Zen 4 mini PC集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
diy冇錢賺,4nm又冇貨,比我都放氣這一代
itx就正正經經 78X3D+4080/79xtx
我問左京東自營店個cs 話7日後有問題要自己寄修
請問如果budget得二千到
淨係會用officel,間中淨係睇下YouTube
有冇邊部買得過?
如果budget有限就.
UM480XT $1999

AMD Ryzen™ 7 4800H (UM480XT)
16GB RAM+512GB SSD
咁你不如買佢幫你加果d
佢default好似都係用crucial呢條
我買咗barebone
32+512貴1100
我自己又有隻2t ssd

咁而家呢個價係平過香港既
如果淘寶買個火牛插蘇係咪買個轉插就可以用?
港行1999喎.
國行更平(要用轉插).
睇吓邊款牛 如果係米奇或八字頭 寧願買條英規方三腳頭嘅線會好啲
英規方三腳頭線係咪求其一間電腦鋪就有得買?
淘寶有
好似日本城又有
鴨記有
深水埗電子特賣城都有
其實點睇佢內置D ram ssd 係咩牌子
用係無問題純粹想知
除咗拆機仲有乜方法
Ssd 裝置管理員睇唔到只得個 model no. 但係無牌子
上網 search 個 no. 又無乜撞到一樣
裝個hwinfo, 咩都睇到.
銘凡Um系用crucial ram同 kingston ssd先穩定少少
我就係,
張檯又想盡量簡潔. desktop 真係好阻訂
原先我個 plan 係一隻tb3 hub 駁好哂芒 keyboard mouse, 駁條tb 線就搞掂
後來發覺又要搵地方放部notebook, 有時隻hub 又冇叫醒個 kb / mouse
與其係咁, 一部UM790 就搞掂, 唔駛煩
我差唔多放棄mac.
最近發現老婆用7940hs RDP wfh 果陣會有少少疾. 用updf 間唔中會hang
但係用部1360P 仲要係用wifi 完全冇問題.
我HTPC 用緊 apple tv. 始終比較直覺
有無人部UM780/790 插USB3.0手指得40M...
但插USB3.2 就行得足
好彩我京東買咗crucial ram
但ssd係samsung
我部790 係64+1T,之後自己多條Samsung 980 pro 2T ,用左幾個月都ok冇問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞