Zen 4 mini PC集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
玩下普通game 應該冇問題
Asrock 有部新既行 7840 機仔,大家點睇呢?
MS-01都有得訂
邊度有賣
https://www.newegg.com/asrock-4x4-box-7840u/p/N82E16856158092
呢度有…但 asrock 又係咪真係穩陣過 minisforum 好多呢?
成5千蚊得Barebone 仲要7840U
買780XTX算啦
out of stock
um790 pro 見識過d 奇怪reboot
有asrock 都建議用佢多d
係咪可以咁買
https://youtu.be/WCRK-Uwb0EA
不過呢部奇奇怪怪閹到得返一個 2.5G
MF 好鬼多臭蟲
PN54 完全冇消息,等唔切買咗PN64-E1 i7 13700H,貴就貴啲,因為睇中USB接口快,有兩個 Thunderbolt 4,3個USB 3.2 Gen2, 兩個USB 3.2 Gen1,2TB SSD 係Samsung, 64GB ram 係海力士,貴啲都值

加咗條4TB Acer GM7 SSD 同埋Samsung 8TB SATA SSD

而且設計係為咗7x24小時長開
咁買asus 6900HX 好過
想問下大家宜家應該買漢科790pro定780xtx
正常係780xtx
因為有oculink 就算冇用 多個位裝ssd
官網特價平好多
漢科俾卡要手續費
790同780 xtx 唔係一樣兩個槽?係xtx 其中一個比你轉oculink 口??
兩者都有兩條槽 只係780xtx個設計其中一條槽擺位預留咗機背oculink 咁780比790有彈性啲同人性化少少
差個2.5G lan 呢家諗緊 佢部N200 行pve 算
唔敢買d 大陸機 i3 N305, 穩定緊要d
有2.5G lan 㗎
爬吓文都見幾多大陸機壞要寄上大陸
好似冇咩人講gmk
呢隻牌子又如何?
我知佢有個, 我想要兩個
兩個lan會點用? 一係用 adapter加多個
小小homelab 行pve
機殼造工就好一般 不過睇過K6開箱 好似機能上都唔太差 仲要比佢自己部K4好
得1個type-C唔夠用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞