台男遊香港勁失望 ptt網民:俾中國玩殘仲去

831 回覆
633 Like 19 Dislike
香港既服務業同交通工具司機應該係世界上數一數二既垃圾
但比起台灣都完勝

日本啲的士好有禮 搭咁多次未畀人劏過
香港就好出名

講到台灣好似唔會劏人咁....

唔清楚香港
但日本大站會有寫明去邊區大概幾錢
好多地方機場出市區係 flat rate

其實你囉嘅比較好奇怪
講緊同台灣比又會拉到日本出嚟
俾人感覺就係一定要包拗頸咁

講緊同其他地方比 好多地方出市區係劃一收費免爭議
佢哋講到香港好國際級其實咪五十步笑百步

由佢地繼續攻擊台灣同中國啦
已經無咩地方比佢地貶人意抬己

日本啲的士好有禮 搭咁多次未畀人劏過
香港就好出名

唔清楚香港

其實你囉嘅比較好奇怪

我諗我同你睇嘅重點角度唔同

好想睇有人出 po 話台北旅遊 overrated 得六分貼上 ptt 佢哋啲反應應該同呢度一樣

講到盲踩自己地方嚟講,連登贏ptt幾條街
香港除左愈黎愈多人之外,跟本作為一個旅遊地方已經好無敵,地方細但乜都有,要山有山要水有水,當然如果你遊成個月香港可能會悶,但如果只係一個星期時間,香港跟本就無得輸,次次依D POST都總會有班人踩香港,真係

唔清楚香港

其實你囉嘅比較好奇怪

好想睇有人出 po 話台北旅遊 overrated 得六分貼上 ptt 佢哋啲反應應該同呢度一樣

問題係香港唔係我地方
我住咗十年唔夠
我係以美國人包埋我啲去過亞洲旅遊嘅同事講出對香港感受啫
529,505 British nationals visited Hong Kong in 2015.

Around 450,000 British tourists visit Singapore every year.

Around 400,000 British nationals visit Malaysia each year

Around 280,000 British nationals visit Indonesia every year

271,600 British nationals visited Japan in 2016.

British nationals make over 200,000 visits to Vietnam every year

Around 154,000 British nationals visited the Philippines in 2015

Around 159,000 British nationals visited Cambodia in 2016

Around 100,000 British nationals visit South Korea every year.

In 2016, 61,300 British nationals visited Macao.

.
.
.
.
.
.

Around 38,000 British nationals visit Taiwan every year

P.S. Over 590,000 British nationals visit mainland China every year

figures tell everything

I ain't saying HK is the best but I just wonder why Taiwanese can praise themselves as No.1 when the figure tells you not...

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice

529505有幾多個係香港人

入台灣境唔會計bno
因為係用入台證

咁根本除左台灣之外 其他果d都充滿水分

b 乜撚野no 呀
但佢真係講得好啱 去過台灣之後 覺得香港真係除左啲夜景光污染之外 真係完全諗唔到有乜係講得上係好 已經唔好講好多野已經係變得好差

細路你幾多歲呀
變到好差係指邊d
台灣睇到d咩

唔好講野冇乜內容

猛咁吹奏香港嗰啲去過幾多地方有冇喺外國生活過?
你可能對香港有感情
或者你溫水煮蛙睇唔到香港作為一個旅遊點係越來越差

我每隔幾年返一年香港 真係次次差咗
香港人啲英文程度真係越來越差
你話普遍好過日本 但其實你去東京大阪唔差太遠
你去偏遠少少會有英文非常好嘅人 主動走嚟幫你

你話香港美食
上邊都講咗有返咁上下香港人口地方中餐唔比香港差
嘢食又貴 而家啲嘢好多都中央廚房分造
又係連鎖嘢多
唔係冇值得去嘅餐廳 但其實唔覺香港特別多特色嘢食
話乜飲茶點心 我上溫哥華食到嗰啲唔比香港差

買嘢又係千篇一律嗰堆嘢
個個商場差唔多 啲嘢又唔平款又唔係特別多
一興就成個場都係嗰堆嘢

香港啲所謂博物館真係得啖笑啦

繼續搵訪港人數打飛機
香港越來越冇特色冇 identity

周圍其他地方仲抵玩
香港停一兩晚都 ok 嘅
話香港多嘢玩 你熟地方的確要搵嘢玩唔難
但去邊你熟個地方大都一樣 但值唔值得旅客留先?

香港冇乜特色小店 文化嘢會令人好想再嚟

仲未有人答香港買乜做手信好
係咪老婆餅?
磁石?

唔用訪港人數討論
唔通用連登正負評討論咩
香港除左愈黎愈多人之外,跟本作為一個旅遊地方已經好無敵,地方細但乜都有,要山有山要水有水,當然如果你遊成個月香港可能會悶,但如果只係一個星期時間,香港跟本就無得輸,次次依D POST都總會有班人踩香港,真係

美食天堂同購物天堂之名係 overrated
講要山有山要水有水好多地方都有
香港其實算幾污穢

港鐵就算乾淨嘅

唔清楚香港

其實你囉嘅比較好奇怪

問題係香港唔係我地方
我住咗十年唔夠

閣下你諗多咗喇
我唔係講緊你
覺得香港冇野玩係因為你窮

要洗錢去日本好過 一樣價錢 日本=香港150%以上 大部分

咪撚on9 啦,$800 香港食到個叫做高級自助晚餐,¥12000 去銀座你最多食到個午餐十貫咋

定係你講緊$100一餐個d 拉麵檔

香港其實算幾污穢

港鐵就算乾淨嘅

美食天堂與否要睇你識唔識搵食嘅
食嚟食去油尖旺加中環銅鑼灣 當然唔覺得係天堂啦

唔清楚香港

其實你囉嘅比較好奇怪

問題係香港唔係我地方
我住咗十年唔夠

香港作為一個城市黎講,旅遊方面依然都仲係一流
不如你又講下亞洲有邊個城市好過香港?
但佢真係講得好啱 去過台灣之後 覺得香港真係除左啲夜景光污染之外 真係完全諗唔到有乜係講得上係好 已經唔好講好多野已經係變得好差

細路你幾多歲呀
變到好差係指邊d
台灣睇到d咩

唔好講野冇乜內容

你可能對香港有感情

你話香港美食
又係連鎖嘢多

買嘢又係千篇一律嗰堆嘢
一興就成個場都係嗰堆嘢

繼續搵訪港人數打飛機

周圍其他地方仲抵玩

係咪老婆餅?
磁石?

講咁撚多廢話 淨係去個箱根都無人識英文啦

買乜手信同個地方值唔值得去有咩關係?
鍾意咪買唔鍾意咪唔好買囉屌你老味

唔通去吳哥就要買個石像返屋企?去沖繩又要搬一箱菠蘿返屋企先叫去過?戇撚鳩

細路你幾多歲呀
變到好差係指邊d
台灣睇到d咩

唔好講野冇乜內容

你可能對香港有感情

你話香港美食
又係連鎖嘢多

買嘢又係千篇一律嗰堆嘢
一興就成個場都係嗰堆嘢

繼續搵訪港人數打飛機

周圍其他地方仲抵玩

係咪老婆餅?
磁石?

係呀,唔駛睇訪港人數
睇你一個代表哂外國人既感受咪得囉

香港其實算幾污穢

港鐵就算乾淨嘅

其實山都唔係度度有新加坡已經最高座山得160m, 荷蘭同比利時最高座山都唔高過大帽山
台灣南部窮撚真係唔好黎,
香港無得好型咁體驗生活
你只能夠好霉咁住油尖旺d賓館
真係不了,
賺多d錢先黎啦
成日有旅客話香港d 餐廳待應態度唔好
我住香港咁耐都冇乜撞過惡待應
香港d 待應最多都係唔笑
我都未見過有待應鬧食客 澳牛除外
點解佢地都咁黑仔

細路你幾多歲呀
變到好差係指邊d
台灣睇到d咩

唔好講野冇乜內容

你可能對香港有感情

你話香港美食
又係連鎖嘢多

買嘢又係千篇一律嗰堆嘢
一興就成個場都係嗰堆嘢

繼續搵訪港人數打飛機

周圍其他地方仲抵玩

係咪老婆餅?
磁石?

係呀,唔駛睇訪港人數
睇你一個代表哂外國人既感受咪得囉

Marketing 而家興睇 NPS

Visitation 係人都知水份超高
班台狗有錢黎香港玩咩 香港點差都好 都唔輪到你班垃圾台狗批評

唔清楚香港

其實你囉嘅比較好奇怪

問題係香港唔係我地方
我住咗十年唔夠

唔好理佢啦好嗎
佢19頁左右已經入過黎一次
就係話自己係美國人 去過好多地方 香港係垃圾
對外國人黎講

黎香港就係D人既個人素養咁低 但同時基建咁好既果種奇妙

台灣其實有少少同香港相反

人民水準高 但同時基建好普通

但如果講到台灣污糟 我真係笑左
你求其入下香港既M記廁所

再去台灣求其一個生卡拉公廁比較 就明香港人其實幾低賤 (不過香港最慘係溝左太多唔係香港長大既人 一係香港大不過父母係大陸人)

問題係香港唔係我地方
我住咗十年唔夠

唔好理佢啦好嗎

跟住係到數自己去過邊度邊度,好似好撚威威咁
陣小學雞除勁到

好似係你話我冇出過國我先數
有好多外國人嚟影香港d舊樓(尤其中西環 鰂魚涌 九龍個邊)都唔講夜景喇 講街景 有咩地方可以比到你舊建築同新建築融合埋一齊 然後香港d招牌隊到出哂嚟佢地都會覺得好得意好新鮮 因為其他地方唔會有呢個情況發生 仲有點解咁多外國歌手嚟拍mv呀 咪就係因為個背景夠特別囉 香港有好多地方一睇就認到係香港 再講多句 香港係cyberpunk發源地之一 所以鍾意cyberpunk個d鬼佬都會嚟影相

我知好多人會去其他國家睇建築 正如有d人鍾意歐洲建築(大教堂個類) 咁外國人鍾意香港新舊融合cyberpunk既建築有幾奇

問題係香港唔係我地方
我住咗十年唔夠

唔好理佢啦好嗎

跟住係到數自己去過邊度邊度,好似好撚威威咁
陣小學雞除勁到

好似係你話我冇出過國我先數

On9我住係美國,啲人隨街屙尿又多homeless 睇唔岀有咩優越感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞