Zen 4 mini PC集中討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
X300 我都有,7940 確實快過AM4 一條街
check 下event viewer 可能有驚喜
巴打補充多D得唔得
係咪即係big brother is watching us?
佢講緊可能背後爆緊例如whea 18 error
當然無話一定有,正如就係話買部電腦都好似六合彩
過馬路會俾車撞死係好正常,我就唔係好接受到
如果黎緊呢代 Intel ok 我應該9 rush
巴打請問點樣開到event viwer,留名學嘢
如果係18 error,主要係電壓同散熱問題,其次係體質同兼容性,蘇媽7nm系8/12/16核心都自動升電壓谷時脈導致縮肛,煙條一樣有同樣情況,只係煙條14nm比較受壓同耐用,我有粒縮肛嘅5800x同9700k,而家只能default電壓跑,降壓低頻跑著唔到機,升壓高頻跑就ID 18

7840/7940就真係抽獎,好好彩我部ROG ALLY同780XTX暫時未有hang機問題,可能我只係睇片上網玩模擬器,都係唔大咬食資源
暫時拎黎壓下片幾粒鐘, 開十幾個VM 試野都冇乜問題.
屋企人都係用黎睇下youtube 睇下網頁
更新完1.09 都冇乜野
係17唔係18
佢個pci/dual lan 有啲問題
上咗reddit睇過whea 17 topic,似乎係2.5G蟹lan行dual時出現interrupt問題,目前暫時解決辦法係要disable一個lan port。台灣果邊已經有人跟進緊,按我砌機經驗,解決方案係响bios將PCIE bus調教成行gen 3同set死某個IRQ。

無遇上whea 17導致reboot問題因為我用wifi
Wifi 只係行到500mb/s左右
whea17 唔會reboot但係每一秒就有一個error 係 event viewer
唔行dual就無事啦,等bios fix

咁死機/reboot又係咩問題呢?
行 single lan 刀會有

780xtx 冇 reboot 問題
我都有whea 17問題.. 官方有冇話BIOS可以解決?
等官方更新,目前係BIOS裡disable是但一個2.5G lan嚟解決interrupt問題,至於bigbear巴打話check event viewer,我唔知點開嚟睇,問又冇人覆。

whea17、18、死機、reboot我真係無遇過,可能佢將其他山寨牌子7840hs問題都入UM780/790/780XTX數
就咁喺windows 個Search Bar 打event viewer
我部um780xtx一樣有whea 17但係都冇reboot. 而家bios disable 左兩個lan就冇再彈warning
new 1.05 firmware released
終於出EM780
唔係用就Disable 一個LAN先啦
想穩穩定定要部 mini PC 黎睇下戲做下文書。睇中Asus PN53 6600H 有無地方要留意?
依部幾正咁
係 好似幾有誠意
同埋有真一線連
780一打機就唔得
你set 25W就可以
細機硬食佢ram + SSD 但唔見有得買住
呢部應該冇准系統
京東都係上左一陣
官網應該都差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞