玩啦
其實分台灣國語同大陸國語唔係咁難啫
有時聽語氣用詞就知

同埋香港真係冇乜特色
我啲鬼妹同事問我香港有乜
香港係一個大都會乜都有
但嘢唔平
個城市有返咁上下規模都會有各國美食商品
唔再算係賣點
個荷蘭同事話行山幾好
但好多地方行山都好好
本來香港作為英國殖民地 中英文化交集
應該對外國遊客有一定吸引力
不過土共同班港奴才咁致力去殖 呢啲都一早冇哂
我叫我啲同事要去快啲去
香港祇會係中國嘅二線城市

好多地方行山都好好,如果你專程揸車去既話
但求其係市中心買支水開始行
半粒鐘就去到郊外
你話我知邊度可以

其他地方地大 你話即刻行到可能有啲難到
但我去過
函館 西雅圖 溫哥華 都有 good hikes from city centre
如果計埋 45 min 車程內 外國仲有超多選擇

唔好計車程,純腳
中環可以行太平山,行薄富林水塘
鰂魚涌可以行上柏架山
黄大仙行上獅子山,油塘行魔鬼山
差唔多住邊你屋企附近都有得你行

你嗰啲山收皮啦
去睇富士山 El Capitan 唔好
叫人去個水塘 人哋 Las Vegas 有 Hoover dam 順道去埋 Grand Canyon
我喺日本同啲日本同台灣朋友講香港嘅機場係用中國嘅系統已經嚇到佢地唔敢嚟
已經唔會再討論香港好唔好玩之類

其實係美國
台狗成日話香港野貴,唔見佢地話歐美美澳紐貴?佢地人工黎香港過咩生活,我地人工過台灣人過咩生活?自己唔諗下又窮又冇見識。
其實分台灣國語同大陸國語唔係咁難啫
有時聽語氣用詞就知

同埋香港真係冇乜特色
我啲鬼妹同事問我香港有乜
香港係一個大都會乜都有
但嘢唔平
個城市有返咁上下規模都會有各國美食商品
唔再算係賣點
個荷蘭同事話行山幾好
但好多地方行山都好好
本來香港作為英國殖民地 中英文化交集
應該對外國遊客有一定吸引力
不過土共同班港奴才咁致力去殖 呢啲都一早冇哂
我叫我啲同事要去快啲去
香港祇會係中國嘅二線城市

好多地方行山都好好,如果你專程揸車去既話
但求其係市中心買支水開始行
半粒鐘就去到郊外
你話我知邊度可以

其他地方地大 你話即刻行到可能有啲難到
但我去過
函館 西雅圖 溫哥華 都有 good hikes from city centre
如果計埋 45 min 車程內 外國仲有超多選擇

唔好計車程,純腳
中環可以行太平山,行薄富林水塘
鰂魚涌可以行上柏架山
黄大仙行上獅子山,油塘行魔鬼山
差唔多住邊你屋企附近都有得你行

你嗰啲山收皮啦
去睇富士山 El Capitan 唔好
叫人去個水塘 人哋 Las Vegas 有 Hoover dam 順道去埋 Grand Canyon

兩一玩法黎,獅子山3個鐘玩一個下午,富士山登兩日一夜。
連登仔每日屌緊狗鐵壞車,邊到又塞爆,新成脫班,北區出九龍越黎越耐,容納唔到單車,機場不進則退,地鐵網絡冇東西發展,但同時會係旅遊or踩港post到盛讚香港交通好正
連登仔每日屌緊狗鐵壞車,邊到又塞爆,新成脫班,北區出九龍越黎越耐,容納唔到單車,機場不進則退,地鐵網絡冇東西發展,但同時會係旅遊or踩港post到盛讚香港交通好正

生活差唔代表旅遊差 好似係

大阪去京都一粒鐘?
你係中環食完個飯
有水塘睇

天氣好到不得了
山頂仲可以玩 paragliding ziplining. 好似有 ATV 揸 有熊睇
冬天可以滑雪
但有 river rafting mountain biking ATV bear watching 冬天又係滑雪勝地 snow mobile etc
個 resort 仲有 night clubs 有 golf 打

好似兩個鐘咁多嘢做仲抵

去亞洲同事鍾去去秦國 佢哋話嘢好食又懶有 culture stuff. 仲要 massage 超平

我可以認同你一部分,始終大部分旅客黎香港應該都唔會去行山,我只係順手提一提呢樣野係全世界只有香港先做到
但你on9之處係每一樣都拆出黎單獨同第二個地方比
要蒲就要同泰國Amsterdam比
shopping就同日本比,自然風景同溫可華比
咁樣全世界應該冇一個地方唔係垃圾
睇返旅客數已經說明一切
就算唔計大陸人,香港既旅客都仲係非常之多
你駛唔駛落老蘭逐個旅客問佢點解夜蒲你唔去泰國要黎呢度?

真係攪笑,我諗佢自己都講唔出邊個地方會有齊佢自己所講既野

大阪去京都一粒鐘?
你係中環食完個飯
有水塘睇

天氣好到不得了
冬天可以滑雪

好似兩個鐘咁多嘢做仲抵

我可以認同你一部分,始終大部分旅客黎香港應該都唔會去行山,我只係順手提一提呢樣野係全世界只有香港先做到
睇返旅客數已經說明一切

你都係講唔出香港有乜特色
你去同鬼佬講嚟香港我哋飲完茶去太平山萬宜水庫囉
你話太平山夜景 ok
萬宜水庫就唔好拎出嚟獻醜啦

香港旅客多我估唔少係轉機客留一兩日
我好多同事都會問我停唔停好
但香港本身真係一兩日玩哂
你每樣都有但又冇乜特色 點解唔去啲有特色或出名嗰啲
一去到歐洲日本搭火車好多地方都可以即日來回

如果話香港個 value proposition 係市區半個鐘可以行一個喺外國算係非常普通嘅山
咁就證明香港可以唔使嚟
聽到你講國語以為你係大陸人都唔會友善對你,除非你講明來自台灣

不過都聽得出口音既
唔好話口音態度同衣著都分到

不過事實而家香港真係無野玩

比人問有咩玩 我真係答唔到

迪迪尼 海洋公園囉
明明成個香港既設計都係玩鳩本地人 方便遊客

大阪去京都一粒鐘?
你係中環食完個飯
有水塘睇

天氣好到不得了
冬天可以滑雪

好似兩個鐘咁多嘢做仲抵

睇返旅客數已經說明一切

其實好多都有齊
分別係你係咪要半個鐘行到去
去香港不如去 LA SF LV 一個星期你要有山有水有名店有夜生活乜都有
你話香港包齊哂 但人哋去得旅行要搭少少車係咪咁大不了
仲要 SF LA LV 每樣嘢都屌打香港

係要4 5 個鐘車程
不過你寧願行半個鐘去睇萬宜水庫 定由 LV 揸一個鐘去看Hoover dam 咁真係每人選擇唔同
我就寧願睇 Hoover dam
我都唔明d台仔點解咁鍾意去中環,但又要expect 中環d野平

大阪去京都一粒鐘?
你係中環食完個飯
有水塘睇

天氣好到不得了
冬天可以滑雪

好似兩個鐘咁多嘢做仲抵

睇返旅客數已經說明一切

咪理佢啦 咁樣佢邊到都唔洗旅行
將所有地方獨有最出名既拆出黎講,之後香港就變垃圾
自己講完自己有無笑
鬼島居民住慣左鬼島就覺得自己個(省)係 number one

外國人拎taiwan number one 黎撚大陸狗
台仔又走去當真
聽到你講國語以為你係大陸人都唔會友善對你,除非你講明來自台灣

不過都聽得出口音既
唔好話口音態度同衣著都分到

不過事實而家香港真係無野玩

比人問有咩玩 我真係答唔到

迪迪尼 海洋公園囉

啲鬼鐘意赤柱 廟街 大佛嘅
不過其實真係一兩日行哂
你話想行山真係唔會揀香港
直接去紐西蘭 德國瑞士仲好

大阪去京都一粒鐘?
你係中環食完個飯
有水塘睇

天氣好到不得了
冬天可以滑雪

好似兩個鐘咁多嘢做仲抵

睇返旅客數已經說明一切

咪理佢啦 咁樣佢邊到都唔洗旅行
將所有地方獨有最出名既拆出黎講,之後香港就變垃圾
自己講完自己有無笑

我年年都去兩三次旅行每次都有大把嘢睇搵到大把嘢食
剛剛去完日本真係超方便 好想再去
舊年去咗紐西蘭加拿大
唔係拎唔到假今年會去冰島
出年訂咗機票去澳州睇 Great Barrier Reef
你哋咪留喺香港打飛機話香港有幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞