台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike
認同個台仔話香港熱過台灣既一係奶台狗一係成世人冇踏出過房門既廢青
台灣網友林先生日前在台大「批踢踢」(PTT)貼文,指自己上月底首次到香港旅遊,心中對香港的幻想破滅,「我沒有想到可以比台灣髒和舊,感覺路上到處都是危樓在整建,冷氣機滴水滴整條街是怎樣?」他說,中環完全悶熱,一點風都沒有,「走在路上感覺會窒息」。而街道上紅綠燈急促的聲音,也讓他感到煩躁。林先生在發帖寫道:「有沒有香港很難玩的八卦?我第一次出去玩第一天就想回家的。」

28歲的林先生表示,他和友人於上月31日從高雄小港國際機場出發到香港,整個旅程僅有3日時間,其中第二日前往澳門一日遊。林先生坦言雖然實際僅留港兩日,但種種問題卻讓他對香港印象不佳。首先,他一下飛機,酷熱天氣就讓他吃不消,入住尖沙嘴區的飯店後,雖然看到無數高樓大廈,但也看到許多舊樓正進行整修,外牆上的竹棚讓人感覺很不穩,而大廈冷氣機滴水更是擾人不堪。

唔講以為台灣好涼爽,
明明我喺台北熱到仆街,
琴日立秋直頭38度,
我再開app睇,
屌開始明點解台北人會串南部人,
大鄉里出城
[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/08/122155_233782324119f6ca3f40a226120b16ce.jpg[/im[/url] g]

咪咁啦
你唔係覺得其他地方既35度會同香港一樣呀
其他地方既高樓大廈有無咁多咁密
街道有無咁窄
仲有大陸d毒霧呢

咪咁啦
我上個禮拜係台北,話你知真係熱過香港

咪咁啦,我依家就係台北市政府附近呀,
熱到行幾步都好辛苦
係有少少風,但d風熱架屌

仲要冇遮冇掩
香港高樓太密集某程度上加強左熱島效應
但另一方面都擋左好多太陽唔駛直射落你到

曬撚到嘔
得22k一個月實覺得香港d野貴啦
踩港撚全面進場
香港都就快多人到唔適合居住, 仲話要旅遊
不過 點解佢會覺得香港污糟過台灣

香港污糟係真
天氣濕熱 熱到唔媽都唔認得

但污糟過台灣喎
台灣網友林先生日前在台大「批踢踢」(PTT)貼文,指自己上月底首次到香港旅遊,心中對香港的幻想破滅,「我沒有想到可以比台灣髒和舊,感覺路上到處都是危樓在整建,冷氣機滴水滴整條街是怎樣?」他說,中環完全悶熱,一點風都沒有,「走在路上感覺會窒息」。而街道上紅綠燈急促的聲音,也讓他感到煩躁。林先生在發帖寫道:「有沒有香港很難玩的八卦?我第一次出去玩第一天就想回家的。」

28歲的林先生表示,他和友人於上月31日從高雄小港國際機場出發到香港,整個旅程僅有3日時間,其中第二日前往澳門一日遊。林先生坦言雖然實際僅留港兩日,但種種問題卻讓他對香港印象不佳。首先,他一下飛機,酷熱天氣就讓他吃不消,入住尖沙嘴區的飯店後,雖然看到無數高樓大廈,但也看到許多舊樓正進行整修,外牆上的竹棚讓人感覺很不穩,而大廈冷氣機滴水更是擾人不堪。

唔講以為台灣好涼爽,
明明我喺台北熱到仆街,
琴日立秋直頭38度,
我再開app睇,
屌開始明點解台北人會串南部人,
大鄉里出城
[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/08/122155_233782324119f6ca3f40a226120b16ce.jpg[/im[/url] g]

咪咁啦
你唔係覺得其他地方既35度會同香港一樣呀
其他地方既高樓大廈有無咁多咁密
街道有無咁窄
仲有大陸d毒霧呢

咪咁啦
我上個禮拜係台北,話你知真係熱過香港

咪咁啦,我依家就係台北市政府附近呀,
熱到行幾步都好辛苦
係有少少風,但d風熱架屌

仲要冇遮冇掩
香港高樓太密集某程度上加強左熱島效應
但另一方面都擋左好多太陽唔駛直射落你到

曬撚到嘔

頭先一落車真係覺得好痛苦,
又熱又曬,有少少透唔到氣嘅感覺
同埋支那毒霧台灣冬天一樣有份食
上月底即係最焗最悶熱個陣 夏天既香港狗也不屌

以前都唔會熱到咁辛苦,同埋空氣愈來愈差
得22k(台幣)一個月實覺得香港d野貴啦

月薪六千都冇
林先生透露,自己曾到佐敦一家無數遊客到訪的餐廳用餐,但服務生差強人意的服務,讓他對香港印象扣分:「我們對菜色有問題,服務生匆匆回應便走開。這或是他們有太多客人要應付吧。」林指香港連行人過路燈都發出急促聲音,讓人無法輕鬆,也是令他對此次旅途印象不佳的原因。

澳牛
部份連登仔憎到香港入骨,總之有人踩就開心
香港旅遊最大優勢真係方便,好多外國人都話係可以市2個鐘車程就會到一個完全郊外地方好正
朝早可以去行山,行完返酒店沖個涼
不怕累仲可以去蒲,蒲完零晨仲周圍搵到野食
得22k(台幣)一個月實覺得香港d野貴啦

月薪六千都冇

搵得咁少學人旅遊
林先生透露,自己曾到佐敦一家無數遊客到訪的餐廳用餐,但服務生差強人意的服務,讓他對香港印象扣分:「我們對菜色有問題,服務生匆匆回應便走開。這或是他們有太多客人要應付吧。」林指香港連行人過路燈都發出急促聲音,讓人無法輕鬆,也是令他對此次旅途印象不佳的原因。

澳牛

要輕鬆去香港商業區?
香港旅遊最大優勢真係方便,好多外國人都話係可以市2個鐘車程就會到一個完全郊外地方好正

識好多英國人frd都話香港好好玩
佢地超鍾意夜生活,啲食肆bar商場又開得夜
係啲傻西台狗至話唔好

澳牛?

佢知唔知係應該要有㗎?係for視障人士用
發達國家會有

証明佢自我中心又見識少扮代表
之前旅行識個台仔 係咁話好掛住台灣 周圍食都又平又好味
又話香港d野唔太好味
我即刻窒佢一句: 如果你肯比少少錢 好多都好好味

台仔真係好撚on9錢又比唔起 繼續食你既地溝油街邊垃圾啦
台灣個個月入兩萬以上

新台幣, 得六千港紙來香港緊係覺得貴,btw夏天香港狗也不___, 不如去北海道

唔係憎到香港入骨,係住0左咁多年,一縱向比較覺得各方面都係差過以前.

澳牛?

佢知唔知係應該要有㗎?係for視障人士用
發達國家會有

証明佢自我中心又見識少扮代表

呢個台仔正On9
一,佢要輕鬆去香港加最迫最繁忙嘅地方? 去之前唔查下天氣同當地文化,定咗一個唔啱自己去嘅地點同景點 :0) 揀香港成件事已經錯哂 仲要去澳牛揾享受?

二,自己on9唔知啲紅綠燈有聲,仲要怪人。

三,唉屌,總之台仔好On9啦 唔駛多講

唔係憎到香港入骨,係住0左咁多年,一縱向比較覺得各方面都係差過以前.

沙士前後已經差好遠
MK勁好行
淨係講付款方法
香港依經好撚落後
好多細既餐廳唔收credit card只收現金
仲要大大隻字寫出黎
我屌你老母
咩年代呀
2017年啦
你去下歐洲任何一個地方,美國,澳洲,紐西蘭,日本,韓國
佢地even係一間好細既cafe
都會有卡機,你消費一蚊都可以碌卡
香港就算商戶有卡機
佢地都會設最低消費
就算冇
見小小錢碌卡D收銀都會黑你面
外國連的士都可以碌卡
無現金社會已經係趨勢
連支那都咁流行mobile payment
唔好同我講因爲支那多假錢
照你咁講美國又多假錢,英國又多假錢?
呢啲地方都好流行mobile payment
Apple Pay , Android Pay
再講多次
係一間好細既餐廳都用到
香港澳牛可以用Apple Pay嗎
上月底即係最焗最悶熱個陣 夏天既香港狗也不屌

以前都唔會熱到咁辛苦,同埋空氣愈來愈差

多謝支那啦

呢個好多地方都係
日本一個鐘可以去一個完全唔一樣嘅地方 (大阪去京都 etc )
歐洲一個鐘可以去另一個國家添

交通唔係一個旅遊嘅 motivation
除非你話想去大阪巴黎日日 day trip 去其他地方
同埋你話飛CX 轉機順道遊 呢啲都係優勢嘅

但你有冇聽人話我想去紐約因爲佢交通方便?

食同玩方便 畀得起錢個個大城市大把選擇有好嘢食
香港個問題係佢冇乜 differentiation
東京台北都仲有啲文化嘢有特色
人哋有集中地方(夜市 橫丁 etc) 但香港嗰啲比較散
你可以話旺角掃街嘅
不過港豬見人成功鍾意一窩蜂去鬥平
人哋真係有唔同 variety
再問
你去外國你香港會買乜手信畀人?
有乜可以代表到香港?

講行山 美國啲國家公園 日本啲古道 紐西蘭嘅山同湖 歐洲嘅 alps 冰島嘅火山冰川甚至蝗國嘅都好多景點
香港嘅山有乜特色?

香港同人爭一皮 同埋啲重建規劃 去殖係真係好大問題

你嚟得香港一定可以有行山有美食有名店
路經停一停都唔錯
但冇乜嘢值得人特登走嚟旅遊囉

利申做 tourism hospitality marketing 所以會有研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞