Zen 4 mini PC集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
呢個大陸brand出開手提遊戲機 2024出兩部遊戲向嘅mini pc AM02個spec先會買得落手 但個brand第一次出minipc 所以試唔試到伏
而家最穩陣係咪都係買返790pro
部機離router只有十呎
Anyway我用wired
個樣好膠
復古設計喎 有啲似灰機 個srceen好似可以touch
Miniforum 790pro 係唔係taobao化算啲?
你買淘寶有信用卡優惠 壞咗又唔介意上深圳寄未係囉
唔係嘅話冇咩著數
我都去到900mb
發現香港買差唔多價 thanks brother

但想問打機係咪都係買呢部性格比最高呢?
780M效能同1650差唔多
其實兩部性能差幾多? 我見價格大家都好接近,唔知買邊部好
1650 係講緊desktop 定 notebook
尋晚玩Palworld 1080p 視窗mode感覺有60左右fps 可玩
但full screen 1080 有d 疾
上面巴打講790pro fix左WiFi, 你咪比較下790pro & 780xtx 邊部平咪得 2部gpu都係780m 夠打機
呢部我都有性趣,32+1TB好似係公價4799港紙,同係淘寶買價錢相差唔大,但見同廠好快又出左另一部XTX,感覺似係改善改善左790pro既缺點
煩惱緊UM780Pro定EM780
兩部機仔除左機能(中低質素玩到2077之類)
散熱都唔錯,預計幾耐用下(只要唔壞風扇...)

EM780的大細好吸引,同N100機仔差唔多大,
不過RAM同SSD都係焊死,將來無得換/升,連接埠又少左好多,
而且新機未知有無咩問題,如之前790 Pro的Random Reboot又要回收又要升Bios都有D煩...
如果買暫時係32GB+1TB(店網賣HK$4599,唔知幾時先到貨...)

另一選擇係價錢較平的UM780 Pro,淘寶4千多少少就有32GB+1TB
連接埠對我來講好夠用,而且大部D散熱會理想D
而且呢家應該第二手,已經好少聽到有問題...

雖然俾多少少有UM790Pro, 但配1650級的780M好似勁過頭...
而780 TXT多出的功能對我又無用...

等左好耐EM780的朋友點睇?
但係 XTX 既 oculink 如果用唔著又好浪費。
780pro已經係780m em780細細部好正 但散熱有保留 冇得自己upgrade 係問題 一係790pro 一係780xtx
想買部EM780比女朋友,主要都係普通執相,同埋真係好細部張枱唔大就啱晒,諗緊應該夠用。佢用慣Windows所以唔考慮MacBook,如果有2TB就最好,1T好似差少少。

自己就開心用緊UM790pro
EM780 係onboard ram 但係SSD係用M.2 PCIe 4.0 2230 可以自己換2TB

骰仔機嚟計少數可以換SSD機款
暫時睇到E780 Youtube兩條外國片,玩遊戲都係69-75度TDP 唔過 35W
(SF6 LOW 60FPS, 2077 LOW 6X-67 FPS)
感覺散熱同樣唔錯(第二條用ChimeraOS會再低溫D)

Unbelievable Power in a Palm-Sized Package: Minisforum EM780
https://www.youtube.com/watch?v=iGlkWHwMGVg&t=716s

The Smallest 7840U mini Pc Runs SteamOS Way Faster Than The Steam Deck! Hands on testing
https://www.youtube.com/watch?v=vNOzlpsME7Y
如果打機 大size型號會好少少 仲有780 pro係咪得大陸官網同外海有賣? 買咗若果有乜事咪要上深圳或寄外國?
諗緊um790 pro ram 32定64 主要文書工作 同玩啲細game
打機32都夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞