台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike

我諗我同你睇嘅重點角度唔同

好想睇有人出 po 話台北旅遊 overrated 得六分貼上 ptt 佢哋啲反應應該同呢度一樣

講到盲踩自己地方嚟講,連登贏ptt幾條街

問題係香港唔係我地方
我住咗十年唔夠
我係以美國人包埋我啲去過亞洲旅遊嘅同事講出對香港感受啫

香港作為一個城市黎講,旅遊方面依然都仲係一流
不如你又講下亞洲有邊個城市好過香港?

唔好理佢啦好嗎
佢19頁左右已經入過黎一次
就係話自己係美國人 去過好多地方 香港係垃圾

跟住係到數自己去過邊度邊度,好似好撚威威咁
陣小學雞除勁到

好似係你話我冇出過國我先數

我冇啊
我淨係見你質人去過呢度未個度未外國住過未

條友根本ON9 到震,成撚日用幾個城市/一個國家同香港比,乜撚Point都冇,講同一個城市,一個小時的公共交通網絡底下有邊個夠香港屈機?

東京大阪都OKAY GE 台北都算好。不過你唔撚好用美國來比呀嘛,屌你老母,唔撚通我去美國坐十幾個鐘淨係去一個城市咩?咁撚樣講法乜柒LA, London 全部都係一日玩完就可以返香港。

唔通去英國淨撚係可以去倫敦?唔撚可以去BATH去Cambridge?

美撚英撚人地來香港都唔撚會只係留係香港啦,一定會去Vietnam Thailand, 有幾撚出奇?正撚如我去英國一定會玩多幾個CITY,好撚正常,你叫我去London only,邊撚到咁得閒坐十幾個鐘去London?

但去中日韓又唔同,我可以分幾次去。所以美撚英撚來香港去第二個城市係必然嫁,日撚台狗咁撚近先會去香港呢一個城市,因為好近。用同事做例子係冇意思,表達唔到香港地位係點。

條友都唔知係咪有少少智商低下,講撚極都唔明,係撚要用飛機同馬比邊個係快D,坐飛機時間又唔計。

一個城市,係冇得同幾個城市比,明唔明?

好想睇有人出 po 話台北旅遊 overrated 得六分貼上 ptt 佢哋啲反應應該同呢度一樣

問題係香港唔係我地方
我住咗十年唔夠

唔好理佢啦好嗎

陣小學雞除勁到

我冇啊

條友根本ON9 到震,成撚日用幾個城市/一個國家同香港比,乜撚Point都冇,講同一個城市,一個小時的公共交通網絡底下有邊個夠香港屈機?

東京大阪都OKAY GE 台北都算好。不過你唔撚好用美國來比呀嘛,屌你老母,唔撚通我去美國坐十幾個鐘淨係去一個城市咩?咁撚樣講法乜柒LA, London 全部都係一日玩完就可以返香港。

唔通去英國淨撚係可以去倫敦?唔撚可以去BATH去Cambridge?

美撚英撚人地來香港都唔撚會只係留係香港啦,一定會去Vietnam Thailand, 有幾撚出奇?正撚如我去英國一定會玩多幾個CITY,好撚正常,你叫我去London only,邊撚到咁得閒坐十幾個鐘去London?

但去中日韓又唔同,我可以分幾次去。所以美撚英撚來香港去第二個城市係必然嫁,日撚台狗咁撚近先會去香港呢一個城市,因為好近。用同事做例子係冇意思,表達唔到香港地位係點。

條友都唔知係咪有少少智商低下,講撚極都唔明,係撚要用飛機同馬比邊個係快D,坐飛機時間又唔計。

利申先:去過日本十次,台灣五次,歐洲全部去過曬,西英德去過幾次。

問題係香港唔係我地方
我住咗十年唔夠

唔好理佢啦好嗎

陣小學雞除勁到

我冇啊

利申先:去過日本十次,台灣五次,歐洲全部去過曬,西英德去過幾次。

條友咁鍾意話曬去過邊,我係咪要數埋東南亞,中東同中國個啲

問題係香港唔係我地方
我住咗十年唔夠

唔好理佢啦好嗎

陣小學雞除勁到

我冇啊

你正確喎
我一直都係話香港係旅行一個點
但唔係一個 motivation
嘩我好想睇香港夜景順便去泰國呀

唔好理佢啦好嗎

陣小學雞除勁到

我冇啊

全部
歐洲好勁多個國家
都係一個鐘頭車唔使過關
香港係算安全方便但作為旅遊景點的確係冇乜特色
仲越來越衰
其他國家就趕過香港 但你哋咪繼續用旅客人數打飛機囉
舊區梗係舊
冷氣機滴水冇計 香港太熱高樓多 好難捉 又冇人理 有D屋村拉晒鐵馬圍住當冇事

利申 樓下滴到好似落雨咁
舊區梗係舊

香港嘅保育做得好差
本來係啲有人有興睇嘅嘢

唔好理佢啦好嗎

陣小學雞除勁到

我冇啊

全部
歐洲好勁多個國家
都係一個鐘頭車唔使過關
仲越來越衰

邊境就係一個鐘,真係要一個國家去下一個唔會係一個鐘
但佢真係講得好啱 去過台灣之後 覺得香港真係除左啲夜景光污染之外 真係完全諗唔到有乜係講得上係好 已經唔好講好多野已經係變得好差

細路你幾多歲呀
變到好差係指邊d
台灣睇到d咩

唔好講野冇乜內容

猛咁吹奏香港嗰啲去過幾多地方有冇喺外國生活過?
你可能對香港有感情
或者你溫水煮蛙睇唔到香港作為一個旅遊點係越來越差

我每隔幾年返一年香港 真係次次差咗
香港人啲英文程度真係越來越差
你話普遍好過日本 但其實你去東京大阪唔差太遠
你去偏遠少少會有英文非常好嘅人 主動走嚟幫你

你話香港美食
上邊都講咗有返咁上下香港人口地方中餐唔比香港差
嘢食又貴 而家啲嘢好多都中央廚房分造
又係連鎖嘢多
唔係冇值得去嘅餐廳 但其實唔覺香港特別多特色嘢食
話乜飲茶點心 我上溫哥華食到嗰啲唔比香港差

買嘢又係千篇一律嗰堆嘢
個個商場差唔多 啲嘢又唔平款又唔係特別多
一興就成個場都係嗰堆嘢

香港啲所謂博物館真係得啖笑啦

繼續搵訪港人數打飛機
香港越來越冇特色冇 identity

周圍其他地方仲抵玩
香港停一兩晚都 ok 嘅
話香港多嘢玩 你熟地方的確要搵嘢玩唔難
但去邊你熟個地方大都一樣 但值唔值得旅客留先?

香港冇乜特色小店 文化嘢會令人好想再嚟

仲未有人答香港買乜做手信好
係咪老婆餅?
磁石?

講咁多野做乜春
歐洲加拿大 久唔久搞d乜柒festiful market 係central park搞個音樂會 再唔係慢慢落club又好有特色

加拿大既唐餐唔比香港差 唔好玩啦
香港西餐唔比加拿大差好冇?
仲有依家溫哥華同多倫多同半個中國城市冇分別

旅遊景點 你拎多倫多同香港比? 定係拎東京呀? 我想問點解要比 我就唔知加拿大除左做美國契弟外有咩特色 但香港係中西結合 former brit colony 日本東京係日本文化 點比?

商場賣野係賣果d存啦 你想賣乜撚
倫敦商場一樣係賣名牌/ 朱古力/ 加幾個事頭婆公仔好未

我就香港定外國都住過去過
我就睇唔到香港整體有咩變化 除左多左支那人之外
依方面你地加拿大應該有野講啦掛
英文差左? 你識開咩人 你以前又識開咩人?

最後講句 外國撚未了解過香港人水深火熱既環境
既痛苦
真係出少句聲
你係外人咋 同返你d加藉支那狗吹水啦

唔好理佢啦好嗎

陣小學雞除勁到

我冇啊

全部
歐洲好勁多個國家
都係一個鐘頭車唔使過關
仲越來越衰

有幾多歐洲國家係唔洗一個鍾呀傻鳩
去過未呀
ok 原來係美藉 但都係外人
外藉既支那人唔該上支那論壇
唔係香港本土 同時又處處踩港既
同放棄港人身份冇分別

連登多人屌香港
但好多都係因為經歷緊去屌
而唔係比你d外人呀 支那人呀去屌
屌香港 你地外人係未有資格
台灣網友林先生日前在台大「批踢踢」(PTT)貼文,指自己上月底首次到香港旅遊,心中對香港的幻想破滅,「我沒有想到可以比台灣髒和舊,感覺路上到處都是危樓在整建,冷氣機滴水滴整條街是怎樣?」他說,中環完全悶熱,一點風都沒有,「走在路上感覺會窒息」。而街道上紅綠燈急促的聲音,也讓他感到煩躁。林先生在發帖寫道:「有沒有香港很難玩的八卦?我第一次出去玩第一天就想回家的。」

28歲的林先生表示,他和友人於上月31日從高雄小港國際機場出發到香港,整個旅程僅有3日時間,其中第二日前往澳門一日遊。林先生坦言雖然實際僅留港兩日,但種種問題卻讓他對香港印象不佳。首先,他一下飛機,酷熱天氣就讓他吃不消,入住尖沙嘴區的飯店後,雖然看到無數高樓大廈,但也看到許多舊樓正進行整修,外牆上的竹棚讓人感覺很不穩,而大廈冷氣機滴水更是擾人不堪。

林先生透露,自己曾到佐敦一家無數遊客到訪的餐廳用餐,但服務生差強人意的服務,讓他對香港印象扣分:「我們對菜色有問題,服務生匆匆回應便走開。這或是他們有太多客人要應付吧。」林指香港連行人過路燈都發出急促聲音,讓人無法輕鬆,也是令他對此次旅途印象不佳的原因。

香港有無數百貨公司,但對於林先生來說卻沒有太大吸引力:「台北也有許多名店或百貨公司。」不過到上環元創方一遊,林先生卻大讚,因為感受文化藝術氣息,讓他留下深刻印象。林先生還說香港地鐵很方便,為香港加分。如以10分為滿分,他此次給香港的只有6分。

對於留言引發網友熱議,林先生並未感到不開心,只有點點意想不到的迴響而已。他還說有機會一定會再到香港逗留更長時間,希望到女人街及黃大仙祠,不過可能會選擇秋天或冬天。(大陸中心/綜合外電報導)

澳牛?

自己申請去被人閪

Btw
中環咁多樓,邊有風吹到入去
新加坡就真係佢所講嘅一啲風都冇
包佢行出機場就上翻離境大堂飛翻走
機場線轉1號線入市區個月台
一分鐘唔到個背脊就濕曬
老老實實, 真係無野玩
怪就怪蝗蟲做爛市同自己講普通話啦
講真去旅行首先要知自己想要乜你鐘意買嘢嘅唔通去浮羅交宜咩 唔識游水又去馬爾代夫咩
嚟香港除左shopping 之外都可以去西貢潛水啫,再唔係去大坑睇舞火龍,長洲睇打醮。
歐洲睇教堂,咁香港睇廟得唔得?志蓮淨園、慈山寺、文武廟都好大路啦,過年去車公廟轉個風車,唔講信仰嘢都係一種文化體驗啦。
暑假可能真係冇乜特色嘢,但今年都可以睇下桌球大師賽喇,再唔係一定要暑期限定咪入海馬公園玩泡囉。
講真世界各地都有唔同文化,你唔做功課梗係辣殺啦。台灣大把把撚景點去到屌一聲嘅,但同時又有好多獨特嘢例如鹽水蜂炮咁
我就唔明做乜係咁踩香港

猛咁吹奏香港嗰啲去過幾多地方有冇喺外國生活過?
你可能對香港有感情
或者你溫水煮蛙睇唔到香港作為一個旅遊點係越來越差

我每隔幾年返一年香港 真係次次差咗
香港人啲英文程度真係越來越差
你話普遍好過日本 但其實你去東京大阪唔差太遠
你去偏遠少少會有英文非常好嘅人 主動走嚟幫你

你話香港美食
上邊都講咗有返咁上下香港人口地方中餐唔比香港差
嘢食又貴 而家啲嘢好多都中央廚房分造
又係連鎖嘢多
唔係冇值得去嘅餐廳 但其實唔覺香港特別多特色嘢食
話乜飲茶點心 我上溫哥華食到嗰啲唔比香港差

買嘢又係千篇一律嗰堆嘢
個個商場差唔多 啲嘢又唔平款又唔係特別多
一興就成個場都係嗰堆嘢

香港啲所謂博物館真係得啖笑啦

繼續搵訪港人數打飛機
香港越來越冇特色冇 identity

周圍其他地方仲抵玩
香港停一兩晚都 ok 嘅
話香港多嘢玩 你熟地方的確要搵嘢玩唔難
但去邊你熟個地方大都一樣 但值唔值得旅客留先?

香港冇乜特色小店 文化嘢會令人好想再嚟

仲未有人答香港買乜做手信好
係咪老婆餅?
磁石?

當評論一個地方既時候要客觀
係唔好理自己係咩人,唔好因為係自己地方偏幫又或者特別踩

仲有而家係評價緊2017年既香港作為旅遊城市既吸引力
所以係要同2017年既其他地方比
你走去同以前既香港比已經係on9

仲香港英文同東京大阪唔差得遠真係好撚好笑
完全唔同level唔撚該 我係東京買野問店員廁所係邊佢都聽唔明要搵人幫手
係香港係絕對冇可能發生

商場千篇一律其實受害既係我地本地人多D
但對遊客係好正常,100個商場我地local真係會去80個,千篇一律會好悶
對遊客黎講佢咪去得其中一兩個,尤其係黎shopping mall多數都係想買堆大牌子
邊感受到乜柒千篇一律
好簡單,香港其中一個唔千篇一律既商場就係葵廣,有幾多遊客會去葵廣?

博物館得啖笑同意,如果唔係香港stay五日以上完全冇必要將博物館放行程入面

你用自己同D同事幾條友就叫客觀,就代表「外國人睇法」
訪港數字就係打飛機
double standard到你

仲要已經就晒你,提出既質疑逐個答晒
水貨客多,OK成個大陸客全部唔計
轉機留得一兩日
特登上旅發局搵埋俾你,證明平均係stay成4日
呢個就係最客觀,全世界咁多旅客用腳投票既結果
你係到係咁叫晒春話冇特色都冇用
你識講泰國dup骨正,但就唔識睇當地塞車塞到hi,BTS連買張飛都煩撚到嘔
話日本唔會劏客個陣就突然唔記得左泰國,講消費平既時侯又突然記得返泰國
咁都仲好意思話自己唔係逐樣拆出黎比

手信一向係香港弱項,但要講都有既︰
你講既老婆餅、蛋卷、話梅個堆
各國旅客唔同,日本人好鐘意黎買虎標止痛貼,你真係吹唔撚漲
但整體香港既手信係算廢呢個我可以同意
但問返轉頭,呢個時候又突然唔記得左LA ?

真係得啖笑
訪港人數同佢扣埋大陸人就話水份多
自己感受就絕對中立,可以代表哂外國人

是但用一個國家既優點好過香港就話香港冇特色,同時自動遺忘咗嗰個國家既缺點
佢地只係鄰
佢地只係鍵盤戰士 打字就無敵 做就6撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞