台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike
香港物價貴,酒店貴又冇野玩,多得垃圾地產商同政府啦
一樣都係講蝗語,你叫我地點分台狗定蝗呀
黎節奏急促嘅地方話想放鬆
ivorysoap: 除了夜景 香港就是個爛地方 還不如去澳門

佢去過澳門就知仲衰過香港
除左去叫雞同賭錢

澳門有大三巴觀音像

半日去到晒
香港都有唔少古蹟值得睇
仲冇乜強國人嘈住晒
台仔搵22K黎香港洗緊係覺得貴

香港搵香港洗都覺得好貴
台灣網友林先生日前在台大「批踢踢」(PTT)貼文,指自己上月底首次到香港旅遊,心中對香港的幻想破滅,「我沒有想到可以比台灣髒和舊,感覺路上到處都是危樓在整建,冷氣機滴水滴整條街是怎樣?」他說,中環完全悶熱,一點風都沒有,「走在路上感覺會窒息」。而街道上紅綠燈急促的聲音,也讓他感到煩躁。林先生在發帖寫道:「有沒有香港很難玩的八卦?我第一次出去玩第一天就想回家的。」

28歲的林先生表示,他和友人於上月31日從高雄小港國際機場出發到香港,整個旅程僅有3日時間,其中第二日前往澳門一日遊。林先生坦言雖然實際僅留港兩日,但種種問題卻讓他對香港印象不佳。首先,他一下飛機,酷熱天氣就讓他吃不消,入住尖沙嘴區的飯店後,雖然看到無數高樓大廈,但也看到許多舊樓正進行整修,外牆上的竹棚讓人感覺很不穩,而大廈冷氣機滴水更是擾人不堪。

唔講以為台灣好涼爽,
明明我喺台北熱到仆街,
琴日立秋直頭38度,
我再開app睇,
屌開始明點解台北人會串南部人,
大鄉里出城
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/08/122155_233782324119f6ca3f40a226120b16ce.jpg[/im g]

咪咁啦
你唔係覺得其他地方既35度會同香港一樣呀
其他地方既高樓大廈有無咁多咁密
街道有無咁窄
仲有大陸d毒霧呢
香港物價貴,酒店貴又冇野玩,多得垃圾地產商同政府啦

冇有野玩好主觀,其實有好多不過你冇興趣咁解
講真 以前講蝗語仲會分台灣人定中國人
宜家一聽到普通話實唔撚理你
台狗同蝗咪一樣冇分別
不用分那麼細,全部都係中國人
你消費又唔多 態度同班蝗又一樣
香港根本唔需要呢班人
去埋曬啲垃圾景點 行廣東道 買小熊曲奇
我都悶柒死啦

台灣人最中意一窩蜂去啲戇柒游客景點然後排撚晒隊 又唔係特別有特色
仲有乜嘢獨特文化呢,古蹟都拆晒啦
台灣咪又係垃圾地方
同大陸有分別?狗也不屌
香港起碼仲叫多嘢食下先
搭棚都踩
說支那語啲後果
一黎果幾日前雙台風 搞到香港係超級濕熱 香港人都頂唔順啦
二黎周街都係支那人 睇見都覺得黑人憎 個種蠻劣既氣味離遠都FEEL到
三黎支共管治既香港 自卑到不斷去走殖民色彩既建築同物品
四黎香港搞D活動 樣樣都要花費不菲 有特色既野都買少見少
真係唔知香港有咩好玩

毒男與女首次約會遊旺角 連登仔:俾死mk玩鬆了還上 傻x
我覺得冷氣滴水真係要搞搞佢
有無巴打同我一樣
一講起台灣仔第一時間就覺得佢地好蠢
有無巴打同我一樣
一講起台灣仔第一時間就覺得佢地好蠢

好撚蠢
聽到你講國語以為你係大陸人都唔會友善對你,除非你講明來自台灣

台灣同大陸口音唔同係可以分到
去得個兩日就話差
淨係海洋公園迪士尼都屌打台灣六福村啦
死鄉下佬學人出城
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞