台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike
講得好
呢個係事實
成堆人同支那一樣玻璃心
講得好
呢個係事實
成堆人同支那一樣玻璃心

個個係到討論緊
你就一句玻璃心
好威呀
享受低服務差 係因為你既消費未夠高

下下消費能力高駛撚黎香港咩屌你老味,我自己住係到都唔覺係到旅遊有咩咁好

自己住先至唔覺

咁都有低消費又可以打卡影相既地方既 不過睇內文佢好似淨係係巿區停留

又嫌無野玩又唔肯洗錢
咪姐係支那d fd囉
其他外國人有無彈到一文不值呀
接受現實啦大家 香港係不斷退步緊 啲問題被人講出黎係好un耳 但的確係事實

冷氣機滴水係事實,冇人否認

如果撐香港有錢收我都撐
算鳩數啦撐完香港大家咪又比人笑住狗屋
上外國網香港人比人笑柒尤其是星加坡人

你有撚上過外國網咩
外國人多數係同情香港人住咁細
你估個個係你咁低質咩
笑人

佢哋覺得你哋係大陸啲暴發戶同洗黑錢地方周圍係 triad
上個月我都唔出街啦

不過唔去郊區真係弱智
覺得香港冇野玩係因為你窮
紅綠燈有聲係要方便盲人過馬路
除左冷氣機滴水同服務質素抵屌外
其他都on9
529,505 British nationals visited Hong Kong in 2015.

Around 450,000 British tourists visit Singapore every year.

Around 400,000 British nationals visit Malaysia each year

Around 280,000 British nationals visit Indonesia every year

271,600 British nationals visited Japan in 2016.

British nationals make over 200,000 visits to Vietnam every year

Around 154,000 British nationals visited the Philippines in 2015

Around 159,000 British nationals visited Cambodia in 2016

Around 100,000 British nationals visit South Korea every year.

In 2016, 61,300 British nationals visited Macao.

.
.
.
.
.
.

Around 38,000 British nationals visit Taiwan every year

P.S. Over 590,000 British nationals visit mainland China every year

figures tell everything

I ain't saying HK is the best but I just wonder why Taiwanese can praise themselves as No.1 when the figure tells you not...

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice

529505有幾多個係香港人

入台灣境唔會計bno
因為係用入台證

咁根本除左台灣之外 其他果d都充滿水分

要洗錢去日本好過 一樣價錢 日本=香港150%以上 大部分
但佢真係講得好啱 去過台灣之後 覺得香港真係除左啲夜景光污染之外 真係完全諗唔到有乜係講得上係好 已經唔好講好多野已經係變得好差

細路你幾多歲呀
變到好差係指邊d
台灣睇到d咩

唔好講野冇乜內容

猛咁吹奏香港嗰啲去過幾多地方有冇喺外國生活過?
你可能對香港有感情
或者你溫水煮蛙睇唔到香港作為一個旅遊點係越來越差

我每隔幾年返一年香港 真係次次差咗
香港人啲英文程度真係越來越差
你話普遍好過日本 但其實你去東京大阪唔差太遠
你去偏遠少少會有英文非常好嘅人 主動走嚟幫你

你話香港美食
上邊都講咗有返咁上下香港人口地方中餐唔比香港差
嘢食又貴 而家啲嘢好多都中央廚房分造
又係連鎖嘢多
唔係冇值得去嘅餐廳 但其實唔覺香港特別多特色嘢食
話乜飲茶點心 我上溫哥華食到嗰啲唔比香港差

買嘢又係千篇一律嗰堆嘢
個個商場差唔多 啲嘢又唔平款又唔係特別多
一興就成個場都係嗰堆嘢

香港啲所謂博物館真係得啖笑啦

繼續搵訪港人數打飛機
香港越來越冇特色冇 identity

周圍其他地方仲抵玩
香港停一兩晚都 ok 嘅
話香港多嘢玩 你熟地方的確要搵嘢玩唔難
但去邊你熟個地方大都一樣 但值唔值得旅客留先?

香港冇乜特色小店 文化嘢會令人好想再嚟

仲未有人答香港買乜做手信好
係咪老婆餅?
磁石?
529,505 British nationals visited Hong Kong in 2015.

Around 450,000 British tourists visit Singapore every year.

Around 400,000 British nationals visit Malaysia each year

Around 280,000 British nationals visit Indonesia every year

271,600 British nationals visited Japan in 2016.

British nationals make over 200,000 visits to Vietnam every year

Around 154,000 British nationals visited the Philippines in 2015

Around 159,000 British nationals visited Cambodia in 2016

Around 100,000 British nationals visit South Korea every year.

In 2016, 61,300 British nationals visited Macao.

.
.
.
.
.
.

Around 38,000 British nationals visit Taiwan every year

P.S. Over 590,000 British nationals visit mainland China every year

figures tell everything

I ain't saying HK is the best but I just wonder why Taiwanese can praise themselves as No.1 when the figure tells you not...

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice

529505有幾多個係香港人

香港班BC撚係咪用BC入境先?
唔係嘅話應該計香港居民

可能真係bno在港都照計呢
而bno去台灣 台狗唔計我地係英藉
亦都解釋到點解英國人去台灣個數量會比其他國家出奇地低
班台灣人嚟到香港就老馮要人用蝗語serve你 覺得香港人一定要識蝗語
咁我去到台灣用粵語問野expect你以前睇開港產片應該識講粵語好冇
自己都唔撚尊重人就期望人哋尊重你
香港既服務業同交通工具司機應該係世界上數一數二既垃圾
但比起台灣都完勝

日本啲的士好有禮 搭咁多次未畀人劏過
香港就好出名
但比起台灣都完勝

香港就好出名

講到台灣好似唔會劏人咁....

有錢大把地方好玩
鬼妹同事最愛去泰國行廟食泰國菜按摩
佢哋話好抵

畀得起錢去邊都好好玩
但香港原來係要有錢先好玩就真係同東南亞差一截
但比起台灣都完勝

香港就好出名

唔清楚香港
但日本大站會有寫明去邊區大概幾錢
好多地方機場出市區係 flat rate
但比起台灣都完勝

香港就好出名

香港服務業咁有禮就唔駛賣廣告今時今日咁既服務態度唔得啦
但比起台灣都完勝

香港就好出名

唔清楚香港

其實你囉嘅比較好奇怪
講緊同台灣比又會拉到日本出嚟
俾人感覺就係一定要包拗頸咁
但比起台灣都完勝

香港就好出名

香港服務業咁有禮就唔駛賣廣告今時今日咁既服務態度唔得啦

唔多唔少都係西客造成嘅
外國簽咭冇乜畀人對簽名
香港試過叫我簽多幾次仲話唔似
覺得好多process 都係香港人乜都投訴同走grey area 而設立
外國 chill 好多
但比起台灣都完勝

香港就好出名

唔清楚香港

其實你囉嘅比較好奇怪

講緊同其他地方比 好多地方出市區係劃一收費免爭議
佢哋講到香港好國際級其實咪五十步笑百步
台灣好多樓舊過香港,危險過香港喎,條友做乜撚
但比起台灣都完勝

香港就好出名

唔清楚香港

其實你囉嘅比較好奇怪

我諗我同你睇嘅重點角度唔同
台灣好多樓舊過香港,危險過香港喎,條友做乜撚

台灣僭建贏香港幾條街
但比起台灣都完勝

香港就好出名

唔清楚香港

其實你囉嘅比較好奇怪

我諗我同你睇嘅重點角度唔同

好想睇有人出 po 話台北旅遊 overrated 得六分貼上 ptt 佢哋啲反應應該同呢度一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞