台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike
不過 點解佢會覺得香港污糟過台灣

香港污糟係真
天氣濕熱 熱到唔媽都唔認得

但污糟過台灣喎

大家差唔多
淨係講付款方法
香港依經好撚落後
好多細既餐廳唔收credit card只收現金
仲要大大隻字寫出黎
我屌你老母
咩年代呀
2017年啦
你去下歐洲任何一個地方,美國,澳洲,紐西蘭,日本,韓國
佢地even係一間好細既cafe
都會有卡機,你消費一蚊都可以碌卡
香港就算商戶有卡機
佢地都會設最低消費
就算冇
見小小錢碌卡D收銀都會黑你面
外國連的士都可以碌卡
無現金社會已經係趨勢
連支那都咁流行mobile payment
唔好同我講因爲支那多假錢
照你咁講美國又多假錢,英國又多假錢?
呢啲地方都好流行mobile payment
Apple Pay , Android Pay
再講多次
係一間好細既餐廳都用到
香港澳牛可以用Apple Pay嗎

撐港人繼續扮睇唔到
咁多人屌?

但係佢呢句無錯wo

「消費高,享受低,服務差」
之前旅行識個台仔 係咁話好掛住台灣 周圍食都又平又好味
又話香港d野唔太好味
我即刻窒佢一句: 如果你肯比少少錢 好多都好好味

台仔真係好撚on9錢又比唔起 繼續食你既地溝油街邊垃圾啦

邊度唔係比得起錢就有好野食
講on9野仲大大聲

你知唔知自己覆緊乜?
On9仔話人on9
外牆上的竹棚讓人感覺很不穩

竹棚都唔知幾穩陣
鬼佬想學都學唔到

搭棚做到可以專才移民

我星坡親戚有街坊係靠搭棚手藝移民黎

d台灣佬真係
淨係講付款方法
香港依經好撚落後
仲要大大隻字寫出黎
我屌你老母
咩年代呀
2017年啦
香港就算商戶有卡機
佢地都會設最低消費
就算冇
外國連的士都可以碌卡
無現金社會已經係趨勢
再講多次
係一間好細既餐廳都用到

撐港人繼續扮睇唔到

pish

因為有垃圾八達通係度不思進取
自己唔整又唔俾人整
其實分台灣國語同大陸國語唔係咁難啫
有時聽語氣用詞就知

同埋香港真係冇乜特色
我啲鬼妹同事問我香港有乜
香港係一個大都會乜都有
但嘢唔平
個城市有返咁上下規模都會有各國美食商品
唔再算係賣點
個荷蘭同事話行山幾好
但好多地方行山都好好
本來香港作為英國殖民地 中英文化交集
應該對外國遊客有一定吸引力
不過土共同班港奴才咁致力去殖 呢啲都一早冇哂
我叫我啲同事要去快啲去
香港祇會係中國嘅二線城市

好多地方行山都好好,如果你專程揸車去既話
但求其係市中心買支水開始行
半粒鐘就去到郊外
你話我知邊度可以

其他地方地大 你話即刻行到可能有啲難到
但我去過
函館 西雅圖 溫哥華 都有 good hikes from city centre
如果計埋 45 min 車程內 外國仲有超多選擇
又話香港d野唔太好味

講on9野仲大大聲

你知唔知自己覆緊乜?
On9仔話人on9

應該係你唔知啫
繼續盲撐港不願面對現實

香港的確遲早變大陸二線城市
但台狗垃圾台灣垃圾都係事實
台灣咪又係大陸咁款
淨係講付款方法
香港依經好撚落後
仲要大大隻字寫出黎
我屌你老母
咩年代呀
2017年啦
香港就算商戶有卡機
佢地都會設最低消費
就算冇
外國連的士都可以碌卡
無現金社會已經係趨勢
再講多次
係一間好細既餐廳都用到

撐港人繼續扮睇唔到

澳洲餐廳個啲最低消費係要逼你加埋野飲先可以碌卡 例如食餐飯平均要11-14 但係16蚊先可以碌卡仲要收多2.2% surcharge
又話香港d野唔太好味

講on9野仲大大聲

我去東歐畀30 歐羅屌打香港啲$1000hkd 西餐
岩呀
post返ptt原post先
https://www.ptt.cc/bbs/Gossiping/M.1501431643.A.B17.html

QQ101: 喔對 還有鷹架都是用竹子感覺很不安全

香港啲棚架除咗打風仲有幾可會冧

人手失誤囉

試過一次經過地盤冧幾枝落街

好彩鐵柱擋住
淨係講付款方法
香港依經好撚落後
仲要大大隻字寫出黎
我屌你老母
咩年代呀
2017年啦
香港就算商戶有卡機
佢地都會設最低消費
就算冇
外國連的士都可以碌卡
無現金社會已經係趨勢
再講多次
係一間好細既餐廳都用到

撐港人繼續扮睇唔到

澳洲餐廳個啲最低消費係要逼你加埋野飲先可以碌卡 例如食餐飯平均要11-14 但係16蚊先可以碌卡仲要收多2.2% surcharge

搞清楚credit 定 debit先啦
你用visa debit/master debit/eftpos
一定唔會收
部份連登仔憎到香港入骨,總之有人踩就開心
香港旅遊最大優勢真係方便,好多外國人都話係可以市2個鐘車程就會到一個完全郊外地方好正
朝早可以去行山,行完返酒店沖個涼
不怕累仲可以去蒲,蒲完零晨仲周圍搵到野食

識好多英國人frd都話香港好好玩
佢地超鍾意夜生活,啲食肆bar商場又開得夜
係啲傻西台狗至話唔好

追故模式睇到好多傻仔
幾個鬼佬講野就信到十足
唔通當住你面話hong kong is rubbish咩
有鬼佬話taiwan no.1 你唔去信
傻鳩

好撚好笑,我唔信佢講野,咁點解要信你講野?
你可以乜撚野都唔信Tim
Confirmation bias
英文廢又唔識廣東話咪比人當強國人囉
香港旅遊最大優勢真係方便,好多外國人都話係可以市2個鐘車程就會到一個完全郊外地方好正

係啲傻西台狗至話唔好

追故模式睇到好多傻仔
幾個鬼佬講野就信到十足
傻鳩

好撚好笑,我唔信佢講野,咁點解要信你講野?
你可以乜撚野都唔信Tim
Confirmation bias

自以爲眼光獨到嘅死傻仔揀野黎睇
香港就算垃圾極都一定好過台灣
自己睇多啲世界排名睇下香港仲有無人黎玩先啦死傻仔

係啲傻西台狗至話唔好

追故模式睇到好多傻仔
幾個鬼佬講野就信到十足
傻鳩

鬼佬唔係海灘就酒吧
香港有齊哂

話like有乜咁出奇

灣仔果條酒吧你估自由行先有
原來大陸哩咁鍾意賓妹
世界經濟論壇發布《全球旅遊與觀光競爭力報告2017》,西班牙穩守冠軍寶座,成為全球旅遊競爭力最高的國家;而日本躋身第四位,亦是唯一殺入十強的亞洲國家;香港排名11位,較上次(2015)排名前進兩位。

垃圾極都有第11
係啲死傻仔至不願面對講到香港幾衰幾衰
見到啲低能仔research 都仲未做好就自以爲自己意見係主流就笑死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞