台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike
去得佐敦預左係咁既景觀 上下網都check到 想有咩好行
台灣人可能覺得比70-80蚊食一餐貴 服務差, 佢地只係以台灣日本比較, 唔知到香港情況,物價租金貴工時長,其實可以理解佢地唔滿意地方
不過人地講得有得過份咪算 who cares?
最緊係點改變香港, 香港既旅遊服務業方向應該係點,點樣可以搵到錢又提供好服務
聽到你講國語以為你係大陸人都唔會友善對你,除非你講明來自台灣

不過都聽得出口音既
唔好話口音態度同衣著都分到

不過事實而家香港真係無野玩

市區係冇野玩,又冇歌劇冇文物冇塔,人又多
路又唔平又一忽忽唔同顏色
最多上山頂、去離島同出海玩
睇景有濕地公園
聽到你講國語以為你係大陸人都唔會友善對你,除非你講明來自台灣

不過都聽得出口音既

有d唔係好聽得出嫁
現家後生個班蝗仔蝗女講到好台灣腔

不過都聽得出口音既

睇景有濕地公園

老老實實 香港邊有人欣賞歌劇文物
無人睇搵唔到錢自然無
冷氣機滴水又講得幾岩
佢講得好啱喎,香港真係俾支那玩殘晒
我諗好多香港人住咗係度咁耐都諗唔到有咩地方值得推介啲遊客
我覺得呢個城市太方便行得太快
遊客嚟真係好多時感覺太快, 太趕,

大路
The peak,tst harbour,兩個theme park,廟街,西洋菜街,蘭桂坊,中環摩天輪,加兩至三個商場,差唔多夠個typical 4日3夜trip
可以加多個長洲/南丫島什至大澳,又夠頂一日
自然風光行山行到你痴撚線都得,不過我明一般旅客未必會行山,呢個暫時唔講
去沙灘有唔少鬼佬旅客真係會抽一日去,呢個又大把選擇
對日韓東南亞等就去赤柱/愉景灣幾好,有d歐陸小鎮feel
其他乜柒濕地公園,PMQ,tst堆博物館,鯉魚門海鮮等等不能盡錄
會展基本上365日都有野睇,加埋不定時既維園各種展覽睇撞唔撞啱係心水

仲要我所講既除左大澳,全撚部係一粒鐘車程之內
老老寶寶,算唔差啦

發現好多人自己唔出街之後話冇野推介到俾人。。。

仲要話香港得商塲行
我叫佢地用英文search下香港旅遊推介
搵到推介10個商塲我都畀個頭佢坐啦
依家踩港係香港文化嚟,五毛散播依個文化功不可沒

仲未計有堆歷史價值既野,防空洞、炮台等等,香港咁既大細來計叫好撚多野睇同行。

班踩港撚一日到黑縮喺老母個西到唔出街緊係冇野玩冇野行㗎

啫係林先生根本唔係踩香港
佢自己知自己嚟得一日根本就冇資格踩
但ptt啲傻閪定唔知五毛就借題發揮
根本睇篇嘢就知佢嚟得一日,除咗去澳牛同埋話熱之外,根本咩都冇經歷過

佢畀6分都算係咁 又唔係畀2 3分 而且佢講啲嘢都係事實 不過佢講啲舊樓竹棚危險嗰啲 其實人哋鬼佬同日本妹係專登過嚟睇
可能台灣人普遍唔好呢啲 只可以話佢行程編得唔好

竹棚特色黎架喎
竹棚感覺好唔穩 穩過你啲樓啦

不過都聽得出口音既

睇景有濕地公園

一個咁撚細香港有城市有離島,市區坐陣車已經有山行有水玩仲唔夠?
睇完篇文就知台仔無做足功課就去香港玩啦
澳牛係人都知你入得去食就係食啲侍應既閪同埋快 澳牛班友見你講普通話 理撚得你台灣定蝗咪閪多兩錢重 食澳牛想有好態度真係ff 啲旅遊文章無介紹澳牛既閪咩?
台灣人既收入水平去香港呢啲高消費地方自然覺得貴 台灣食碗魯肉飯可能十幾蚊 係香港無五十都落唔到樓 去得香港就預左啦 唔通去日本見壽司1000yen一件嫌貴返黎呻咩
班台仔最撚鍾意吹捧自己踩低人地
屌你老母,單係星期六晚出一轉旺角見到成班撚屌妖人係度載歌載舞擾民生,我係遊客都走啦

我真係唔明,邊個俾呢班撚樣登記係度進行咁撚樣既表演??? 以前既香港一定唔會係咁架屌你老母

不過都聽得出口音既

睇景有濕地公園

老老實實 香港邊有人欣賞歌劇文物
無人睇搵唔到錢自然無

香港又唔係sell歌劇文物
你唔好去歐洲屌人冇唐樓熊貓車公廟
無錢無見識 比你去到倫敦紐約都係咁架啦
有6分咁多
我諗好多香港人住咗係度咁耐都諗唔到有咩地方值得推介啲遊客
我覺得呢個城市太方便行得太快
遊客嚟真係好多時感覺太快, 太趕,

大路
The peak,tst harbour,兩個theme park,廟街,西洋菜街,蘭桂坊,中環摩天輪,加兩至三個商場,差唔多夠個typical 4日3夜trip
可以加多個長洲/南丫島什至大澳,又夠頂一日
自然風光行山行到你痴撚線都得,不過我明一般旅客未必會行山,呢個暫時唔講
去沙灘有唔少鬼佬旅客真係會抽一日去,呢個又大把選擇
對日韓東南亞等就去赤柱/愉景灣幾好,有d歐陸小鎮feel
其他乜柒濕地公園,PMQ,tst堆博物館,鯉魚門海鮮等等不能盡錄
會展基本上365日都有野睇,加埋不定時既維園各種展覽睇撞唔撞啱係心水

仲要我所講既除左大澳,全撚部係一粒鐘車程之內
老老寶寶,算唔差啦

外國朋友黎香港 我都會推介佢去長洲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞