Zen 4 mini PC集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
之前想淘寶買,但見到EM780港行個價之後就煩惱...
因為港行3款同價
官網落單一般要等幾耐?

以下同樣係(32GB+1TB)
Minisforum UM780 Pro (淘寶: HK$4,254)
MERCURY EM780 (港行: HK$4,599)
Minisforum UM780 XTX (港行: HK$4,599)
VENUS UM790 PRO (港行: HK$4,599)
之前想淘寶買,但見到EM780港行個價之後就煩惱...
因為港行價錢超接近
另外官網落單一般要等幾耐? 打算送去Office

以下同樣係(32GB+1TB)
Minisforum UM780 Pro (淘寶: HK$4,254)
MERCURY EM780 (港行: HK$4,499)
Minisforum UM780 XTX (港行: HK$4,599)
VENUS UM790 PRO (港行: HK$4,599)
有冇minipc可以放到3.5" hdd?
我睇法 經常打機 UM系列好過EM系列
EM可以主要負責做文書野睇吓片咁 最多打吓啲模擬器game
但size大啲嘅UM系列 擴充RAM同SSD都方便好多 同埋上年UM係廠重點型號 780xtx係790pro改良型號 而新一代80xxAPU核顯無點大變 襯有農曆優惠 使用彈性最好嘅780xtx應該係首推 (有新買新)

唔計啲再勁嘅Gaming miniPC UM780xtx呢個時期CP值該都係最好嘅其中一部
官網EM780 32GB+512 好似 set 錯?應該係 4299 而家 4099
嗰啲就唔係minipc
買外置docking就得
我睇法 經常打機 UM系列好過EM系列
EM可以主要負責做文書野睇吓片咁 最多打吓啲模擬器game
但size大啲嘅UM系列 擴充RAM同SSD都方便好多 同埋上年UM係廠重點型號 780xtx係790pro改良型號 而新一代80xxAPU核顯無點大變 襯有農曆優惠 使用彈性最好嘅780xtx應該係首推 (有新買新)

唔計啲再勁嘅Gaming miniPC UM780xtx呢個時期CP值該都係最好嘅其中一部

睇完EM680日本評測之後冷靜左落來
因為低電壓令GPU發揮唔到應有水準...
再細的主機都係等多幾代都未遲...

咁選擇得返UM780xtx 或 UM790Pro

【極小】驚愕のサイズ!こんなに小さくて高性能なCPUを搭載したミニPCは初めてじゃない!?極小コンパクトなミニPCを使ってみた結果思いもよらぬ弊害が… Minisforum EM680をレビュー
https://www.youtube.com/watch?v=tei_G_wY4kg
多謝幾位前輩意見!
最後落左呢部
Minisforum UM780 XTX 32GB+1TB ( 港行: HK$4,599)
比淘寶仲平(連運費:HK$4,699.94)
多打機 M記780xtx仲仍然係不二之選 佢有埋oculink 唔用oculink又可以多條槽插ssd
機械革命 i mini pro 520
https://youtu.be/mybA7s1VvNs
請問官網是32 GB x1 定 16gb x2?
另外知唔知咩牌子Ram同ssd
16x2 應該係crucial
32x2 就Kingston
ssd就都係Kingston
雖然聲稱可打敗780M
但呢部完全輸晒俾Minisforum UM780 XTX...
除左驅動程式未得外, 條RAM都熱熱地, CPU最高更達到97度
散熱唔夠完全
冇嘢咁薄散熱梗係唔好
散熱設計有待改進
不過大概知Intel Ultra大概效能去到邊 得個知
剛剛見到 Minisforum 多左 NEPTUNE HX100G
HX99G 基礎上(RX 6650M)增加左CPU 7840HS (32GB+1TB 要 HK$6,799)
前排𥄫過漢科好似唔過6千 似乎過咗預訂優惠?
HX200G幾時上市?
覺得ces展示期貨 可能正式量產都要等好幾個月 我估最快年中左右先發表

HX100G冇改耐之前先推出
耐前
睇其他地方32GB+1TB都唔過HK$6,000
唔通又MARK錯價?
之前𥄫過吓 中國香港官網未見有(外國冇睇)
初初只有漢科有 以為代理特供貨 但諗諗吓改U可以想勢多半年 待HX200開始出貨先停產
可能想賣多半年
我見hx200g個spec幾好
真係有啲心動
漢科都有代理嘅Geekom都出Gaming minipc 個spec又係幾吸引 但ces展出完之後又係無晒聲氣 可能等新U供貨量先決定量產 呢度一般等好幾個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞